29 Март 2024 г. Петък

Най-често спестяваме за фонд "Авариен"

2013-12-12 22:41:10

Българите все още не умеят да планират финансите си, особено в дългосрочен план, но постепенно такива умения се зараждат в обществото. Изводът е от проучване онлайн, проведено през октомври 2013 г. от специлизиран финансов портал и представено на форум по темата днес.

Един от най-важните аспекти на финансовото планиране е управлението на свободните средства - инвестиции, спестявания, подсигуряване на годините в пенсия.

Проучването показва, че анкетираните не обръщат внимание на управлението на парите си по този начин и най-често спестяват единствено за непредвидени разходи - така наречения фонд "Авариен", коментират финансистите.

Анкетирани са 1 144 абонати на портала във възрастова група 35-55 години, повечето от които отговарят, че са семейни и че разчитат на собствени доходи, предаде БТА.

Половината от анкетираните заявяват, че не са доволни от своите доходи, а едва 22 процента оценяват доходите са като задоволителни. Общо 24 на сто от анкетираните имат доход от 500 до 1000 лв. и 20 процента са с доходи от 1000 до 1500 лв.

От участвалите в анкетата 49 на сто имат собствено жилище, 20 на сто изплащат кредит за жилище, 13 на сто отговарят, че не живеят в собствено жилище, но не живеят и под наем, а 12 на сто плащат наем.

От проучването става ясно, че през последните 12 месеца разходите на домакинствата в по-голямата си част остава без промяна. Повече от половината анкетирани използват потребителски кредити в различен размер - и за покриване на текущо възникнали нужди, и като допълване на средства за покупка на жилище.

Общо 43 на сто от анкетираните ползват кредитни карти. Съвсем малък е процентът на хората, които ползват бързи кредити, показва проучването.

На въпрос какви са разходите им по бързи кредити, 77 процента от анкетираните отговарят, че нямат такива разходи.

От участниците в анкетата 33 процента заявяват, че нямат никакви спестявания. Останалите анкетирани в отговор на въпрос за колко време биха им стигнали спестяванията за разходи за основни нужди отговарят за по-малко от месец (7 процента от запитаните), за до 2 месеца (13 процента от запитаните), от 3 до 6 месеца (14 процента от анкетираните). 20 на сто посочват, че със спестяванията си биха могли да покрият разходите си за повече от 10 месеца.

Едва 7 на сто от анкетираните пестят за първа вноска на жилище, а само 18 на сто отделят доброволно средства за времето, когато ще са пенсионери. Общо 71 процента от анкетираните пък изобщо не са изчислявали примерната си пенсия.

Застраховането също не присъства често във финансовите планове на анкетираните, коментират финансистите. Общо 28 на сто от тях имат застраховка "Каско", 26 процента - здравна застраховка, 25 процента - застраховка на имот.

Само пет на сто от запитаните ползват застраховка, обвързана с инвестиционен фонд, която освен защита би могла да носи и доход.

Анализаторите изтъкват, че финансовото планиране на домакинствата трябва да се развива и възможностите за инвестиции и спестявания имат нужда от популяризиране, защото така може да се осигури по-висок стандарт на живот.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати