23 Април 2024 г. Вторник

Борисов действа задкулисно, за да прикрие договорите

2013-02-21 10:48:00

Народното събрание трябва да си смени лозунга и да се добави нов: „Първо фактите, после коментарите”, заяви лидерът на Атака Волен Сидеров по време на дебатите по оставката на кабинета „Борисов“. 

По негови думи кабинетът е подал оставка заради хората на улицата. Какво обаче искат хората, риторично попита Сидеров и зачете исканията: по-ниски цени на тока и проверка на ЕРП-тата, промяна в енергийния микс, спиране на продажбите на дяловете на държавата в ЕРП-тата и национализацията им, НЕК да поеме всички функции на посредниците, да се разсекретят договорите за ЕРП-тата, да се потърсиотговорност на всички подписали договорите и да се изгонят всички ЕРП-та, които ограбват.

Той зачете и списък с политически искания, който включва доста радикални идеи като забрана на всички партии, довели до четвърта национална катастрофа, започване на съдебни дела срещу въпросните партии и техните олигарси, свикване на Велико народно събрание без участие от въпросните партии и  да бъде заклеймена неолибералната политика.

Оставам фактите на вашия коментар, бях длъжен да ги прочета, заяви Сидеров. Той отново подхвана темата за това, че „Атака“ отдавна е говорила по същите теми и е предявявала голяма част от тези искания през последните години. По думите му той неколкократно е призовавал правителството да ги изпълни.

Според Сидеров оставката на кабинета е един вид театър, за да не се изпълнят исканията на протестиращите.
В какво е вината на ГЕРБ? В това, че не промени приватизационните договори, заяви Сидеров. По негови думи той неколкократно е призовавал мнозинството да следва народния интерес, а да не се съобразява с чуждите интереси.
Нататък Сидеров върна лентата към 1991 година и приемането на Конституцията тогава. Той не пропусна да разкаже как тогава той е бил на улицата, а правителството, в което Иван Костов е бил финансов министър, е пратил срещу протестиращите полицията с палките.

Лидерът на „Атака“ подкрепи с две ръце призива за ВНС, но допълни, че иска ясни идеи какво да се промени във върховния закон. 

Той призова в новата Конституция да бъде записана възможността за отзоваване на депутати, нови правила за съдебната система. 

Ще им стигне ли мъжеството на депутатите от ГЕРБ, риторично попита Сидеров. По негови думи парламентарната група на ГЕРБ и голяма част от министрите не са знаели, че Борисов ще подаде оставката. 

Оставката цели изпускане на клапана на недоволството, заяви Сидеров. Той нарече действията на Борисов като задкулисен ход, които цели да прикрие договорите, които е подписвал кабинетът.

Това е управление на скритите ходове. С оставката се цели замазване на недоволството, скриване на това, което ГЕРБ е вършил”, каза лидерът на "Атака".

 

Сидеров коментира още, че служебния кабинет на президента ще бъде от подставени лица, които ще „замажат” далаверите на тези управляващите. „Припирането за избори прикрива далаверите на правителството”, заяви той. Сидеров поиска да няма служебен кабинет, докато не се разбере какви договори и концесии са били давани от това правителство.

Днес ние сме се събрали да дебатираме оставката на правителството на Бойко Борисов. Тази оставка беше предизвикана от протестите, заяви от своя страна независимият депутат Димитър Чукарски. По негови думи обаче в пленарна зала не са разбрали добре какво искат протестиращите освен оставката на ГЕРБ.

Хората на улицата не ги удовлетворява статуквото, заяви той. По негови думи с предсрочните парламентарни избори се дава пореден шанс на статуквото, което е управлявало 23 години. уважаеми дами и господа, най-големите протести бяха по времето на Великото народно събрание, заяви той. Чукарски също призова да се сложи край на популизма, но защити намаляването на ДДС върху храните и премахването на плоския данък.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати