Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 31
Начало arrow Политика arrow Решено е: Парламентът се събира на 21 май

Решено е: Парламентът се събира на 21 май

  Print E-mail
2013-05-17 15:40:36
източник: dnes.bg

Първото заседание на 42-то Народно събрание ще се проведе на 21 май, заяви президентът Росен Плевнелиев след консултации с политическите сили, които влизат в новия парламент. Не по-късно от утре Плевнелиев ще подпише указ за свикване на Народното събрание.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще се съобрази с датата, която ще изберат другите три партии. Председателите на БСП, ДПС и „Атака“ последователно предложиха 21 май при срещата си с държавния глава.

Плевнелиев отново уточни, че консултациите с партиите днес не са свързани с предстоящото връчване на мандати. Те ще бъдат проведени след свикване и структуриране на НС. За датата на свикване на парламента има пълен консенсус, уточни той.

Държавният глава беше категоричен, че България се нуждае от работещо Народно събрание и посочи, че предстои много работа.

Българските граждани очакват от новото Народно събрание конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решения на проблемите. Необходими са ни стабилни и работещи институции, а не дестабилизирана от партийни битки и противопоставяне държава, каза Плевнелиев и допълни, че от това няма да спечели никой.

Трябва да се носи отговорност и да не се разочароват хората, категоричен е президентът. Държавният глава определи като най-голямо предизвикателство пред политиците това да си върнат доверието на хората.

Добре ще е народните представители да проведат дебат още в първите дни и да се обединят около обща рамка на приоритетите чрез акт на парламента, смята Плевнелиев. Според него това трябва да се случи преди партиите да разговарят за съставяне на правителство.

Държавният глава вярва, че ще се подходи отговорно за съставяне на правителство, което да изкара пълен мандат, а не за три месеца или до следващите избори.

Ако такъв акт не бъде приет в парламента, Плевнелиев се ангажира от президентството в рамките на следващия кръг консултации да се чуят решенията и ангажиментите на политическите партии, преди да бъде връчен мандат за сформиране на правителство.

Държавният глава отново декларира, че няма да допусне в президентската институция да се водят коалиционни преговори. Тук формули няма да се раждат и тук правителства няма да се съставят, заяви той.

Плевнелиев посочи, че ако някой реши да сезира Конституционния съд, това е негово изконно право. Като президент ще се съобразя с това решение на КС, каквото и да e то. До произнасянето на КС трябва да очаквате от президента, че той няма да отлага, а ще вървим напред към формиране на парламент и работещо правителство, заяви Росен Плевнелиев.

 

На тържественото откриване на първото заседание на новото Народно събрание във вторник президентът ще направи обръщение към нацията.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?