Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow Политика arrow 4 млн. лв. лимит за харчене от партиите за изборите

4 млн. лв. лимит за харчене от партиите за изборите

  Print E-mail
2013-03-28 11:39:09
източник: news.bg

71 партии са подали документи за регистрация в ЦИК за участие в изборите до крайния срок, който изтече в 18.00 часа.

Регистрация засега са получили 34 партии. 
Към 16.00 часа бяха регистрирани само ГЕРБ
Български демократичен съюз-Радикали на Евгений Бакърджиев, Нова алтернатива, водена от ексминистър Николай Цонев и НДСВ. Това са първите четири партии, подали документите си в комисията.

Тъй като крайният срок за регистрация на партиите е до 18.00 часа тази вечер, ЦИК трябва да постанови решения и за другите партии било то и без още да се върнати проверките на подписките от ГРАО, обясни по време на брифинг говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Най-късно на 30 март ГРАО трябва да се произнесе по подписките на всички партии, подали заявления.
Ако след това се окаже, че не са на лице необходимите 7 хиляди подписа за регистрация, тогава ЦИК ще отмени регистрацията на съответната партия.

Към момента са назначени 13 от общо 31 районни избирателни комисии.
Негенцова се похвали и че вече е започнало онлайн излъчването на заседанията на ЦИК.

На сайта на ЦИК може да бъде проследено кои са политическите партии, които досега са подали документи за регистрация за парламентарните избори.
Сайтът на комисията има и нов облик с оглед изискванията на Избирателния кодекс, подчерта още тя.

От ЦИК припомниха, че ГРАО проверява до 7 хиляди валидни подписа, независимо колко са предоставените от партиите подписи. Така например, за Нова алтернатива са броили до 8049 подписа, за ГЕРБ - 7444.

До края на деня трябва да има решение и по казуса със СДСи искането им за замяна на представителството в Синята коалиция на Мартин Димитров с Емил Кабаиванов.

ЦИК е взела решение и за предизборната агитация, която стартира на 12 април. Право на участие имат регистрираните пред ЦИК партии и коалиции, както и регистрираните пред РИК Инициативни комитети.
Правилата са сходни с тези от президентските избори и проведения в края на януари ядрен референдум.

Относно финансирането на кампанията - партия или коалиция може да разходва до 4 милиона лева, а инициативен комитет - 200 хиляди лева.

Това са изцяло собствени средства на партиите, дарения на физически лица, които обаче не трябва да надхвърлят 10 хиляди лева, обясниха от ЦИК.
Забранени са анонимните дарения; дарения, предоставени от Еднолични търговци, Юридически лица, чуждестранни физически лица, чуждестранни държавни предприятия, религиозни организации.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?