29 Март 2024 г. Петък

Глупав и богат или умен и беден?

2013-06-04 21:08:50

Има много интелигентни хора, които без значение колко усилено се трудят, пак не успяват да направят кариера и да забогатеят. За разлика от тях има други индивиди, които са с доста по-ограничени умствени възможности, но са по-успешни в живота. Защо е тази несправедливост?

Дали всичко е въпрос на късмет и съдба, или има лични характеристики, различни от интелигентността, които определят успеха на човек?

Суровата реалност е, че в съвременния бизнес има доста ниско образовани хора, които са успели да направят много пари.

Това често действа демотивиращо за хората, които работят много, умни са, но така и не постигат висини в кариерата си, а стават свидетели как по-глупавите, по-неопитните и по-мързеливите ги задминават по корпоративната стълбица.

Нищо не е по-дразнещо от това да виждаш как докато работиш като роб, някой не особено интелигентен и мързелив твой познат кара лъскат автомобил, ходи на луксозни почивки и живее в разкош.

Истината е, че успехът е навик, а навикът се придобива. Колкото и несериозно да звучи, човек може да се научи на „правилните" навици. Един от тях е да демонстрира високо самочувствие и така да си "добавя стойност".

Другата истината е, че успехът е избор. Избор, към който трябва да отворите съзнанието и сърцето си.

1. Богатите стават по-богати

Финансовият успех невинаги е резултат на упорита работа и лични умения. Понякога това е просто наследствено. Налице е статистическа корелация между доходите на човек в зряла възраст и приходите на неговите родители. Тоест, ако той си е роден в богато семейство, шансовете му да си остане такъв и в бъдеще, ако не и по-богат, са огромни. Не завиждайте на чуждия късмет, нали трябва да има и инвеститори.

2. Добрите гени

Доказано е, че добрият външен вид играе голяма роля за финансовия успех. Даниел Хамърмеш от Университета в Йейл е установил от своята практика, че "красивите хора ще направят 230 000 щатски долара повече в живота си, отколкото посредствено изглеждащите". Други изследвания показват, че високите хора също са склонни да бъдат по-успешни във финансов аспект от ниските.

Никой не може да има контрол върху гените си, но можете да имате контрол върху начина, по който проектирате своята визия спрямо другите. Ако имате горда и изправена стойка, говорите ясно и уверено и показвате на света своята самоувереност, вие ще бъдете възприемани бързо и позитивно от хората. Дори да не се чувствате много уверени, старайте се това да не ви личи!

3. Добротата е порок в бизнеса

За жалост, едно проучване показва, че мъжете, които имат по-суров нрав, печелят около 18 на сто повече от мъжете, които са от вида "добряци". За жените предимството е 5 на сто. Изглежда, че мъжете, които се държат по-грубо и кораво, умеят да преговарят по-умело и да печелят повече пари. Все пак имайте предвид, че грубостта не е предимство в бизнеса. Трябва да намерите начин да показвате твърдост, когато се налага, но в същото време да сте сговорчиви.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати