24 Април 2024 г. Сряда

Русия изпрати "убиец на самолетоносачи" към бреговете на Сирия

2013-09-14 10:50:57
Докато преговаря със САЩ за предотвратяване на военен удар срещу режима на Башар ал Асад, Русия събира в Източното Средиземноморие военна флотилия, която в средата на септември ще достигне 11 кораба, съобщават руските медии.

Руските адмирали обясняват, че никой няма намерение да се сражава с американските самолотеносачи и не си струва медиите да тръбят за опасност от Трета световна война. Основната задача на руските кораби край бреговете на Сирия е да се направи демонстрация и да се попречи на бомбардировки, а в случай на американски удар - да се изведат бързо от мястото на бойни действия хора и оборудване.

В сряда министерството на отбраната официално потвърди, че се събира подобна формация, към която се присъединяват още три кораба. Така на практика в Източно Средиземно море ще се разположи най-голямата подобна група от разпадането на СССР насам. 

"От 15 до 17 септември в Средиземно море ще влязат гвардейският ракетен крайцер "Москва", големият десантен кораб "Николай Филченков" и стражевият кораб "Сметливи", уточняват от министерството. "Москва"Адмирал Пантелеев" - кораб за борба с подводници. След пристигането на "Москва" командването ще се премести на него, тъй като той е флагман на Черноморския флот и дори е наричан "убиец на самолетоносачи".

Крайцерът е въоръжен с мощен радиолокационен комплекс и далекобойна система за противовъздушна отбрана С-300. При американски военен удар той ще може да предава в Дамаск данни за засечените американски ракети и да улесни ответните действия на зенитните сили на Асад, обяснява изданието РБК.

За 29 септември е планирано пристигането край сирийските брегове на още два кораба от Черноморския флот - на ракетния катер "Ивановец" и на малкия ракетен кораб "Щил", като така групата ще събере 13 единици.


САЩ са разположили в района 4 ескадрени миноносеца с до 90 крилати ракети "Томахоук", две подводници с по 154 ракети от този тип, два ракетни крайцера и самолетоносача "Хари Труман". Тази седмица бе върната обратно в Червено море групата на самолетоносача "Нимиц".

Председателят на комисията в Руската Дума по въпросите на отбраната Владимир Комоедов обяснява, че е необходимо да се демонстрира сила, но и че за да го правиш пред американците, трябват съвременни бойни кораби, а не флот на 30 години. Той лично е командвал като адмирал Черноморския флот и знае какво е техническото състояние на корабите, които се разполагат в Средиземноморието.

"Увеличаването на силите край бреговете на Сирия е естествена реакция на държава със засегнати интереси. Но, за съжаление, там се събира група от доста старички кораби", казва Комоедов. "Москва", например, е съвсем готов за бой кораб и при нужда може да оправдае прякора си и да потопи самолетоносач, но все пак това е военен съд на 31 години, с който трудно може да се демонстрира силата на руския военноморски флаг.

Той обяснява още, че в случай на инцидент или умишлено нападение срещу руски кораб от ракета, самолет или ракетен катер, командирът му е защитен от бойния устав на Русия и има право да употреби оръжие за самозащита. Но Комоедов допълва, че ако ще има американска операция, то предварително ще бъдат обявени крайбрежните зони с мишени, ще има зона, забранена за полети и руските краби ще имат информация и време да се оттеглят на безопасно разстояние - сценарий, потвърден пред РБК и от щаба на руския ВМФ.
Основната задача на руските кораби е да помагат за евакуация и лечение на ранени - както руски граждани, така и сирийски военни моряци или бежанци, оказали се непосредствено до тях. Никой не е давал на екипажите  задачи за унищожаване кораби на противника, допълва източник на РБК от щаба на бойния флот на Русия.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати