25 Април 2024 г. Четвъртък

Меглена Кунева: Може пък от нас да зависи съставянето на новото правителство

2013-04-24 15:59:22
"Дневник" публикува серия от интервюта с представители на основните политически партии, които имат шанс да влязат в парламента, както и тези, чиято политика вълнува читателите. Потърсихме лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", "Движение България на гражданите", ДСБ и "Зелените".

Тъй като от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че председателят Бойко Борисов няма да дава интервюта по време на кампанията, вчера публикувахме разговор с бившия министър по еврофондовете и един от основните автори на програмата на ГЕРБ Томислав Дончев.

Продължаваме с председателя на "Движение България на гражданите" и бивш еврокомисар Меглена Кунева.

Прошко Прошков няколко пъти досега каза, че ще бъдете една от основните сили в следващия парламент. Как виждате Вие участието на "България на гражданите" там?

- Има една пуснала вече корени вдъхновяваща мисъл, че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Смятам, че когато се говори за политика, една партия е толкова голяма, колкото са големи идеите ѝ. И хората в "България на гражданите" имат самочувствието да го кажат - ние бяхме първите, които повдигнахме темата за монополите. Не просто защото стават безмерно богати една група хора, а защото монополите изяждат почвата, в която може да пусне корен всичко нормално. За нас нормалността е ключова. Големите въпроси са в каква посока е необходимо да се пренапишат правилата, по които живеем, колко държава искаме, колко участие, колко управомощени хора и по какъв начин могат да влияят на държавата.

Програмата, разбира се, е най-важното, което една партия предлага. Но идеите не могат да се осъществят, ако няма институционални механизми, по които това да стане. Иначе имаме парламент, пълен с хора с идеи. Затова е въпросът за парламента...

- Програмата е много важна, защото написаното остава. Програмата на ГЕРБ, например, е изключително важна, защото може да се види точно колко е изпълнено от нея и колко не е.

Така е, иначе имате сходни точки в програмата...

- Имаме, разбира се, но въпросът е кой ги изпълнява. Дали има качествата и желанието да свърши точно тази работа, в която се е врекъл. Аз бих искала ГЕРБ да беше изпълнила частта за организираната престъпност. Смятам, че те добре я познават, в смисъл, механизмите, по които да се борят с нея. Но както един талантлив журналист написа, вместо да намалят организираната престъпност и да реформират правосъдната система, те направиха точно обратното. Реформираха организираната престъпност и спряха развитието на правосъдната система. Така че този път няма да чета програмата на ГЕРБ. Ако искат много, много да се харесат на голяма група хора, просто да обещаят, че няма да пипат копчето. Не само в парламента.

Да повторим още веднъж: "България на гражданите" няма да влиза в коалиции?

- Не програмата е пречката. И в този смисъл разбирам какво Вие ми казвате. Познавам икономист, който каза, че е написал голяма част от програмата на ГЕРБ с надеждата, че може би ще следват умните хора и ще изпълнят написаното. Няма как да стане това - ако дадеш на корумпиран човек да направи път, той ще открадне парите. Ако дадеш на един човек, който не знае как се прави икономика, той ще закрие работни места, а няма да ги открие. Ако му дадеш възможността да направи съдебна реформа, той ще започне да подслушва магистрати. Т.е., много е важно в чии ръце попада властта. Тъкмо затова ни трябва овластяване на хората, които във всеки един момент могат да натиснат ръчната спирачка.

Как ще контролирате властта, ако Вие смятате, че е по-добре да останете в опозиция?

- Ние не целим влизане във властта, което да ни превърне в патерица. Ако обаче умните хора на "България на гражданите" могат да наложат темпото, те ще го направят без колебание.

ГЕРБ се притеснява, че няма да може да състави правителство. Ние не - ние стоим там, където сме. И стоим твърдо.

Естествено, че всички се прицелват в колебаещите се, в онези, които си казват "нека заложа за по-сигурното". По-сигурното в случая е, че ще направим решителна крачка към пропастта. Ние сме застанали на ръба ѝ. И ако слушаме страха в себе си, ще направим крачка напред и ще паднем в пропастта.

Точно затова въпросът е как да контролираме онези, които междувременно се опитват да ни подслушват, да...

- Много хубав въпрос, както се казва в клишето. Да, безспорно ГЕРБ носи цялата институционална вина. Цялата. Но когато лидерът на БСП подаде масив от информация за системно подслушване на политици, бизнесмени, журналисти и т.н., което е продължавало години наред, той направи една крачка, но спря. Далеч съм от мисълта, че той няма доказателства, че някой просто му е подхвърлил папка. Напротив - има доказателства, има практика, която сигурно не съществува от вчера. Хайде всички карти на масата. Хайде да се стигне наистина докрай. Точно това той не направи - защото хората, които днес обслужват МВР, те не стъпват за първи път в МВР, те са отпреди. ГЕРБ изтегли посланиците сътрудници на ДС, но насели със сътрудници на ДС отново РПУ-тата. И така правим избори. Година след година ние правим избори така. Двоен стандарт par excellence. Самият факт, че БСП досега не са активната страна в тази борба според мен говори, че те нямат нагласа и при нужда самите те ще се възползват от тези възможности. Т.е., подстригаха малко, направиха прическа, но по същество не промениха нищо. ГЕРБ и БСП в този смисъл имат един и същи корен. БСП е първоначалната хранителна среда, от която изникнаха.

Основното, което се опитват да направят ГЕРБ и БСП, както се казва на този ставащ все по-отвратителен език, e да се позиционират. Те нямат за задача да се свържат с гражданите. И използват по изключително слугински начин всичко, което им попадне под ръка. Може да е платена социология, може да са платени медии, може да е камък, който да вземат от пътя и да метнат по теб, може да са клевети, може да е всичко - това няма значение. Вече много хора виждат, че това "те" е едно! И заради това не искат да направят, заради това ние не искаме да направим крачка към тях. Защото те са тях! Те са просто тях, само че размножени чрез пъпкуване.

Доколко сте готова да правите кадрови промени?

- Става - не става. Това е единственият критерий. Първата озонова маска, която искам да наложа на нуждаещия се от най-голямо спасение субект в държавата, това е съдебната система. Задължително. Всеки има различен прочит. Един се вълнува повече от едно, друг се вълнува повече от друго. Това, което мен ме движи, това са човешки права. Икономиката ще се оправи, ако ние имаме върховенство на закона. Втората спасителна ръка трябва тутакси да се подаде на администрацията. Защо? Какви са тези глупости, които говорят? През последните четири години администрацията е с вързани ръце и вързана глава – чака се телефонно обаждане от министъра за всичко и те не смеят да действат и да мислят.

Във връзка с човешките права - Даниел Вълчев каза, че неграмотните не трябва да изразяват гласа си...

- Ставаше въпрос за машинното гласуване. Всъщност г-н Вълчев, който все пак беше министър на образованието, каза "ама вижте, образованието е задължително". Електронното гласуване завинаги ли ще ни бъде забранено, защото не всеки има интернет?

Срещу електронното гласуване има други, чисто технологични аргументи. 

-  Какво значи "Ама ние не сме дорасли за машинно гласуване". Така ли? Естония няма проблем с кражбата на гласове. Ние имаме ли? Имаме. Как можем да го преодолеем? Щом в една ромска махала хората не могат да четат и да пишат, нека направим курсове и да им кажем "Елате в училище, защото не можете да упражнявате правата си". Ако ние искаме машинно гласуване, ще ограмотим хората да могат поне да се подписват.

Искам сто процента грамотност на българското население. И ще използвам всяко нещо. Ако трябва - да са завършили десети клас, за да могат да вземат шофьорска книжка например. За мен образованието е култ. Няма да се помиря под никаква форма, че някой не може да си напише името. No way, няма как.

За да го постигнете, трябва да сте в изпълнителната власт. Вие обаче отказвате да влизате в изпълнителната власт заедно с някоя от двете големи партии?

- Има решение на националния съвет. Няма да ставаме патерица нито на ГЕРБ, нито на БСП. Това е. И по тази причина може пък така да се случи, че от "България на гражданите" да зависи съставянето на правителството.

Виждате ли се като мнозинството в парламента?

- Виждам, че ще работим здраво на изборите и се надявам да имаме такова представителство, каквото смелите, достойни, нормални хора в България ще ни отредят. Тези, които няма да калкулират нещо друго, освен нормалността и кой може да изпълни обещаното. Не е правилно политик да предсказва резултатите от изборите. Аз мисля, че това е проява на изключително лош вкус, която, надявам се, избирателят ще накаже.

Това все пак е част от кампанията.

- С това съсипахме социологията. Защото го направихме част от кампанията. Аз искам да дам всичко от себе си, без остатък, в следващия един месец, да убедим колкото се може повече хора първо в нормалността и разумността на една нова политическа сила, второ, за това, че е възможно да се противопоставим на фалша и лицемерието на картела, и на фалша и лицемерието, което те гарантират по време на избори. Миналата година камери заснеха как една жена краде от бюлетините. Съжалявам, не мога да използвам по-мек израз. Тази жена беше наказана. И прокуратурата спря дотук. Няма никакво разследване за това в чие име е крала, коя партия краде, защото да крадеш бюлетини не е да откраднеш една тетрадка. Тези бюлетини и тази кражба са в името на определена партия.

През 2011 г. казвате за "Дневник", че ако изборите са такъв фарс, не знаете кой въобще би се явил на тях. Референдумът, по думите на Йонко Грозев, беше "имитация" на пряка демокрация. Имате ли прогнози следващите избори да не са фарс?

- С цялото си смирение се възхищавам от Маргарет Тачър. Има доста жени политици, от които се възхищавам, но поведението на Маргарет Тачър направи политиката й. За мен то е 90% от един политик. Представяте ли си колко по-лесен живот можеше да има тя? Ако не беше поведението ѝ, ако успяваше да лавира и ако се отпускаше луксозно при трудностите. Не го направи. Имало е предателство, както знаем от документалната страна на нейния живот. И въпреки това тя остана стандарт. Много е важно да има кой да държи стандарта. Понякога това е свързано с победа, понякога е свързано със загуба. Аз го изпитах по време на президентските избори. Загубих, но с достойнство.

Там спечелихте отчасти благодарение на факта, че не поискахте подкрепа от никоя партия.

- Да, и имам повод да Ви кажа, че благодаря на НДСВ, които на своите малко проценти към онзи момент казаха, че не бива да забравяме стореното добро. Още повече, аз съм имала отлична работа с моите колеги дотогава, те казаха, че ще подкрепят решение на свой национален съвет, ще подкрепят моята кандидатура. Казвам го просто защото истината трябва да се помни.

Затова и Ви върнах към президентските избори и малко по-назад - когато станахте еврокомисар, въпреки че бяхте избрана за евродепутат. Какви са гаранциите, че личните амбиции няма да застанат между Вас и хората, които са Ви подкрепили?

- Ако ме питате за хора с лични амбиции около мен, така се е случвало, че винаги са отпадали. Но пък тези, които са оставали, с тях сме правили чудеса. Това е преговорният ми екип, това са хората, които са правили президентската ми кампания. Явно химията работи. Пак ще кажа - поведението на човека говори най-много за него.

Хубавото на политиката е, че има толкова много изпитания в рамките на дни, на месеци, че не оставя неосветена част от теб. И по някакъв начин се разкриваш по-бързо. Една година в политиката е равна на може би пет в нормалния живот.

Не съм подозрителен човек. Това ми е носило минуси. Обаче ако знаете колко плюсове ми донесе! Трябва да се дава шанс. Ако си подозрителен, никога няма да дадеш шанс на хората. Така ще загубиш възможност да дадеш на някого да се развие. Да те замести! Огромната задача на всеки политик е да отгледа следващия.

Протестите Ви изиграха лоша шега. Имахте много повече от доверието на хората, "Атака" стоеше много по-ниско. Но те спечелиха много - някои от нещата, за които говореха, и то по-крайните, им донесоха плюсове. Бихте ли направили нещо и какво, за да върнете доверието на онези хора, които, така да се каже, заради обстоятелствата, се оттеглиха от Вас?

- Не знам как е мерено. Ако може през протести партия да спечели, те са две такива - ГЕРБ и "Атака", коалиционни партньори в предишния парламент... Нямам какво да коментирам. Това е политически оксиморон. Това е дървено желязо в политиката.

Може би именно заради протестите хората търсят сигурност, нещо познато.

- Монополите са тема на "България на гражданите" от първия момент. Казахме, че регулаторът е този, който отсъства. Това се доказа. Къде са протестите в момента? Ако те са били, за да може да се измъкне безопасно ГЕРБ от власт, постигнаха си целта. Пълно 6! Или пълно 15, ако предпочитате. Ако целта е била те да продължат нечестивата си коалиция с "Атака", отново имаме пълен успех. Моята цел не е такава. Това са партии, които са отговорни за ДКЕВР, за начина, по който се развиха медиите в последните години, които са виновни за огромната корупция, за това, че ние имаме сега шефа на НАП, който проверяваше г-н Цветанов, втори в листата в Хасково, ако това са целели протестите, това не са моите протести.

Не е правилно да се отиде на протест, ако си политическа сила. Ако си политическа сила и имаш свободни медии, през тях предлагаш критиките си и решенията си. Останалото е въздух под налягане. Виждаме, че в момента протестите са инструктирани как да подкрепят ГЕРБ. Тази ченгеджийница, която обхвана всичко, изгори хората във физическия и нравствения смисъл на думата, няма истина в нея. Да, "България на гражданите" е атакувана от двете страни. Цялото ченгеджийско войнство се е събрало.

Не вярвам да сме толкова несвързани с реалността. ГЕРБ и "Атака" печелят най-много от протестите - това не е нашата страна! Няма как да е тя. Това е паралелен свят на долната земя, в която те пребивават, имат си виртуална социология, виртуални медии, виртуална икономика, но съвсем истински гладни. За работа, за хляб, за справедливост, за медии, за информация. Аз съм твърдо на страната на този глад и бих искала малко по малко да започне да се насища. Нищо евтино не работи. Нищо, което се купува с пари, не е истинско. Това е купено с пари. Заченато и развито само през пари. Не мога да посъветвам хората да не се влияят, искам да кажа едно: каквото решим, това ще бъде. Все пак не могат да откраднат 100% от 100%. Така че трябва да бъдем два пъти повече.

Да обобщим: искате да върнете нормалността в политиката, но по начина, по който изглежда в момента, не сте склонни да използвате наличните институционални механизми - да споделите изпълнителната власт, за да прилагате политиките си.

- Напротив, институциите са нещо, което трябва да възстановим. ГЕРБ счупи държавата.

Ако сама вземе изпълнителната власт, как ще ѝ попречите да не я дочупи?

- Със сигурност ще я дочупи. Но не можеш да се събереш с хора, които крадат. Крадат истина, крадат избори, крадат пари, крадат икономика, съдии, прокурори, журналисти, социолози, няма как. А иначе ще напишат хубави неща, с които няма как да спориш. Кой не иска да се върне ДДС за 7 дни? Това е прекрасно. Но те направиха длъжници огромната част от бизнеса. И сега казват, че ще върнат ДДС за 7 дни. Да започнат от днес! Имат правителство и в момента. Защо не започнат от днес и да го върнат за 14... Само да Ви уведомя - от 16 март има европейска директива, че трябва да се връща в 30 дни. Малко по-спокойно с изцепките. И поне да спазваме европейските директиви.
източник:  

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати