Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Май 14
Начало arrow България arrow Корупцията у нас се шири, всеки трети с рушвет за услуга

Корупцията у нас се шири, всеки трети с рушвет за услуга

  Print E-mail
2013-10-15 13:43:39
източник: dnes.bg

Чакат ни серия от нестабилни правителства, прогнозира Огнян Минчев, председател на Асоциация "Прозрачност без граници", част от Transparency International.
 
„Стабилността на държавното управление, в частност на изпълнителната власт, е функция на обществената и икономическата стабилност и прозрачност в работата на институциите, нито една от тези предпоставки не е налична в България, за да прогнозираме стабилни правителства. Стабилност на държавното управление е цел, която ще преследваме още дълго време”, коментира той. 
 
Според него институциите и политическата класа преживяват сериозна дегенерация и е намаляла мотивацията им да се реформират и да има прозрачност в работата им.
 
България пада надолу в индекса на възприемаме на корупцията, посочи той и коментира, че „се върнахме в едно доста незавидно състояние по отношение на институциите”.
 
Данните от Световния корупционен барометър за 2013 година показват, че 61% от българите са готови да подадат сигнал за корупция, а през 2010 година процентът е бил 71,3.
 
28% се страхуват от евентуални репресии, 13 на сто не знаят къде да подадат сигнал, а 59% посочват, че дори и да подадат сигнал, това нищо няма да промени.
 
8 на сто от българите през 2013 година са готови да дадат подкуп, за да получат административно обслужване от институциите, сочи още проучването. Основните причини за даване на подкуп е неефективната работа на институциите – 38% са платили, за да ускорят получаването на услуга, а за 30 на сто от анкетираните това е бил единственият начин да получат дължимото обслужване. 
 
Българите оценяват корупцията като сериозен проблем – оценката е 4,3 по 5-балната система. 
 
Още от 90-те купуването на гласове беше сериозен  проблем, когато ставаше дума за местни избори и за малцинствени групи, но от началото на века и особено на парламентарните избори през 2005 г. минахме границата  и тогава бяха купувани значително много гласове с държавен ресурс, беше използвана властта за купуване на гласове, за промяна на изборите резултати. Сега вече се купуват и секционни комисии, коментира Минчев.
 
Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов коментира, че през последните 15 години страната ни е неизменна част от групата държави,  в които корупцията се шири.  
 
Няма напредък обаче и всяка година традиционно България заема последните места в класацията, съвсем на опашката сме и рядко се сменяме с Румъния и Гърция, каза той. 
 
От организацията настояват да има публичност на финансирането, яснота на средствата и на разходите на партиите. 
 
Освен това те искат да се приеме и закон за лобизма. 
 
Липсата на ефективен контрол е основен стимул за развитието на корупцията и докога ще има 100 институции за контрол, които не работят заедно и не се отчитат пред обществото, разкритикува още Славов. 
 
Заради това от асоциацията ще настояват и за засилване на гражданския контрол.
 
Продължава назначаването на тъмно в институциите, а тази липса на подбор ги поставя в зависимост и под икономическо и политическо въздействие, констатира той. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?