Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 3
Начало arrow Политика arrow Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса

Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса

  Print E-mail
2013-10-18 10:13:58
източник: dnes.bg

България е европейската държава с най-големи партийни субсидии – всяка партия прибира по 12 лева на глас, пресметна председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Пред Нова телевизия тя призова управляващите да изпълнят обещанията си и да намалят държавните субсидии, които помпат партийните каси.

От настоящите партии в НС ГЕРБ получават 13 милиона лева от държавата, БСП – 11,5 милиона, ДПС – 4,4 милиона и "Атака" – 3,1 милиона.

 

"В предизборните кампании бяха чути обещания за промяна в това. Оказва се, че вероятно партиите са излъгали, защото няма и помен от промяна в партийните субсидии. Няма значение дали предстоят избори или не – БСП и ДПС са дали обещание, а те са длъжни да изпълнят очакванията на гражданите", каза Цонева и настоя за повече почтеност в политическия живот.

По думите й в Европа субсидията средно е около 3,5 евро на глас, като целта не е партиите да нямат достъп до публичен ресурс, а да отговарят на очакванията на хората.

"След като са дадени обещания, трябва да бъдат изпълнени", настоя още веднъж тя и допълни:

"Когато се гледаха промените в Закона за политическите партии, се направиха много твърди обещания от страна на БСП и ДПС, че ще преразгледат държавната субсидия. Георги Кадиев го предложи тогава, но те го отхвърлиха с довод, че ще бъде разгледан в момента, в който ще се обсъжда държавният бюджет", припомни Цонева.

"ДПС внесоха закона за ограничаване на офшорните компании в политическия живот с довод, че го правят заради обществените очаквания. Нека сега да направят същото и за субсидиите. Не трябва партиите да бъдат лишавани от държавните субсидии, а просто те да бъдат намалени до прилични размери, съответстващи със стандарта на живот у нас", настоя шефката на Института за развитие на публичната среда.

Според нея предложението на "Атака" изцяло да отпаднат държавните субсидии за извънпарламентарните партии е несправедливо.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?