19 Април 2024 г. Петък

Проговорилият от ЦРУ се скри

2013-06-11 10:04:27

Американецът Едуард Сноудън, който разкри на сънародниците си тайната програма за следене в интернет пространството, е напуснал хотела си в Хонконг, където се намираше от 20 май, предаде Ройтерс.

Сноудън, който работи за Националната агенция по сигурността на САЩ, е напуснал хотела си в Хонконг след като
разкри самоличността си в неделя.

От една седмица британският в. "Гардиън" и американският в. "Вашингтон пост" публикуват информации, основаващи се на разкритията на Сноудън. Той е бивш технически сътрудник на ЦРУ, работещ по договор с Националната агенция за сигурност (НАС), но иначе е служител на фирмата Бууз Алън Хамилтън.

Той е решил да разкрие тайните на НАС и на администрацията на Барак Обама, защото бил разочарован от президента, който продължавал политиката за следене, подета от предшественика му Джордж Буш-младши.

Сноудът изрази увереност, че САЩ са изградили широка мрежа за шпионаж на американиците и посочи,
че не иска да живее в подобно общество. Самоличноста си Сноудън разкри във видеоинтервю за "Гардиън", датирано от 6 юни, но излъчено три дни по-късно. Той каза, че е работил за НАС четири години, копирал е секретни документи в офиса на агенцията на Хавай преди три седмици и е казал на началника си, че има нужда от няколко седмици за лечение на епилепсия. После отишъл през май в Хонконг, където живеел в луксозен хотел.

Журналисти на "Гардиън" казват, че той все още е в града. Американски конгресмени вече настояват за есктрадицията на Сноудън. САЩ и Хонког подписаха през 1996 г. споразумение за екстрадиция, година преди бившата британска колония да бъде върната на Китай. Споразумението позволява размяна на заподозрени за криминални деяния. Сега в него може да се намеси и правителството в Пекин.

Според споразумението Сноудън може да бъде арестуван за 60 дни от властите на Хонконг, ако САЩ поискат това и докато Вашингтон подготвя официална молба за екстрадиция.

Според Реджина Ип, хонконгски депутат и бивш министър по сигурността, би било мъдро Сноудън напусне Хонконг. Същевременно в САЩ петицията на сайта на Белия дом, в която се настоява за опрощаване на Сноудън, вече събра 22 000 подписа, предаде Ройтерс.

Москва е готова да разгледа евентуална молба на Едуард Сноудън за политическо убежище, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Сноудън засега е изразил интерес само към убежище в Исландия. Москва пък не е получавала искане от негова страна за приютяване.

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж призова страните по света да предоставят убежище на Сноудън, разкрил план за следене на телефонните разговори и на интернет комуникациите в САЩ.

Марин льо Пен, лидерката на френския Национален фронт /крайната десница/ настоя Париж да предостави убежище на американеца.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати