28 Март 2024 г. Четвъртък

Задължителния вот гарантира интересите на всички българи

2013-12-04 07:25:03
"Задължителен вот ще представи интересите на всички българи", споделя своята теза пред "24 часа" проф. Александър Чирков. Пред изданието именитият ни лекар очертава контурите на една бъдеща политическа действителност, в която най-ниската лекарска заплата трябва да е 2000 лв., за да останат докторите в България. 

Министрите трябва да служат не на партиите, които са ги предложили, а на обществото и нова цивилизована мисловна култура да измести сегашната сприхава и улична политическа антикултура, заяви специалистът.

Темата за напускането на ПГ на ГЕРБ от страна на депутата от Свищов Георги Марков резонно намира своето място на страниците на днешните издания. ГЕРБ остава вече с 96 депутати, а патовата ситуация с разпределението на силите в парламента вече е в полза на БСП и ДПС, коментира „24 часа“. Двете управляващи партии имат 120 народни представители и досега зависеха от подкрепата на "Атака"- и за осигуряване на кворума, и за прокарване на решения. От вчера те вече могат да разчитат на безценния 121-и глас в лицето на независимия Марков.

"Сега"Монополът на "Атака" върху парламентарния кворум се срути". Зам.-шефът на ГЕРБ Красимир Велчев очаква и други депутати от групата да последват примера на Георги Марков. 

"Капитал Daily"Как управляващите се сдобиха със 121-вия депутат". Отговорът - преди няколко седмици прокуратурата е отказала да образува дело срещу напусналия днес депутат от ГЕРБ Георги Марков. По информация на вестника става дума за продажбата на автогарата в Свищов. През 2004 г. тя е била купена от фирма на Марков за 30 хил. лв., а месец след това е продадена за 90 хил. лв. Изтеглен е ДДС кредит, а фирмата е прехвърлена.

 "Новинар" разяснява как за три години, ръководената от Филип Златанов Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси, е уличила едва 11 души, а в същото време е успяла да пръсне над 3,5 милиона лева от държавния бюджет. Сумата е достатъчна за построяването на шест детски градини, отчита изданието. 

"Парите за земеделие с 2,5 млрд. повече, стават 15 млрд. лв.", е водещото заглавие на "24 часа". Такава е сумата, която ще получават българските фермери от 2014 до 2020 г., обяви земеделският министър Димитър Греков на дискусионен форум  "Справедливото разплащане на евросубсидиите в селското стопанство според традициите на България", организиран от в. "Български фермер". Ще има и по-голяма субсидия за първите 300  декара.

Вдигнат чадър от структури на МВР и Министерството на финансите са имали замесените в схема за източване на ДДС при търговия със сухо мляко, цитира думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров "Дума". "Върху това звено от МВР аз вече нямам пълномощия", подчерта той, от което стана ясно, че протекцията е била осъществена от НСБОП. 

Преди година трима от петимата арестувани по аферата са били задържани и освободени без никакви последици. Всички те са обвинени за укриване на 2.5 млн. лв. от данъци, както и за пране на пари на около 30 млн. лв. Съдът вчера ги освободи под гаранция с мотива, че няма опасност да се укрият и да извършат ново престъпление. По думите на главния секретар Лазаров задържаните били силно изненадани от действията на полицията, защото "работели за държавата". 

"Преса" уточнява, че "чадърът" над полицаи и данъчни, обвинени в афера за 30 млн. лв., е действал в периода 2009-2012  г., когато вътрешен министър е бил Цветан Цветанов, а шеф на  ГДБОП - Станимир Флоров. 

Франция настоява държавите от Европейския съюз да приемат минимални нива на заплащане като част от мерките за борба със социалния дъмпинг, съобщава "Дума", цитирайки онлайн изданието EurActive.com. В навечерието на изборите за Европейски парламент Париж реши да предприеме офанзива срещу нископлатените временни работници. Миналата седмица правителството обяви мерки за борба с нелоялните практики при наемането на временни работници от други държави от ЕС. Париж настоява държавите членки да затегнат правилата, тъй като се прилагат различни схеми за измами с временно заети.

"Труд" съобщава, че печатна грешка на сайта на Националната служба по заетостта в Германия е "отложила" с 6 месеца  отварянето на трудовия пазар на федералната република за българи и румънци. В сайта е посочено, че ограниченията падат от 1 юни 2014 г., а не от 1 януари 2014 г., както е записано в Договора за присъединяване на България към ЕС.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати