29 Март 2024 г. Петък

ВСС ще поиска бюджетът на съдебната власт за 2011 г. да се увеличи с близо 100 млн. лв.

2010-09-02 19:10:50
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще поиска бюджетът на съдебната власт за 2011 г. да бъде 483.429 млн. лв., което е с 96 млн. лв. повече спрямо сумата за тази година. Това съобщи председателят на бюджетната комисия Иван Колев на съвета след днешното му заседание, на което беше обсъдена прогнозата за приходите и разходите на съдебната власт догодина.

Утре представители на ВСС ще представят проектобюджета си на Министерството на финансите. Според конституцията съдебната власт има самостоятелен бюджет.

В сумата не са включени разходите за изграждане на специализираните съдилища, тъй като проектът за създаването им все още не е приет от парламента.

Иван Колев обясни, че увеличението спрямо тази година е основно заради по-големите капиталови разходи за 2011 г. 7 млн. лв. са предвидени за Единната информационна система за противодействие на престъпността, която се изгражда вече 13 години.

В нея трябва да влязат следствието, прокуратурата, съдът, МВР, ДАНС и министерствата на отбраната, правосъдието и финансите. На системата се залага да спре умишленото протакане на делата, защото ще позволи на всеки от органите в наказателна система да провери къде по веригата се забавя дадено разследване. Въпреки че не работи по официални данни за системата са изхарчени 14.5 млн. лв.

Близо 10 млн. лв. са необходими за преустройството и обзавеждането на сградата на бул. "Цар Борис III" 61, известна като сградата на ГУСВ, за да може част от съдиите на най-големия и натоварен съд в България - Софийския районен съд, да се пренесат там. През юни след среща с висши магистратипремиерът Бойко Борисов разпореди Държавното предприятие "Строителство и възстановяване" да предаде владението на сградата. Сградите на много други структури на съдебната власт също се нуждаят от ремонти, за които са необходими пари, добави Колев.

24 млн. лв. са необходими за назначаването на експерт по сигурността на информацията във всеки съд, прокуратура и следствена служба. Към тях трябва да се назначат съдебни администратори и деловодители - общо 946 души, обясни Колев.

И през 2011 г. няма да има индексация на заплатите в съдебната власт, въпреки че това е в нарушение на закона, обясни шефът на бюджетната комисия към ВСС. Законът за съдебната власт регламентира, че основното месечно възнаграждение за младши съдии, прокурори и следователи са равни на две средни заплати от бюджетната сфера според данните на НСИ. Заплатите на останалите длъжности в органите на съдебната власт се определят от ВСС.

"Тъй като съдиите си знаят правата, казват, че ще ни съдят за мораториума върху заплатите. Ние обаче сме ги помолили да не го правят", каза шефът на бюджетната комисия към съдебния съвет.
 
Значителен разход е и изплащането на обезщетения за пенсиониращите се магистрати. Пуснали сме заповед всички, които са навършили необходимата възраст да излязат в пенсия. "Получава се обаче параграф 22. От една страна, казваме на хората да се пенсионират, а от друга - не можем да платим полагащите им се обезщетения", каза Иван Колев. По закон обаче съдиите, прокурори и следователи като обезщетение получават по 20 заплати, а съдебните служители по 10. "За тази година сме платили над 3 млн. лв. Добре че има преизпълнение на приходите с около 10 млн. лв. Иначе нямаше да се справим", добави той.

Друг голям проблем е изплащането на стари отпуските на излизащите в пенсия магистрати. Справка на ВВС показва, че магистратите и служителите в съдебната система са натрупали около 277 хил. дни. Според поправките в Кодекса на труда те трябва да се изчистят до края на 2011 г. или ще "изгорят". "Ако трябва да платим всички неползвани дни, бюджетът ще се взриви", каза Колев. По закон обаче обезщетение за неползван отпуск се плаща само при напускане на работа.

"Когато бях председател на Софийския районен съд, имаше случаи съдии да не са ползвали отпуск от 8 години", каза Колев. Той добави, че това се е случило, защото преди няколко години съдиите не са можели да излизат в отпуск, докато не приключат всичките си дела. Има хора, които имат да вземат обезщетения за неползван отпуск за 15-20 хил. и дори за 50 хил. лв., добави той.

Иван Колев каза още, че във ВСС има голямо противоречие по въпроса за закриването на съдилищата и прокуратурите в малките районни, които не са натоварени. През септември членовете на съдебния съвет ще обсъдят проблема със съдиите в три апелативни района в страната, за да решат какво да се прави.

"Въпросът със закриването им им социален аспект, тъй като закриването на един малък съд с двама съдии води до закриването на над 20 работни места", каза Колев. Според него въпросът може да се реши, ако към кметствата и читалищата в малките селища се обособи съдебна зала и при необходимост мобилни съдебни състави ще могат да гледат дела там.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати