16 Април 2024 г. Вторник

БДЖ спря да извозва въглищата на скандалния бизнесмен Христо Ковачки

2014-02-24 12:46:48

Държавната железница ще се опита да получи дължимите й от бизнесмена Христо Ковачки милиони по нов начин. От петък на обяд товарните влакове спряха да извозват въглища от мините на Ковачки. Той дължи общо 15 млн.лв. на БДЖ, като 9 млн. от тях са пресрочени, припомня „Стандарт”. Юристите на превозвача се заканват, че ако тази мярка не даде резултат, ще заведат дела и ще блокират сметките на бизнесмена.

Няма опасност тецовете да останат без въглища, не се очакват проблеми с тока, увериха енергетици. Сливенската топлофикация, която е на Ковачки, се зарежда от мината му "Черно море" в Бургас, като кюмюрът се превозва с камиони. ТЕЦ-ът в Сливен имал да получава над 5 млн. лева от държавната НЕК. Ако ни платят, и ние ще се издължим на БДЖ, категорични са от дружеството.

Първите просрочия на плащанията на Ковачки към "БДЖ - Товарни превози" започват от есента на 2012 г., когато превозите се осъществяват чрез посредничеството на спедиторската фирма на бившия изпълнителен директор на БДЖ Наско Цанев "Т Рейл България". След конфликт между двамата от пролетта на 2013 г. Ковачки започва да вози въглищата си с посредничеството на офшорната си фирма "Ти Би Ел". През първите месеци тя плаща превозите на БДЖ редовно, но от есента на миналата година започва да погасява под 1/3 от задълженията си. С това не са съгласни кредиторите на държавния превозвач, преговорите за разсрочване на задълженията с които още продължават.

Големият проблем е, че превозите на въглища за ТЕЦ-овете на Ковачки реално формират около 1/4 от приходите на "БДЖ - Товарни превози". Така на практика, спирайки превозите, държавният жп превозвач започна да реже сам клона, на който се крепи.

Христо Ковачки е собственик на мини "Бобов дол", "Бели Брег", "Чукурово", "Балкан 2000", "Република", "Черно море" и др., както и на ТЕЦ-овете "Бобов дол", "Топлофикация Сливен", "Брикел", "Марица-3" и пр.

Според осведомени Ковачки явно няма намерение да погасява задълженията си към БДЖ, поради което е предприел действия по регистрирането на собствена компания жп превозвач.

През януари 2014 г. Ковачки бе оправдан и на втора инстанция по делото за данъчни измами. През 2010 г. бизнесменът бе обвинен, че е укрил задължения за 16,781 млн. в периода от 14 февруари 2005 г. до 14 септември 2006 г. и от 16 октомври 2006 г. до 14 юли 2008 г. Според прокуратурата 4 негови фирми са декларирали реално платен ДДС по фиктивни сделки с определени доставчици за машини, сувенири и биодизел. Според схемата на измамата по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици са се оказали "кухи". По време на разследването считаният за един от големите играчи в енергетиката получи свобода срещу рекордната тогава парична гаранция от 300 000 лв.

През 2011 г. бизнесменът бе осъден на първа инстанция на 3 години условно, година по-късно обаче бе оправдан от Софийския апелативен съд. Прокуратурата обжалва, но и след второто разглеждане оправдателната присъда остана в сила.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати