29 Март 2024 г. Петък

Чадъри от МВР и НАП над група, прала пари и точила ДДС

2013-12-04 07:28:18

"Структури на МВР и НАП са осигурявали чадър над задържаната преди дни група, занимаваща се с източване на ДДС и пране на пари". Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който посети града, за да представи новия шеф на пловдивската полиция Пламен Узунов.

Милиони левове са източени чрез две пловдивски фирми. Разследват се още 30 фирми, свързани помежду си, като две от фирмите са офшорни и са регистрирани на Сейшелските острови.

"Има данни, че щетите източено ДДС са в размер на 10 милиона лева и за пране на пари в размер на 30 милиона лева, когато започнаха разпитите са лицата, някои от тях бяха изненадани, че ги разпитваме, защото твърдят, че са имали чадър и работели за държавата", коментира пред журналисти в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.  Става въпрос за протекции от структури на МВР и структури на Министерството на финансите. 

Двете фирми от района на Пловдив са внасяли сухо мляко от европейски държави, след което две трети от количеството са го продавали на различни мандри без документи. Собственикът на двете фирми е клошар от Монтана. 

„Това е класическа схема за източване на ДДС, а нашата цел е да стигнем до организаторите, а не до хората, на които са прехвърлени фирмите и нямат представа за това”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

МВР е претърсило 23 адреса в Пловдив, София, Варна, Разград и Монтана. Петимата задържани са освободени с мярка „парична гаранция” от съда.

„Ще протестираме мерките им за неотклонение, защото - без да коментирам решенията на съда, ще кажа само, че в мотивите на магистратите за по-лека мярка е записано, че има данни лицата да са извършители на престъплението, но лисва опасност да извършат друго престъпление”, съобщи апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. 

Разследващите искат да стигнат до "мозъците" на мащабната операция за източването на милиони левове ДДС. Сега ще се разследва и кой е осигурявал чадъра от МВР и Агенцията по приходите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати