19 Април 2024 г. Петък

Може да се изхранят няколко Българии, а хората гладуват

2013-04-12 09:41:33

 "Имаме възможност да изхраним няколко Българии, а хората гладуват. - това сподели за "Преса" проф. Иван Станков, министър на земеделието - Моментът е особено труден. Аграрното ни производство изживява сериозна криза, която не е резултат от мандата на предишното правителство или пък на по-предишното. Има проблем и със селскостопанската наука - не достигат 3,5 млн. лв. За един студент се дават по-малко пари, отколкото за ученик в средното образование." Илияна Ценова, вицепремиер и министър по управление на европейските средства, замразила кариерата си в Лондон за три месеца, докато е част от служебния кабинет, в първото си интервю, дадено за "Стандарт"Най-големият риск в живота е да не поемаш рискове. Още има шанс да бъдат спасени 2 млрд. европари, като бъдат пренасочени. Големите пари - ще отидат при малките фирми!", убедена е г-жа Ценова.

"Служебният премиер защити агента в кабинета си", съобщава "Сега". Марин Райков бе категоричен, че вярва на проверката от 2008 г., която не е установила съпричастност на зам.-министър Божан Стоянов към бившите спецслужби. Казусът стана интересен с това, че през 2008 г. Стоянов също е проверяван, но тогава не са установени данни да е работил за бившите тайни служби. Шефът на комисията Евтим Костадинов се оправда с МВР, което по това време не е предало архивите си. От ведомството го уверили, че Стоянов е с чисто минало.
"Масов бойкот на декларациите "Яне", е водещото заглавие на "Труд". Съпротива към осветляването на имуществото, наложено по идея на лидера на РЗС, демонстрираха партийци, бизнесмени и шефове на фирми. Около 75% от хората, които за първи път трябваше да подадат декларация пред Сметната палата, не са го направили, стана ясно вчера.

Според "Сега"ДПС и ГЕРБ вървят към следизборен достлук". ДПС не изключи възможността да подкрепи правителство на ГЕРБ след изборите, стига програмата му да съответства на приоритетите на движението. Това се разбра от думите на Лютви Местан по повод двусмисленото заявление на Цветан Цветанов в Брюксел, че на 12 май ще обяви дали ГЕРБ ще си партнира с ДПС и "Движение България на гражданите". Посланието на бившия вицепремиер бе изтълкувано като възможност за нова тройна коалиция. Вчера в Благоевград Цветанов продължи противоречивите си изказвания. Той първо категорично отрече, че ГЕРБ може да се коалира с ДПС, БСП и "Атака". А после каза, че ако ГЕРБ не може да състави правителство след изборите, ще търси подкрепа от останалите политически сили в името на България.

Изтегляне на представителите си в избирателните комисии обмисля БСП, пише "Дума". Социалистите не желаят да легитимират опитите на ГЕРБ да фалшифицират изборите, категорична бе Мая Манолова, която е водач на листата на социалистите в Кюстендил. До БСП са достигнали сигнали, че членове на комисии се "упражняват" с подписите на "мъртви души"Промяна за достоен живот в България"Нашата страна остава най-бедната в Европейския съюз, защото в България икономическият модел бе най-погрешен. Половината население вече живее в бедност или в риск от бедност. В същото време хора от властта и още повече тези, които те обслужват, продължават да забогатяват за сметка на цялото общество. Управлението на страната през последния мандат остави над 630 000 безработни и обезкуражени - почти 20% от работоспособното население. Десетки хиляди фирми прекратиха своята дейност. Това управление намали наполовина фискалния резерв и увеличи държавния дълг - общо 8 млрд. лв. пасив, без да привлече сериозни инвестиции и да повиши индивидуалното потребление. Замрази заплатите и пенсиите, а скъпотията расте."

"24 часа"Дори и с депутат повече, и ГЕРБ, и БСП ще са със свръхволя за свой кабинет."Ще влязат ли нови формации в парламента?"Ще се отворят ли вратички за програмно правителство?".

Книжки със снимки и разкази за "100-те обекта...", на които ГЕРБ и лидерът им Бойко Борисов са прерязали тържествено лентите по време на мандата - това ще е един от агитационните материали, с които бившите управляващи ще се борят за народната любов по време на кампанията, издадоха от щаба партията, пише "Труд"Полицията ни привиква!". Кандидати за депутати на движението идействащи общински съветници в Пловдив са били привикани в полицията и са принуждавани да подписват "предупредителни протоколи", алармира лидерът на ДПС Лютви Местан. В полицията са викани съветниците Бранимир Иванов и Антон Карагьозов, очаква се това да се случи и с Еньо Попов. В отговор вътрешният министър Петя Първанова увери г-н Местан, че полицаите си върши тработата. Според проучване на агенция "Медиана", публикувано на страниците на "Труд", ГЕРБ е с преднина срещу БСП от 2,7%."Атака"Волен Сидеров представи водачите на листите за 42-то НС". Лидерът на "Атака""">"Цацаров призна за тежки нарушения в прокуратурата при подслушване", пише "Сега". Роман Василев, който е в екипа, проверяващ МВР, сам си разрешавал СРС-та и е подвел главния прокурор. Това разкри главният прокурор Сотир Цацаров вчера. По ирония на съдбата същият магистрат - Роман Василев, е сред ръководителите на проверката в МВР, която днес трябва да приключи и да отговори на въпроса дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е нареждал незаконно подслушване на политици и бизнесмени. Цацаров обаче отказва да вземе мерки срещу компрометирания си подчинен със странен аргумент - "да не ме заподозрат в лично отношение спрямо Василев".

"Само да решим и ще бием мафията!", твърди Светлозар Костов, председател на спецпрокуратурата, в интервюто си за "Труд". "След прохождането на специализираните юрисдикции в началото на 2012 г. - пораснахме, укрепнахме и работим добре. Далеч съм от мисълта, че ще пречупим гръбнака на организираната престъпност за 12 месеца само, но вече мафията ни наблюдава не само с интерес, но и с притеснение!"

"168 часа"БМВ", като за контролен болт при регистрацията на всяка кола взема по 5 лв. За "Бръмбари и уволнения в прокуратурата", съобщава "Преса".След станалите известни драстични нарушения в прокуратурата - ври и кипи. Доскорошната шефка Милена Филипова незаконно е проверявала съдии и е възлагала на ДАНС и ГДБОП да разследват и подслушват магистрати. Образно казано - тя е създала "Шести отдел" в държавното обвинение.

Проектът за "Южен поток" отново се сблъска с проблеми в България. Временното правителство на страната възнамерява да преразгледа инвестицията в българския участък на тръбата, настоявайки, че предишното правителство се е съгласило на строеж при неизгодни условия, пише вестник "Комерсант", цитиран от "24часа". В "Газпром" наричат ситуацията в страната "лека неразбория", от която новите власти искат да се възползват за допълнителна търговия с руските монополи. В руските медии се казва още, че в близките дни може да има среща между представители на компанията и български официални лица. "Всяко ново българско правителство усложнява съвместните проекти в енергетиката с Русия. Ясно е, че строителството няма да започне в срок", пише "Комерсант".

"Лекарствата без рецепта поскъпнали с 300%", алармира "Дума". Мерките на Десислава Атанасова за поевтиняване на лекарствата натовариха пациентите. Скокът се дължи на опитите на фармацевтични фирми да компенсират намалените цени на лекарствата, плащани от НЗОК. "Докога ще търпим геноцида в здравеопазването?", пита "168 часа", коментирайки новите правила във Фонда за лечение на деца,които най-вече застрашават живота на децата, а не го съхранявати предпазват.

Просветното министерство огласи на сайта си нов вариант на проекта за оперативна програма (ОП) "Наука и образование за интелигентен растеж". Освен че е структуриран в таблички според формата на представяне на програмите в ЕС, той малко се различава от предишния проект, направен по времето на министър Сергей Игнатов, коментира "Дума". По принцип тази програма бе замислена уж заради необходимостта България да навакса безпрецедентното си изоставане в областта на инвестициите за наука и иновации (приоритет номер 1 на ЕС) и да поизчисти имиджа си на единствената страна, която досега в периода 2007-2013 г. не предложи ОП за развитие на научния си сектор.

"Гимназии си купиха заглушители за GSM-и заради матурите". Училища са купили заглушители за мобилни телефони и интернет, зада не може да се преписва на изпитите след 7-и клас и на матурите, каза пред "24 часа" Ваня Кастрева, шеф на столичния просветен инспекторат. Устройствата работели като в най-дълбоките отсечки в метрото, където телефонът няма сигнал. Според запознати цената била 300-400 лв. Апаратурата действала в диаметър до 100 метра. От министерството на образованието са призовали енергоразпределителните дружества да не спират тока в дните на изпитите заради принтерите. Сградите пък щели да се охраняват от полицаи. Над 11 милиона комбинации ще се завъртят в деня на матурата по български език и литература, за да не "изтече" предварително тестът. Ще го решават 62 012 абитуриенти. На втория зрелостен изпит по избран предмет ще се явят 63 343-ма. Най-голям е интересът по география и икономика, следва я биологията.

Анализът на "Сега" вижда "Дупката, която раздели Европа от Азия". "Запушихме пътя Европа - Азия", каза в сряда, 10 април 2013 г., президентът Росен Плевнелиев, отишъл в Русе да нагледа пропадналия Дунав мост и да начертае светли бъднини за строителството на нови мостове и на нови пътища в страната ни. За да е онагледена изцяло картината, липсва една снимка - от 3 септември 2011 г., на която, върху още непожълтялата от времето фотография, бившият премиер Бойко Борисов и бившият регионален министър и днешен президент Росен Плевнелиев усмихнато режат лента на "изцяло обновеното платно на Дунав мост" в Русе. Година и половина по-късно мостът зейна, трафикът на тежки камиони е спрян, по всички българо-румънски гранични пунктове са се образували огромни опашки и се вижда - че самата ни държава е една голяма дупка, която дели Европа от Азия.

"Покушението срещу Доган беше опит за публична екзекуция", споделя пред "24 часа" Мустафа Карадайъ, водач на листите на ДПС в Ловеч и Смолян. "Атентатът в НДК има пряка връзка с последвалите събития в страната - протестите и падането на правителството. Целта на ДПС е да вземе 40 мандата в парламента. С делото в Пазарджик за радикален ислям се опитват да плашат и мюсюлмани, и християни", заявява г-н Карадайъ."Капитал Daily" разследва "Румънска неволя с българска фирма".

Софийската "Ви Ем корпорейшън" е получила 27 млн. евро от агенцията по храните в Букурещ, но е доставила само 30% от стоките по програмата "Храни за бедни". Храните се плащат по програма на ЕС за помощ на хора в лошо социално положение. Фирмата "Ви Ем корпорейшън" е получила 26.6 млн. евро, при общо 60.7 млн. евро стойност на програмата за миналата година. След превода българското дружество просто е изчезнало - "Дим да го няма!".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати