23 Април 2024 г. Вторник

Всички срещу държавната политика в енергетиката; Безработни много, а няма кой да работи; Допълнителните осигуровки за здраве трябва да останат доброволни

2014-03-26 08:28:36

Всички срещу държавната политика в енергетиката, коментира на първа страница "Капитал Daily". С последните си действия в енергетиката кабинетът "Орешарски" явно е изнервил доста хора не само сред производителите и доставчиците на ток. Подготвя се отворено писмо до управляващите с безпрецедентна по своя обхват коалиция - от работодателски, професионални, потребителски и синдикални организации, през инвеститори във възобновяеми източници и мрежови компании до различни международни асоциации.
В предварителен текст на писмото, което официално ще бъде представено до дни, се настоява главно за три неща: държавата да спре натиска върху енергийните компании; да се създаде т.нар.  енергиен борд с консултативни функции и подкрепа от международните финансови институции и цените на тока да отразяват действителните разходи за производството и доставката му.

"Булгаргаз" не хареса предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за поевтиняване на газа с почти 5 на сто от началото на април, четем във вестник "Сега". Общественият доставчик бе предложил намаление на синьото гориво от 2.73 процента до 612.80 лв. за 1000 кубически метра без акциз и ДДС. Регулаторът обаче видя възможност намалението да  достигне 4.57 на сто.

Ако няма поскъпване на тока със 7-8 процента от 1 юли, то енергетиката ще изпадне в колапс, алармира "24 часа", позовавайки се на Иванка Диловска, директор на Института за енергиен мениджмънт. Годишно зеленият ток струва на българите 950 млн. лв., плюс 250 млн. лв., които са неразпратени от предишни периоди. Така непокрити остават 510 млн. лв. в системата.

След ЕВН и доставчикът на ток в Североизточна България -  чешката "Енергопро", е задействала процедура срещу България в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. Това са съобщили от компанията за "Труд". Обвинението на "Енергопро" е подобно на ЕВН - България умишлено причинява загуби на дружеството чрез водената от нея регулаторна политика за цените на електроенергията.

"Безработни много, а няма кой да работи", е акцентното заглавие за "Новинар". Голям процент от младите хора в България не работят, а разчитат на издръжката на родителите си. В същото време семейният бюджет най-често се кърпи със средства, заработени в чужбина. Констатацията е на д-р Томчо Томов от Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара, посочва вестникът.

Междувременно "Телеграф" алармира за изводите от друго проучване: Данните от последното преброяване от 2011 г., че българите са 7,3 млн., не са верни. Възможно е да се окажем по-малко. Това показва анализът на Националния статистически институт. По тази причина до края на следващата година може да бъде проведено ново микропреброяване на населението.

В отговор на въпрос за "24 часа" икономистът проф. Джеймс Робинсън съветва: "На мен ми изглежда малко странно да сте извън еврото и все пак да поддържате валутен борд. Бихте могли да имате малко гъвкавост, но бордът не ви дава такава възможност. 

"Изтеглянето от Афганистан ще ни струва 3,8 млн. лв. Този разход ще бъде покрит от бюджета ни за мисиите, който тази година е 39 млн. лв.", отбелязва пред "Преса" генерал-лейтенант Атанас Самандов.

Допълнителните осигуровки за здраве трябва да останат доброволни, заявява пред "Сега" здравният министър Таня Андреева. "В момента хората си мислят, че когато си внесат вноските, получават всичко. Само че не е така. Касата финансира определен пакет дейности. Всичко извън него реално никой не го финансира. Или пациентите си доплащат, или болниците гледат да намерят вратички да си дофинансират тази дейност. Ние имаме около 6 процента доплащане в системата по оценка на Световната банка. 6 на сто от около 3 млрд. лв. е доста голям ресурс - към  180 млн. лв., който сега е вид сива икономика. Ако този финансов ресурс под някаква форма влезе във фондовете за допълнително осигуряване, които пък да се състезават за него, той ще излезе на светло. Но ще трябва време да се натрупат средства, с които допълнителните фондове да работят. 

В интервю за "Труд" Румяна Тодорова, управител на здравната каса, споделя: "Това, което ще накара лекарите да работят качествено и да се интересуват от резултата на лечението, е когато започне да им се отнема лицензът. Но това налага да се пренапише начинът на извършването на контрола. Това говорихме и с премиера Пламен Орешарски, тъй като в настоящия си вид проверките не плашат никого. А те трябва да имат спиращо въздействие и дисциплиниращ ефект."

Всеки втори ученик прекалява с приема на захар, показва последното проучване на Националния център по обществено заболяване. В интервю за "Телеграф" експертът проф. Стефка Петрова отбелязва, че консумацията само на една кутийка безалкохолна напитка дневно доставя около 70 чаени лъжички захар за 1 седмица, а това количество може да доведе до увеличаване на теглото с 6,5 кг. за година.

Държавата ще започне да брои колко са психичноболните чак през есента, когато трябва да заработи регистър на хората, преминали през специализираните клиники, допълва по темата "Преса". В момента никой не знае колко са тежко болните у нас, нито къде и в какво състояние са.

Пред "Новинар" доц. д-р Владимир Велинов, специалист по психиатрия и съдебна психиатрия, посочва какви мерки за превенция са необходими, за да не стига до инциденти с психично болни: "Трябва да се създаде икономическа, политическа и законова системи, които да не допускат антисоциалните поведения.
Това са стратегии и философии от много високи държавни нива, които нямат непосредствено влияние върху поведението на отделния индивид. Но те създават условия и ред за овладяването на подобни поведения."

Според челото на "Преса" делата за собственост върху джамиите и други вакъфски имоти спират. Причината е висящ спор между хората на Недим Генджев и Главното мюфтийство. 
Мюфтийството е поискало 29 имота в цялата страна. Според кметовете обаче бройката надхвърля 80. Част от процесите вече са решени на първа инстанция. Но законът е категоричен - процесът се спира, когато в друг съд се разглежда делото, от което зависи правилното решаване на спора.

УЕФА изпрати в София двама агенти да разследват мач на юношеския национален тим на България до 19 години, анонсира под глава "Труд". Съмненията са заради странни залози на двубоя с Португалия от европейското през 2013-а, завършил с разгромното за нашите 0:7. Обвинения към българските играчи или треньори засега няма. Изготвен е само доклад до УЕФА след разпитите на някои от действащите лица в мача.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати