Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow Екскурзията като рекет, "Атака" унизи БСП и ДПС

Екскурзията като рекет, "Атака" унизи БСП и ДПС

  Print E-mail
2013-10-01 07:51:18
източник: dnes.bg

"Водевилът с вота на недоверие беше да се угоди на ДПС",  коментира "Сега". Процедурни хватки и нарушения, тарикатлък и инат - това показа имитацията на дебати по първия вот към кабинета "Орешарски", който се състоя в отсъствието на вносителите от ГЕРБ. И ако темата - за инвестиционната политика и новоизмисленото ресорно министерство, наистина заслужава вот, изпълнението на задачата бе инфантилно. Цялата работа беше в това да се угоди на ДПС, да се чуе от парламентарната трибуна колко е необходимо, колко е хубаво новото министерство, как след четири месеца то почти е заработило и т.н. Публична тайна е, че министерството е от квотата на движението и то ще управлява кадастъра и ВиК сектора, както и куп други по-дребни екстри, като строителните разрешителни и т.н. Липсата на истински дебат в пленарната зала лиши зрителите и слушателите от истинските въпроси - защо за четири месеца още не работи и най-вече има ли новото ведомство общи интереси с Делян Пеевски.

"Екскурзията като рекет", коментира "Стандарт". Миналата седмица депутатската група на "Атака", насред гледането на вота на недоверие, отлетя за Брюксел. С наглед странната екскурзия по никое време Волен Сидеров натри носа и на управляващи, и на опозиция. Унизи БСП и ДПС, доказвайки, че от него зависи животът на парламента и правителството. ГЕРБ пък тръгнаха да събарят кворума, с което бламираха собствената си инициатива. Този ход на "Атака" може да има две разумни обяснения - или Сидеров иска да си вдигне цената за подкрепата на статуквото, или е решил да премине плавно в опозиция, което ще означава внезапна смърт за 42-рия парламент. Далеч по-вероятен е първият вариант.

В края на миналата седмица БСП обеща - ръст на минималната заплата, на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години, за евентуално индексиране на пенсиите по-рано от 1 юли, законопроект за премахване на пенсионната възраст за военните, законови промени, които ще защитят потребителите с ипотечни кредити.


"Христовата амбиция на БСП", коментира "Труд". Христос е нахранил гладните в пустинята с един хляб и две риби. Днешните му "наследници" от БСП също искат "да нахранят" най-бедните. В политиката амбициите се сбъдват с работа и обещания. Но двете трябва да са в циклична, а не в линейна зависимост. Трябва непрекъснато да въртиш обещания-изпълнения, за да ти вярват. И така да си изкараш мандата. Има ли БСП сили да спечели такава подкрепа? В момента по-скоро не. Защото дори да изпълни обещанията си, това ще стане под огромна съпротива от бизнеса (който не иска минималната работна заплата да бъде увеличавана) и банките (които не са склонни на отстъпки в режима на кредитирането). Видни икономисти ще пресметнат, че 30 лв. за майките - това е пакет памперси, а 3% върху пенсиите са няколко кофички кисело мляко. Т.е. помощта е никаква, а парите са похарчени, следователно - това е лоша сделка.

Частичните местни избори, които се проведоха в почивните дни в седем населени места в страната, доведоха до две победи за ДПС и по една за БСП и ГЕРБ. В останалите села ще има балотаж."Виртуалната срещу реалната България", коментира "Дума" резултатите от частичните местни избори. Ако прегледаме актуалните изборни резултати, ще установим доколко политическите фантазии се разминават с реалността. В Белене печели БСП, в Гърмен ДПС, а в Трън ГЕРБ. Никакъв Реформаторски блок, никакви Протестни мрежи не се мержелеят на хоризонта. Става ясно, че всяка партия вън от БСП, ДПС и ГЕРБ в момента е политическа халюцинация. Резултатите от местните избори показват и друго - избори в момента ще бъдат блато, което не можем да прекосим със здрав разум. Те не само няма да доведат до решение, а са в състояние да затегнат политическата криза до задушаване. Силите са паритетно разпределени, а протестърите са встрани от обичта на електората.

Професионални наблюдатели на политическия живот у нас коментират в "Преса" частичните избори за кметове. Васил Тончев,"Сова Харис"Галъп"От страх ГЕРБ търси подкрепа вдясно", казва в интервю за "Труд" проф. Даниел Вълчев, член на Националния съвет на "Движение България на гражданите", което е член на Реформаторския блок. Според него ГЕРБ са мислели, че ще бъдат много дълго на власт и не са обмисляли сериозно някога да им се налага да са в опозиция. И още са в шок. Освен това с идването си на власт ГЕРБ започна да ровичка какво е правило предишното управление и да продуцира гигантски мейдийни скандали. Сега ГЕРБ се притесняват, че ще ги споходи същото. Страхът е този, който ги кара да търсят подкрепа. Вълчев посочва, че между ГЕРБ и Реформаторския блок има едно общо - това правителство не е добро и трябва да има избори. Основното, което ги разделя е оценката за управлението на ГЕРБ.

"Основният проблем - ранното пенсиониране, ще се премахва с още по-ранно пенсиониране", коментира "Сега". Независимо от по-високите изисквания за стаж и възраст заетите родължават да намират вратички, които им позволяват да се възползват от някаква форма на ранно пенсиониране. Основният проблем на системата не е, че работещите се трудят прекалено малко, а че получават пенсия прекалено дълго - в голяма степен в резултат на множеството възможности за ранно пенсиониране. Въпросът не е дали да се вдигат възрастта и стажът за пенсиониране, а как. Сега се говори, че промените на стаж и възраст ще са вероятно на 3 г. Това ще доведе до запазване и дори увеличаване на огромния дефицит на НОИ; запазване на ниски пенсии поради недостатъчно финансови ресурси; запазване на голям дял на бюджетно финансиране на пенсиите - над 50%. Другият вариант е бърза реформа, чийто ефекти ще стабилизират системата и ще увеличат доверието на пенсионери и работещи в нея. С продължаването на кръпките на парче без дългосрочна визия, експертни оценки и актюерски анализи системата е обречена на провал.

"Разблокирахме бедствения си резерв, за да помогнем на бежанците", съобщава в "Монитор" Христо Григоров, председател на БЧК. Той отбелязва, че за да се обяви бедствено положение, границата трябва да преминават 400-500 човека дневно и може би вече близо 5000 човека да са потърсили убежище у нас. Ние се доближаваме и може би вече сме достигнали критичната вълна. Нещата са неконтролируеми, бежанците спокойно преминават границата и идват в България. Мерките, които ще се предприемат са преди всичко ангажимент на държавата, БЧК само подпомага процесите. Предвид изключително тежката ситуация БЧК посегна на бедствения си резерв. Ние слязохме под неприкосновената червена линия, защото нещата са повече от трагични, алармира Григоров.

Шефовете на институциите, които са призвани да се борят срещу контрабандата, източването на ДДС, неплащането на данъци и икономическите престъпления, нямат достъп дори до най-ниското ниво на класифицирана информация - поверително. Това става ясно от отговор на Държавната комисия по сигурността на информация на поредица въпроси на "Сега". В комисията се поддържа регистър, в който трябва да са всички действащи разрешителни, както и случаите, в които издадени вече допуски са отнети. Това на практика означава, че тези ключови служители не могат да се запознават с информация, събрана от спецслужбите например, която е от съществено значение за ефективната им работа.

"Откъде да се вземат 3 млрд. за социални разходи", е анализът в "24 часа" на икономиста Емил Хърсев. Той посочва откъде могат да дойдат пари за социални разходи в бюджет 2014. Според него очевидно имаме преоразмерена администрация. Тя може да бъде съкратена за сметка на изнасяне на някои нейни функции 
на аутосорсинг - замяна на административни органи за сметка на административни услуги на търговски принцип. Други мерки, които кабинетът би могъл да заложи в бюджета, е да се възползваме от инвестиционните проекти, като избираме онези, които създават по-голям БВП. Ако от 18 млрд. разходи на държавата бруто за година се спестят 3 млрд. - това е постижение. Никой досега не го е правил. И не е задължително при преминаването към по-социална разходна програма това да означава отслабване на фискалната дисциплина. Дори можем да постигнем още по-висока събираемост при плащането на оборотните данъци.

"Проекти за 900 млн. лева в ОП "Околна среда" са пред провал", акцентира "Капитал daily". Остават три месеца, в които ще стане ясно дали Оперативна програма "Околна среда" ще бъде пълен провал или ще спаси част от парите там. 838 млн. лв за речиствателни станции и за подобряване качеството на въздуха трябва да бъдат договорени или ще бъдат загубени. 59 млн. лв за системата за отпадъци на Велико Търново пък са под въпрос, тъй като все още няма сключен договор. Това съобщи екоминистърът Искра Михайлова при отчета за дейността си през първите сто дни на власт. Според министъра Европейската комисия е възстановила плащания за едва 15,39% (542 млн. лева) от средствата по програмата. Това е различно число от официално съобщеното на eufunds.bg, където последната справка за август сочи, че изплатените пари са 30%, а възстановените - 23%.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?