Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 31
Начало arrow България arrow Чужденци ще купуват BG земи, ако са живели 3 г. у нас

Чужденци ще купуват BG земи, ако са живели 3 г. у нас

  Print E-mail
2014-03-11 17:28:06
източник: dnes.bg

Земи ще могат да придобиват чужди физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката. Това записаха депутати в приетите на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по предложение на депутати от БСП.

Това става, след като Конституционният съд отмени преди време наложения от парламента мораториум за купуване на земи от чужденци до 2020 г., което стана по искане на „Атака”.

Мораториумът беше наложен, въпреки че договорът за присъединяването към ЕС предвижда в седемгодишен срок да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС, а срокът изтече на 1 януари тази година.

 

Решението на КС беше очаквано от депутатите, защото и те признаваха, че приемат мораториум, който ще бъде отменен поради еднозначната клауза в договора с ЕС.

Приетите днес промени в закона предвиждат фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години да могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас.

Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите - документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.

В закона вече се предвижда пасищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фонд да се отдават без търг на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ, пропорционално на техния брой и съобразно вида и местообитанието им. За да не се счита това за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цени.

Пасищата и ливадите, които не са отдадени на животновъдите, ще могат да се предоставят чрез търг и на лица, които поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?