20 Април 2024 г. Събота

Стойнев: Борисов и Първанов трупат дивиденти от „Южен поток”, Ситнилски: Ще обжалвам...

2014-03-14 09:09:18

Съдбата на газопровода „Южен поток", на фона на събитията н Украйна, е сред темите на петъчните вестници.

„Замразяването на преговорите между Еврокомисията и Москва за "Южен поток" не означават спиране на проекта, заяви министър Стойнев. "Въпреки кризата на техническо и експертно ниво в момента работата продължава", посочи той. Относно евентуалните проблеми с доставките на руски газ за България Стойнев коментира, че засега никой не ни е предупреждавал за такава опасност. Ако все пак подобен проблем възникне, страната ни ще може да издържи между 2-3 до 6 месеца. Срокът зависи от търсенето на синьо гориво и нуждите на икономиката. Освен от хранилището в Чирен ще можем да получаваме газ и от Гърция, а при нужда - топлофикациите ще преминат на мазут, за да се пести синьо гориво..." - в. „Стандарт".

„Южен поток"
„България има категорична позиция по "Южен поток". Въпреки кризата в Украйна, работата по проекта продължава и не е замразен... 
„Има политически спекулации относно "Южен поток". Говори се, че сме дали мандат на Европейската комисия за проекта. Това го направиха още редица държави. Всички министри се убедихме, че ЕК трябва да бъде водеща в преговорите. От ЕК непрекъснато се консултират и свързват с нас. 
Бойко Борисов и Георги Първанов използват тази ситуация, за да трупат политически дивиденти. За Борисов това е ясно. Той неведнъж е казвал, че гласува, както му каже Ангела Меркел. Явно той е защитавал германските интереси. Сега има правителство, което защитава националните интереси. Борисов има махленско поведение и не искам да падам до неговото ниво", категоричен беше Стойнев..." - в. „Труд".

„Този проект е необходим на България и не е грешка, че дадохме мандат на Европейската комисия да преговаря от наше име, защото искаме този проект да се реализира, да получи всички разрешителни, а да не се действа на парче, подчерта той... 
„За известно време няма да ускоря разговорите за газопроводи като "Южен поток". Те ще бъдат отложени", каза той. В същото време компанията "Саут стрийм транспорт" (South Stream Transport B.V.), оператор на проекта за строителство на подводната част, заяви, че до края на март ще подпише договор за полагане на първата линия, а също и доставката на тръби за втората линия на газопровода.
Стойнев отбеляза, че всички шест държави членки - България, Италия, Гърция, Словения, Унгария и Австрия - които разчитат на "Южен поток", искат проектът да се случи. Министърът заяви, че в момента пари не се харчат. "Взето е решение, но такива пари няма, заем все още не е взет", допълни той...
"За момента не сме направили почти нищо за диверсификацията на страната, това е първото правителство, което наистина работи в тази сфера", каза той и отбеляза доброто сътрудничество с президента Росен Плевнелиев, които също настоява за диверсификация на газовите доставки и като цяло в енергийния сектор.
Стойнев призовава всички политици да не използват "Южен поток" за политически цели, защото е важен за България. Той каза, че се притеснява за развитието на конфликта в Украйна, защото ще има последици за цяла Европа, но най-вече за България..." - в. „Дневник".

„Стойнев определи като недостойни политическите спекулации около газопровода. Той отхвърли категорично обвиненията, че България се е отказала от своя суверенитет, давайки право на ЕК да преговаря от нейно име. "Проектът не трябва да бъде използван за политически цели. Всички страни от ЕС участващи в проекта дадоха мандат на ЕК да преговаря"Всички министри се убедихме, че ЕК трябва да преговаря, за да е ясно, че не трябва да се работи на парче". 
Министър Стойнев заяви, че Бойко Борисов и Георги Първанов използват този проект за свои лични цели..." - в. „Сега".

Всекидневниците отново отделят място и на споровете около сформирането на ЦИК.

„БСП и ГЕРБ влязоха в сериозен конфликт за разпределението на партийните квоти в състава на ЦИК. Според социалистите двете партии трябва да имат по равен брой представители - 5-има, но хората на Бойко Борисов настояват за 6-има заради по-високия си резултат на последния парламентарен вот.
Зам.-шефът на НС Мая Манолова обясни, че от общо 19 членове на ЦИК 4-ма ще са в ръководството и по 1 ще имат "Синята коалиция" и НДСВ, които разполагат с евродепутати. Така за разпределение между парламентарните партии остават 13 места. Според Манолова съотношението между депутатските мандати означава, че ГЕРБ трябва да получи 5 места, БСП също 5, ДПС - 2, а "Атака" - 1. Цецка Цачева от ГЕРБ обаче не прие аргументите й. Според бившия шеф на НС точно съотношението на силите повелява партията й да получи 6-има членове в ЦИК. Тя припомни, че парламентът избира ръководството на ЦИК, а членовете на комисията се назначават от президента. Затова се надява държавният глава да наложи демокрацията.
Малко по-късно ГЕРБ предложи 7 кандидатури за членове на ЦИК. За неин шеф е номинирана юристката Маргарита Златарева. За членове са издигнати математикът Емануил Христов, юрисконсултът във Военна база-Варна Йорданка Ганчева, адвокатът Мария Бойкинова, бившият началник на отдел "Правен" в НС Румен Цачев, юристът Георги Баханов и социологът Цветозар Томов, издигнат от НПО..." - в. „Сега".

„Две са кандидатурите за председател на новата Централна избирателна комисия (ЦИК) от общо 24 номинации от шестте партии, които имат представители в нея. В 18 ч. днес изтече срокът, в който парламентарните партии (в това число и тези, които имат евродепутати като НДСВ и "Синята коалиция") и народни представители могат да внасят предложенията си, а изслушването на номинираните е насрочено за 17 март, понеделник. 
По-рано днес ГЕРБ и управляващите влязоха в разнобой за разпределението на квотите в ЦИК - според БСП и ДПС левицата и ГЕРБ трябва да имат по 6 представители, ДПС - 3, "Атака" - 2, докато в партията на Бойко Борисов смятат, че им се полагат 7 членове, или с един повече от БСП, за сметка на ДПС, която да има с "Атака" по двама представители. Последната дума е на президента Росен Плевнелиев. 
Очаквано от парламентарната група на левицата предлагат Ивилина Алексиева за председател на ЦИК. Нейната кандидатура беше издигната от Института за модерна политика на Борислав Цеков, на който тя е изпълнителен директор. Алексиева е и председател на Обществения съвет към комисията за взаимодействието с гражданските организации с председател Мая Манолова.  
От ГЕРБ също издигат кандидат за председател на ЦИК - бившият конституционен съдия Маргарита Златарева. Партията на Борисов предложи и още шестима кандидати за членове на комисията...
Другите номинации на групата на БСП са Камелия Нейкова и Таня Цанева, лансирани от гражданските организации. Цанева е шеф на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) и бившият зам.-министър на отбраната по времето на Николай Цонев - Камелия Нейкова, която беше привлечена като експерт в писането на новия Изборен кодекс. БСП залага на досегашните си членове Румяна Сидерова и Александър Андреев, номинирана е и адвокатката от Ловеч Росица Матева.
Освен предложенията на парламентарната група, четирима депутати от БСП също са дали свои предложения. Три от тях са лансирани от столичната структура на БСП, които са внесени през депутатите Георги Свиленски, Таско Ерменков и Жельо Бойчев, които внасят съответно Ясен Стоев, Цветан Милев и Таня Дишлиева. И тримата са били в районни избирателни комисии в столицата. Дора Янкова (БСП) пък предлага Иван Гавазов, който и досега е бил член на районната комисия в Смолян.
ДПС залага на двама от досегашните си представители в ЦИК - излъчената за секретар на ЦИК Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. Номиниран е и бившият депутат от ДПС Метин Сюлейманов.
От "Атака" предлагат за зам.-председател досегашния им представител в ЦИК Мария Мусорлиева, а за член - Владимир Пенев.
НДСВ пък издига досегашния си представител в комисията Иванка Грозева. От "Синята коалиция" издигат Ивайло Ивков, който е адвокат на треньора на ЦСКА Стойчо Младенов и е в Гражданския съвет на Реформаторския блок..." - в. „Дневник".

Петъчните вестници съобщават за дисциплинарното  уволнение на Камен Ситнилски от ВСС

„В резултат на обсъждането и гласуването ВСС наложи на Камен Ситнилски дисциплинарно освобождаване от длъжност, съобщи Фокус.
След двучасово изслушване на Камен Ситнилски първоначално на мониторите, където са журналистите, се изписа резултат от гласуване. То показва - 16 „за", 5 „против", 3 „въздържал се". Имаше прегласуване със същите резултати.
Вземане на решение за налагане на дисциплинарно наказание е по чл. 320 ал. 4 от Закона за съдебната власт с мнозинство повече от половината от членовете на ВСС - не по-малко от 13. Това е основанието за отстраняването на Камен Ситнилски, каза Соня Найденова, представляващ Висшия съдебен съвет.
„Последната точка от дневния ред на заседанието на ВСС беше дисциплинарното производство срещу Камен Ситнилски, член на ВСС. В резултат на проведеното обсъждане и гласуване с 16 гласа „за", 5 - „против" и 3 - „въздържали се" на Камен Ситнилски беше наложено дисциплинарно наказание дисциплинарно отстраняване от длъжност на основание това, че при гласуването ВСС възприема мотивите на дисциплинарния състав за извършване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт и Кодекса за етично поведение", каза още Соня Найденова. Тя не отговори защо решението е било гласувано 2 пъти.
За първи път в историята си Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни свой член - Камен Ситнилски. Решението бе взето въпреки изричната разпоредба на Закона за съдебната власт (ЗСВ), според която член на ВСС се освобождава с минимум 17 гласа от общо 25. За уволнението гласуваха 16 души, като се позоваха на общия текст от закона, според който решенията се вземат с мнозинство от минимум 13 гласа. Според източници на "Сега", преди да се вземе решението, мнозинството е приело, че Ситнилски няма специален статут, макар да е член на ВСС. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.
"Решението на ВСС за предсрочно освобождаване на негов член се приема с мнозинство повече от 2/3 от членовете му - 16.6 души. Няма как да не ги закръглим на 17 души. Казах, че ще отида в инстанциите, където има повече право, и там ще търся правото. Ще обжалвам пред ВАС. Вярвам на доказателствата. Очаквах да действат така. Колегите, които са гласували против - 8 души, са ми достатъчни", коментира Ситнилски..." - в. „24 часа".

„За първи път в историята си Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни свой член - Камен Ситнилски. Решението бе взето въпреки изричната разпоредба на Закона за съдебната власт (ЗСВ), според която член на ВСС се освобождава с минимум 17 гласа от общо 25...
Според източници на "Сега", преди да се вземе решението, мнозинството е приело, че Ситнилски няма специален статут, макар да е член на ВСС. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд...
След заседанието Соня Найденова разказа, че съветът е гласувал два пъти, но не стана ясно защо. Съветът изслуша и обсъди уволнението на Ситнилски на закрито заседание. Преди това Елка Атанасова настоя ВСС да вземе позиция по публикация на в. "Уикенд" от вчера. В нея се твърди, че самата тя е уговаряла свои колеги да гласуват против уволнението, като им е предлагала между 100 и 300 хил. лв. Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи Атанасова и каза, че лично е написал декларация, която прочете и призова съвета да приеме. "ВСС изразява категоричното становище, че подобен подход е недопустим. Той представлява опит за въздействие както върху отделния член на колективния орган, така и върху целия съвет", пише в нея..." - в. „Сега".

Всекидневниците проследяват и развитието по делото срещу Октай Енишмехмедов.


Той не пожела да разговаря с журналисти, но обеща, че тепърва ще дава интервюта. На въпрос дали се готви за политическа кариера, Енимехмедов каза категорично "Да", съобщи Нова телевизия.
„Има много неща, които тепърва ще кажа", каза още той.
След година и половина зад решетките, нападателят на Ахмед Доган ще се прибере у дома, но няма да има право да напуска апартамента си. Софийският апелативен съд реши в закрито заседание да измени мярката му за неотклонение и да го прати под домашен арест.
Мотивите на съда за това решение не са ясни.
"Нашите членове и симпатизанти са тотално разочаровани. Утехата е, че прокуратурата протестира това решение. Делото не е приключило", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан..." - в. „Труд".

„Софийският апелативен съд пусна Октай Енимехмедов под домашен арест. Мярката му за неотклонение, нападателят на Ахмед Доган, в по-леката - домашен арест.
Мярката на Енимехмедов е била изменена на закрито заседание на съдиите.
На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 години и 6 месеца затвор Октай Енимехмедов. Той е признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
СГС определи и присъда от 3 години за хулиганска проява, но бе взета предвид по-високата присъда и затова ще излежава 3,6 години. Също така съдът определи Енимехмедов да заплати разноските по делото в размер на 7 477 лева.
По-рано в същия ден прокуратурата поиска 17 години затвор за Енимехмедов.
По делото за свидетелства на два пъти се яви бившият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров. Преди да дойде в съда той беше обявен за издирване заради неявяването си на предишните заседания по делото. По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателя си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебна експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболяване - тежка депресия..." - в. „Стандарт".

Вестниците цитират и твърдения на Пламен Стоянов-Дамбовеца по отношение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Бизнесменът Пламен Стоянов-Дамбовеца заяви в предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия, че има интересна информация за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Той разказа, че съобщил на разследващия го прокурор за случая, но той не предприел нищо.
По думите на Стоянов, той знаел за случай, в който Цветан Цветанов "е загазил много здраво". Става въпрос за "интересен случай, в който г-н Цветанов е с двата крака вътре. И прокурорът си направи оглушка". Бизнесменът обаче отказа да разкрие повече подробности, каза обаче, че имал и свидетели..." - в. „24 часа".

„Стоянов, който беше обвиняем за източване на "Кремиковци", но впоследствие оправдан поради липса на доказателства, е част от „Движение за справедливост - РПГ", което събира хора, пострадали от управлението на ГЕРБ. Той се смята за пострадал, след като делото срещу него падна заради липса на доказателства, но въпреки това изтърпял множество негативи. "Хората не могат да съберат един косъм за повдигане на обвинение. Резил, порнография", заяви той. Според него случилото се е обидно и го определи като "абсолютен държавен рекет, организира от доста сериозна организирана група".
"Основната идея, с която основахме това сдружение, е да не ви се случва това нещо. Хората трябва да повярват, че има справедливост и системата може да се промени", заяви бившият военен министър Николай Цонев, който също е част от движението.
"Много хора съм сигурен, че са злорадставли за това, което се случи на нас, после им се случи и на тях. Защо трябва да ви се случи и на вас?", посочи Цонев.
Един от първите случаи, с които движението ще се занимае, е скандалът с лекарите от Горна Оряховица. "Трябва да има прозрачност"Ще извадим на показ поръчковите прокурори и следователи". - в. „Труд".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати