19 Април 2024 г. Петък

КЗК глоби с 1 млн. лв. "Енерго Про"

2013-11-25 13:00:36

Три пъти за щастие? Може би на тази теория залага Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която за трети път през тази година постанови злоупотреба с господстващо положение на електроразпределителното предприятие „Енерго-Про Мрежи“ АД. С решение от 20 ноември КЗК постановява, че компанията е злоупотребила с положението си на пазара на разпределение на електрическа енергия, като е осъществявала управление на производствени мощности, присъединени към мрежата, по непропорционален начин. 

Решението на комисията е публикувано на сайта на ведомството днес.

Производството срещу „Енерго-Про Мрежи“ АД е образувано по искане на производителя на електроенергия от възобновяеми енергийни източници "ХАОС ИНВЕСТ" ЕАД, присъединен към разпределителната мрежа на Енерго-Про.

В хода на производството КЗК е установила, че в определени случаи, като например необходимост от обезпечаване на сигурността на електроенергийната система, ЕСО разпорежда ограничения на производството, които задължително се изпълняват от „Енерго-Про Мрежи“ АД.

Комисията установи, че разпределението на ограниченията, налагани от ЕСО по отношение на постъпващата от разпределителната мрежа енергия, не се осъществява пропорционално от „Енерго-Про Мрежи“ АД. В този смисъл компанията не гарантира изискването за равнопоставеност между различните производители на електрическа енергия, пише в становището на КЗК. 

Според комисията поведението на дружеството може да увреди конкурентната структура на пазара за производство на електроенергия, като възпрепятства определена категория производители да произвеждат и предлагат своята продукция в максимална степен съобразно стопанските си цели.

Освен това поведението на компанията оказва и индиректна вреда за потребителите, като в дългосрочен план ги лишава от възможността да се ползват от преимуществата на развитието на конкуренция на енергийния пазар и диверсификацията на източниците на снабдяване, а именно по-ниски цени и по-високо качество, се казва в становището на антимонополната комисия.

Във връзка с откритите от комисията нарушения е наложена санкция на дружеството в размер на 1 034 755 лв.

КЗК изисква от „Енерго-Про Мрежи“ АД да осъществява управление на производствените мощности, присъединени към собствената му разпределителна мрежа, което да гарантира равнопоставеност между различните производители на електрическа енергия. От компанията се иска занапред да разпределя ограничения на производството, наложени от ЕСО, пропорционално.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховен административен съд, допълват от антимонополната комисия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати