26 Април 2024 г. Петък

Изплащането на евросубсидиите за фермерите започна

2014-01-28 10:46:44
Изплащането на евросубсидиите е започнало и земеделските производители ще получат около  1 млрд. лв. до 31 януари. Това каза в студиото на Bulgaria On Air министърът на земеделието и храните Димитър Греков. 

Припомняме, че през октомври миналата година правителството се споразумя със зърнопроизводителите директните плащания да бъдат изплатени до края на януари тази година. Европейските субсидии са 1,118 млрд. лева, а националните доплащания - по 2 лв. на декар, което общо е около 60 млн. лв.

Забавяне с изплащането на средствата ще има единствено там, където е установено застъпване на площите. Тези средства са необходими за подхранването на есенниците, които в момента са в добро състояние, уточни Греков.

Във връзка с протестите на тютюнопроизводителите заради забавената изкупна кампания той посочи, че се предвиждат следните законови промени за сектора – да се въведе разрешителен режим за фирмите изкупвачи, както и те да влизат в договорни отношения с производителите, за да има предвидимост по отношение на количествата и сортовия състав. 

Законовите промени ще важат при изкупуването на реколтата от 2014 г., обеща министърът. „Тютюнът може да се съхранява до 5 г., но производителите разчитат на средствата от реколтата от съответната година”, аргументира се той.

Греков посочи, че през последните години търсенето на ориенталски  тютюн е спаднало, но, според него,  тенденцията ще се обърне, защото дребнолистните сортове са естествена ароматизираща добавка в цигарите.

Министърът отчете, че досега България е усвоила около 61% от всички средства за земеделие, предоставени на нашата страна. За сравнение – Румъния е оползотворила 65-66% от тези средства.

Той припомни, че през следващите седем години европейските средства за земеделие са около 15 млрд. лв. - 10,5 млрд. лв. директни плащания и 4,5 млрд. лв. за проекти към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

По повод критиките на зърнопроизводителите към програмата Греков заяви, че не иска да има противопоставяне между отделните сектори, а целта на програмата е да осигури заетост и доходи на населението в селските райони. През миналата година 16 села са заличени от картата на България, обясни той.

Затова приоритетни сектори за ПРСР 2014-2020 г. ще бъдат животновъдството и хранителната промишленост, още повече, че има интерес към произведените в страната млечни и месни продукти, както и към износа на живи животни.

Друг приоритет ще са напоителните системи – предвижда се мярка, по която фермерите да се сдружават за изграждането им, тъй като тези технологиите са скъпи, част от магистралните водопроводи са унищожени и е трудно е да се създават нови.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати