Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Ноем 28
Начало arrow България arrow КЗК и прокуратурата ще работят заедно срещу картелите при обществените поръчки

КЗК и прокуратурата ще работят заедно срещу картелите при обществените поръчки

  Print E-mail
2013-04-22 14:29:11
източник: dnevnik.bg

През последните години все по-често се наблюдава манипулиране на търговете за обществените поръчки, заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов. По думите му комисията вече има няколко решения, с които констатира подобно тръжно манипулиране, но всички те се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС).

"Снабдяване с доказателства, които да разкрият един такъв картел е много трудно", обясни Николов. Регулаторният орган и Върховната административна прокуратура (ВАП) днес подписаха споразумение за сътрудничество.

"Тръжното манипулиране е вид картел, с който участниците манипулират търга по отношение на оценката, по отношение на стойността на поръчката или по отношение на това кой да бъде избран и как да бъде изпълнен самият договор за обществената поръчка. Много често са налице съмнения за това, че едно такова картелно споразумение в търг за обществена поръчка понякога става със знанието или прякото участие и на възложителя", обясни още Николов.

По думите му много често "подбудителството за картел" идва именно от възложителя, който има свой титуляр.

Една от точките в споразумението е създаването на работна група, която да започне дискусия дали трябва да има наказателна отговорност за участниците в картелите.

В част от страните от Европейския съюз, както и в Македония от дълги години участието в картелни споразумения представлява престъпление от общ характер, заяви Николов.

"Споразумението с Комисията за защита на конкуренцията е от ключово значение за прокуратурата. Именно сега е момента държавните институции да обединят усилията си за подобряване на жизнения стандарт на хората. Комисията за защита на конкуренцията има експертиза, която ще е от полза на прокуратурата. Надяваме се в най-скоро време това споразумение да даде резултати", заяви зам.-главният прокурор Камен Михов, след като подписа от страна на държавното обвинение споразумението.

По думите му споразумението е своебразен сигнал към Европейската комисия,"че престъпленията при обществените поръчки няма да се случват занапред в България". "Знаем, че задачата да разкрием нарушенията на т.нар "бели якички" е трудно, но сме сигурни, че ще се справим и това ще ни помогне да усвоим повече средства от Европа", заяви още заместник-главният прокурор.

"Не можем да оставим да битува мнението, че във всяка процедура за обществена поръчка има корупционна практика. Това е ужасяващо", каза още Михов.

КЗК не е казвала, че няма картел при търговските вериги 
По думите на Николов антимонополната комисия досега не е съобщавала, че няма картел при търговските вериги "Ще ви върна малко назад, за да може да сме в крак с всичко, което ще кажем по отношение на веригите. КЗК предяви определение за извършване на нарушение на шестте вериги за картелно споразумение. Впоследствие комисията никога не е казвала, че не е налице такова картелно споразумение", каза Николов.

Той припомни, че КЗК е одобрила предложенията, които са направили шестте вериги, за да може да се възстанови конкуренцията на този пазар. По думите на Николов това е един проевропейски механизъм, който работи особено добре в практиката на Европейската комисия.

"В началото, когато одобрихме тези предложения, ние поискахме информация от тях и те ни дадоха такава, че всъщност всичко е променено. Преди две или три седмици решихме да проверим отново да не би да има някаква промяна от фактическа страна в поведението на всяка една от тези вериги. В момента събираме информация дали е налице отклонение от това наше решение. Ако е налице, уверявам ви, че КЗК е длъжна да приложи закона и тя ще го направи с убеждението, че това е правилното решение", заяви още Николов.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни ...
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?