29 Март 2024 г. Петък

Първанов захапа "посветената" върхушка на "Позитано"

2013-08-29 11:25:24

Бившият лидер на БСП и президент Георги Първанов (2002 – 2012 г.) обвини част от сегашната върхушка в БСП, че мисли как да оцелее във властта, а не какви реформи са нужни за страната.

Според него в БСП няма единство, а решенията се вземат в много тесен кръг "на посветени". На въпрос кой участва в него, той отговори, че не може да изброява персонално. "Няма значение кой е този кръг, важното е, че той не е легитимен", категоричен беше Първанов.

Той допълни, че политическата отговорност от взетите решения се носят от председателя. "Някои от решенията, които бяха взети и за които ние научихме от медиите, навяват мисълта за икономически интереси", добави Първанов.

"На "Позитано" има една група от хора, които вече си мислят, че всичко им е позволено. Когато вече си на ръба, трябва да мислиш всеки ден да оцелееш във властта и да правиш реформи, затова не можеш да си позволиш такива груби субективни решения", каза той пред Нова тв.

"Защо никой не коментираше кадровите управленски решения на Тройната коалиция. Защо имаше баланс и имаше един работещ климат?", попита Първанов и си отговори, че тогава този проблем с назначенията не е съществувал.

"Лидерът на управляващата партия изпусна много възможности за едно елегантно оттегляне и за решение, което щеше укрепи партията, да я промени. Той можеше да се оттегли още тогава, когато беше избран или дори номиниран за председател на ПЕС", каза още той. 

По думите му в БСП спешно трябва да се промени идеята, защото левицата в цяла Европа търси нови групи, нови идеи.

"Пенсионерите не могат да останат единствената социална група, на която да се опираме", отбеляза Първанов. Той посочи, че трябва да се възроди вътрешната демокрация в левицата.

На въпрос има ли място за нов политически проект, Първанов отговори, че появилата се информация може би е хвърлена в публичното пространството с цел да предотврати евентуално създаване на една нова партия.

"Нуждата от един нов ляв проект ще се увеличава с времето. И в момента има нужда от такъв", категоричен бе той и добави, че ако монополът в икономиката е нещо лошо, същото се отнася и за политиката.

По думите му са останали много избиратели, които нямат избор и те трябва да получат този шанс.

Според Първанов БСП вече не е толкова голяма партия – нито като членски състав, нито като влияние. "Не е фатално, че ще има друг ляв субект", настоя той.

Бившият държавен глава обаче съобщи, че няма намерения да гради нова партия, но има намерение да направи мрежа от дискусионни клубове.

"А сега накъде?", отбеляза той и добави, че в нея ще участват и хора от лявото пространство.

"Целта на тези форуми е да потърсим отговори, свързани с приоритетите, с Изборния кодекс, с париите, с конкретна политика. Аз искам да отворим политиката за хората, които знаят и могат", подчерта Първанов.

"Аз подкрепям това правителство. Иска ми се то да изкара колкото се може по-дълго. Смущава ме това, че политическите ръководства и по-скоро "Позитано" направи едно отстъпление от тежки политически ангажименти", заяви той.

Попитан би ли сложил подписа си под искането за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, Първанов отговори, че не би го направил.

"Аз съм за това да има стабилни институции", категоричен бе президентът (2002 – 2012 г.).

Георги Първанов посъветва управляващите без решение на ООН България да не подкрепя военна интервенция в Сирия.

По думите му "много пъти казваме "хоп", преди да сме готови да скочим. Опасявам се, че в Сирия може да се повтори това, което видяхме в Ирак", отбеляза в заключение той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати