29 Март 2024 г. Петък

Цветанов говорил с евродепутати за чистката в МВР

2013-06-04 21:06:40

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е запознал евродепутати от ЕНП с актуалната политическа обстановка у нас „след поемането на властта от коалицията БСП, ДПС и националистите от "Атака", съобщиха от пресцентъра на Групата на ЕНП. 

През втория ден от работното си посещение в Брюксел Цветанов разговарял с германския евродепутат Михаел Галер. Бившият вътрешен министър го информирал „за драстичните промени и политическата чистка, започнали от първия ден в МВР“. По думите му изваждането на ГДБОП от структурите на МВР води до освобождаване от парламентарен контрол и отчетност пред обществото.

С мотива "слаби резултати" вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев поиска оставките на директорите на областните дирекции във Видин, Кюстендил, Монтана, Плевен и Търговище. "Неупражнен контрол" струва поста на шефа на СДВР старши комисар Валери Йорданов и на началника на столичното Трето РУ „Полиция” комисар Валентин Симеонов. Йовчев беше категоричен, че не става дума за чистка и даде месец на останалите областни директори за резултати в работата.

Галер бил силно притеснен, че предприетите реорганизации в спецслужбите у нас водят до възраждане на бившата Държавна сигурност и могат да застрашат не само сигурността на България, но и сигурността на целия Европейски съюз.

Манфред Вебер, зам.-председател на Групата на ЕНП, е уверил Цветан Цветанов, че е респектиран от успехите, постигнати в борбата срещу организираната престъпност при управлението на ГЕРБ и че изцяло го подкрепя. „Видно е, че тройната коалиция дойде на власт с манипулации и трикове. Сега управляващите се занимават с реваншизъм и чрез законодателните предложения в областта на сигурността явно подкрепят възстановяването на организираната престъпност на нивата отпреди 2009“, отбелязал Вебер. Според германския евродепутат Европа трябва да се замисли дали да инвестира в региона, когато голяма част от европейските средства биха могли да попаднат в нечисти ръце, или да не бъдат използвани по предназначение. 

Френският евродепутат Вероник Матъо, координатор в комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в комисията за организираната престъпност и прането на пари, е категорична, че не трябва да се допуска обезсмисляне на направеното досега в системата на сигурността. Според нея предприетите промени в МВР ще доведат до неефективност в контрола и борбата с организираната престъпност.

 

„Атакуват ви, защото имахте успех в тази борба и сега искат да ви унищожат политически. Оздравихте част от съдебната система, засилихте функционирането на ГДБОП в консултации с евроатлантитеческите партнъори. Трябва да се устои на този натиск, за да не се разпространи заразата на организираната престъпност в цяла Европа“, подчертала Матьо.

И тримата евродепутати смятат за необходимо да бъдат информирани всички европейски институции и Венецианската комисия за случващото се, както и да се предизвика дебат в Европейския парламент. Те обещали да алармират колегите си от ЕП за тревожната ситуация в България, свързана със законодателните предложения в областта на сигурността, които могат да доведат до тежки санкции от страна на ЕК, а така също и до спиране на евросредства.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати