Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow Кой е предателят в червените редици?

Кой е предателят в червените редици?

  Print E-mail
2014-01-14 10:21:51
източник: dnes.bg

Бившият държавен глава Георги Първанов нанесе през Европарламента първия си удар срещу БСП от плана си за разцепване на партията и връщането му на лидерския й пост, коментира на първа страница "Монитор".

Вчера червеният евродепутат Ивайло Калфин съобщи, че подава оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП. Това стана само седмица, след като Първанов размрази политическия си проект АБВ и заяви след тайна среща със социалисти в НДК, че ще излезе със своя листа на евровота през май.

"Първанов може да се окаже предател", е заглавието над интервю в "Труд" със социолога Кънчо Стойчев. Според него за да се окаже полезен критик на статуквото на ръководството на БСП бившият държавен глава трябва да "играе с мяра" отвътре.

"Няма никакъв проблем Първанов да критикува и отвън, но тогава ще стане като Борисов и като Радан Кънев", казва Стойчев. "Ако се стигне до втора червена листа, това ще е пагубно и за АБВ, и за БСП, и за левицата. Трябва да си подадем ръце, а не да размахваме юмруци. Хората са обезверени, обезкуражени, стотици хиляди - безработни. На нас ни е нужна като народ обща кауза, а не политическа кромалия. Но за това трябват държавници, а не политикани", подчертава в интервю за "Преса" професор Любен Корнезов. По думите на социалиста създаването на АБВ е "меко казано, смущаващо".

"Дори и инициаторите осъзнават, че това е удар срещу левицата. Хората с леви убеждения са основателно обезпокоени и раздвоени. Ясно го казвам на моите другари - БСП не е нито на Първанов, нито на Станишев. На всяка цена трябва да запазим единството на партията", допълва Корнезов. Правителството не обсъжда повишаване на данъци, заявява премиерът Пламен Орешарски в интервю за "24 часа"Не зная какво се обсъжда. Аз нищо не обсъждам. За мен данъчната система, така както се конструира в периода 2006-2008 г., е доста адекватна за този етап на социално-икономическо развитие. Радвам се, че в предходния мандат не пипнаха нищо, щяха да развалят и тази система".

В края на първото тримесечие на 2013 г., когато приключи мандатът на предходното правителство, консолидираният правителствен дълг е малко над 14,4 млрд. лева. А по предварителни данни към края на 2013 г. той вече е 14,1 млрд., тоест има намаление, пресмята премиерът. Българският данъкоплатец е платил 6 437 248 лева за заплати и разходи за командировки на депутатите от 42-рия парламент. Сумата е натрупана за периода от 21 май до 31 декември м.г., по време на който избраниците са били и в лятна, и в зимна ваканция, показва проверка на "Труд".

Поскъпването на тока е неизбежно, алармира в интервю за "Преса" Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, бивш икономически министър.

"Намаляването на тока е отчаян опит на управляващите да останат на власт без значение за последиците. Спокойно можем да кажем, че само за 6 месеца ликвидираха регулатора. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се превърна в изпълнител на обществени поръчки", смята Добрев. Според него се подготвя катастрофа в сектора. Намалява се цената на електроенергията и в същото време се увеличават разходите. Така се получава дефицит, който по късно ще се финансира с кредит, уточнява бившият министър.

Станциите по третият лъч на метрото в София ще са зад стъклен параван, за да се осигури по-голяма безопасност срещу самоубийства и всякакви други инциденти, съобщава "Труд". "Това ще е първата стъпка от автоматизирането на метрото", обяснява директорът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Пероните ще имат стъклени прегради с височина около 1,5 м, които ще пречат на хората да навлизат в тунелите или да попадат на релсите.

Гриша Ганчев удари джакпот от съда. Ловешкият бизнесмен ще си получи обратно 300 бона, които внесе като парична гаранция през 2012 г., извежда под глава "Стандарт". Тогава Ганчев, синът му Данаил и най-близките му хора станаха мишени на полицейската акция "Захар". Срещу тях започна разследване за източване на ДДС, което впоследствие забуксува. Ганчев бе обвинен и за смъртни заплахи към тогавашния данъчен №1 Красимир Стефанов. Година и половина по-късно спецпрокуратурата бе принудена да върне парите на собственика на "Литекс комерс" след решение на съда. Магистратите се позовават на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които са в сила от 2013 г.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?