Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Май 14
Начало arrow България arrow Левски - пример за вяра и родолюбие

Левски - пример за вяра и родолюбие

  Print E-mail
2014-02-19 13:42:47
източник: dnes.bg

Пловдивският митрополит Николай отслужи в църквата "Света Богородица" в Карлово панихида в памет на Васил Левски. В този храм Апостола на свободата е служил, когато е бил дякон Игнатий.

По време на заупокойната литургия храмът в Карлово беше препълнен. На литургията присъстваха кметът Емил Кабаиванов и други официални лица.

По време на службата владиката и свещеници от Карлово и Пловдив осветиха голяма икона на Свети Георги, дарена от проф. д-р Иван Гавраилов. Освен иконата професорът дарява на града и портрет на Васил Левски, като поиска те да бъдат първите експонати в бъдещата картинна галерия, която община Карлово възнамерява да открие в Куршум джамия.

 

По думите на кмета Емил Кабаиванов галерията ще е част от Историческия музей в града, за което вече са водени разговори с директора на НИМ Божидар Димитров. Освен иконата и картината Гавраилов е дарил за това начинание и 10 000 лева.

Професорът уточни, че е бил провокиран за това от събитията, станали около Куршум джамия в петък, предаде БТА. Смятам, че тази сграда, която е построена върху християнски храм, ще бъде достойно място за пантеон на Васил Левски един ден, коментира Гавраилов.

Пример на чиста православна вяра и на пламенното жертвоготовно родолюбие е Левски, който трябва да следваме, каза митрополитът след светата литургия. Тук сме, за да отправим молитва към всеподателя Бог да дари с вечен и блажен живот йеродякон Игнатий Васил Левски, да почетем с молитва неговия подвиг, да се насърчим от примера му, каза още митрополит Николай.

В словото си владиката се възмути от изказването на академик Константин Косев по време на поклонението пред паметта на Дякона, на площада в Карлово.

Снощи в родния град на Апостола имаше възпоменателна церемония по повод 141 години от гибелта му.

Митрополитът каза, че не може да възприеме ония определения, с които академикът се е отнесъл към личността, делото и подвига на йеромонах Игнатий, като го е нарекъл „майстор в конспирацията, велик агитатор” и най-вече не възприема думите на академика, които прозвучали кощунствено в съвестта на православните християни, че онова, което Господ не е могъл да свърши, е свършил йеромонах Игнатий.

Това е подигравка с чистата вяра на йеромонаха, каза владиката. Левски нямаше да бъде това, ако не беше йеромонах Игнатий, каза владиката.

„Той не знае, че не някой друг, а православната вяра победи робството. По това време на робство йеромонах Игнатий не е бил роб, а е бил свободен, защото е бил искрено и чисто вярващ християнин”, добави митрополит Николай.

По повод разбиването на Джумая джамия в Пловдив по време на петъчния протест митрополитът заяви, че не одобрява и порица поругаването на храмове в отечеството ни.

"Свети апостол Павел ни съветва да живеем в мир с всички човеци. Затова не очаквайте от нас духовниците да измислим ново евангелие", каза пловдивският владика.

Възпоменателните събития по повод 141-вата годишнина от обесването на Левски в Карлово продължават с полагане на цветя пред паметника на майката на Апостола Гина Кунчева и ще завършат с възпоменателен митинг пред паметника на Васил Левски на едноименния площад.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?