27 Септември 2023 г. Сряда

Ексминистър брани себе си и Дивизиева по скандала „Пенгезов"

2014-04-29 10:05:06

Не виждам как Мария Дивизиева може да е злоупотребявала с европари. Съпътстваща щета е много добро обяснение за сегашното положение. С тези думи ексминистърът Николай Василев защити Дивизиева в интервю за предаването „Тази сутрин" по БиТиВи. Той гостува веднага след журналистите Стояна Георгиева и Росен Босев, както и политолога Антон Тодоров, които дискутираха същата тема.

Припомняме, вчера стана ясно, че началникът на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева е замесена в разследването за измами по Оперативна програма „Административен капацитет" (ОПАК), по което по-рано същия ден бяха повдигнати обвинения срещу председателите на Софийския апелативен съд и на Военно-апелативния съд Веселин Пенгезов и Петър Петков. През 2009 г. Дивизиева е била директор на ОПАК и зам.-министър на държавната администрация и административната реформа.

Николай Василев подчерта, че познава много добре Мария Дивизиева, тъй като двамата са работили дълги години заедно - първо по времето, когато той е бил министър, а тя зам.-министър, а след това и в частния сектор.

Относно Оперативна програма „Административен капацитет" Василев подчерта, че това е една от най-успешните европейски програми и дори дълго време е била давана за пример от ЕС, тъй като по нея няма спрени средства. Николай Василев обвърза намесването на името на Мария Дивизиева и с настоящата предизборна кампания, както и вероятността в съдебната система в момента да се разрешават лични въпроси.

Не знам нейното име за какво се използва, не знам защо лица от изпълнителната власт са част от тази тема", недоумява Василев. Той обясни, че през 2009 г. Дивизиева е била шеф на предизборен щаб и е била ангажирана изцяло с предизборна кампания. Поради тази причина той смята, че няма как да е била запозната в детайли с всичките 400 проекта, които са били по оперативната програма.

Николай Василев е категоричен, че фирма „Експат", в която са работили заедно с Мария Дивизиева, никога не е имала нищо общо с държавни поръчки, нито с държавни средства. Не зная дали по проекта има някакво нарушение, но ако има такова - едва ли имат нещо общо хора от държавата, и най-малкото Мария Дивизиева, отново защити колежката си ексминистърът. Той обясни още, че всички администрации имат право да кандидатстват по проекти и за да бъде избран един проект, значи е бил добър. Управлявали сме ОПАК, защото сме се наричали Министерство на администрацията, каза още той.

В студиото малко по-рано политологът Антон Тодоров изрази мнение, че Мария Дивизиева е символ на задкулисието, че е един от дяланите камъни на задкулисието. По думите на политолога Дивизиева е влязла в политиката на 25 години, като зад гърба й е бил Пламен Панайотов, който той определи като сив кардинал. Антон Тодоров направи кратка ретроспекция за дейността на Мария Дивизиева и подчерта, че тя е била шеф на предизборните щабове на Димо Гяуров и Меглена Кунева в две различни предизборни кампании. По думите на политолога сега в правителството на Пламен Орешарски именно той стои зад нея, самата тя е казала, че е поканена лично от премиера. „Той е другият дялан камък на задкулисието", смята политологът.

От своя страна журналистът Стояна Георгиева каза, че Мария Дивизиева е най-високопоставеният член на това правителство, който е станал клиент на прокуратурата. По думите на журналистката Дивизиева е съпътстваща щета, а основният сблъсък е вътрешно-прокурорски, магистратски. Георгиева смята още, че във всеки подобен случай се създават възможности за всякакви спекулации, тъй като няма никаква увереност защо е повдигнато обвинението срещу Пенгезов, защо се замесва името на Дивизиева и защо всичко това се случва именно сега. Журналистката е категорична, че Мария Дивизиева не е човек, който може да разклати правителството. Тя и съпругът й Петър Стоянович не смятам, че имат политически гръб. Тя е много безобидна мишена, допълни Стояна Георгиева.

Според журналиста Росен Босев прокуратурата трябва да провери как е управлявана ОПАК и дали е постигнала целите си, защото именно тази програма е трябвало да направи държавната администрация по-модерна.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати