29 Март 2024 г. Петък

„Свисша математика” при номинациите за патриарх, нови протести за сметките за ток, откриха лазаня с конско месо и у нас...

2013-02-17 09:33:20

Изборът на патриарх е сред водещите теми за съботните всекидневници.

„Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил са избрани за другите двама кандидати за патриаршеския престол след дълги преговори днес. разруха".
Надявам се все още - да имаме. 24-ия тур сме вече, но е за по една бройка. Не можем да я достигнем, каза митрополит Йосиф...." - в. „24 часа".

„Свисша математика реши драмата около избора на тримата кандидати за патриарх. Цели 26 гласувания трябваха на митрополитите, за да излъчат най-достойните. Това са Ловчанският Гавриил, Старозагорският Галактион и Русенският Неофит.  
Кой от тях ще оглави православната ни църква ще стане ясно на 24 февруари, когато своя вот ще дадат 142-мата делегати на Патриаршеския избирателен събор.  
Вотът за партиарх беше пред провал, тъй като втори ден владиците не можеха да постигнат консенсус. Галактион бе избран категорично с 11 гласа още в петък, но Гавриил и Неофит събираха по 9, което според старите правила не бе достатъчно за финал. 
По устав кандидатите трябва да бъдат избрани с две трети от гласовете на всички митрополити. "Две трети от 14 са девет и една трета", изчисли митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Синодът обаче е записал като изискване 10 гласа. "Тук е нашата трудност, че ние не можем да се доберем до десетката. Девет и една трета, според мен, щом не е 9,5, е девет гласа", пресметна дядо Йосиф. Явно неговото мнение е надделяло, защото в крайна сметка митрополитите взеха решение да свалят бариерата на 9 гласа.  
Така Гавриил и Неофит се класираха за финалната битка.  
"Като хора в расо, трябва да признаем, че Бог помогна. Когато ние изнемогвахме, и не знаехме какво да правим, и имаше гласове едва ли не да се разотидем, аз казах, че няма къде да идем. Обещах на хората. Ако искаме Светият синод да е върховно ръководство, ние трябва да го направим. Точно Божията благодат се показа в този момент", допълни митрополитът. С усмивка, поздрави всички и каза, че приема Божията воля"...
Какво ще роди Свисшата математика на 24-и трудно може да се предвиди. Според запознати със синодалните интриги основната битка ще е между лобитата на Варненския митрополит Кирил и на Пловдивския Николай. Смята се, че първият стои зад Гавриил, а вторият предпочита Неофит. Зад Галактион пък имало бизнес интереси."- в. „Стандарт".

„Когато краят е добър, всичко е добро. Това заяви пред журналисти говорителят на Светия синод митрополит Йосиф след избора на тримата митрополити. 
„Всички подписахме акта за избирането на тримата митрополити. Решението на Светия синод е уставно и окончателно. Не беше лесно, с малки уточнения стигнахме до това нещо, за което аз съм много доволен. Всички са съгласни", каза митрополит Йосиф. Бог чу молитвите на нас 13 души, ще чуе и на 142-ма, и на около 500, които ще чакат в храм „Александър Невски" да произнесат „Най-достоен сред достойните".
На въпрос - какво, ако някой от присъстващите в храма извика „недостоен", митрополитът отговори „Няма да му обърнем внимание, даже аз ще взема микрофона и ще викам „Достоен"...
Поради висотата на събитието и многото гости на интронизацията на 24 февруари, ще има проверка на влизане; ще бъдат допуснати камери без звук само на две телевизии - БТВ и БНТ..." - в. „Труд".

Протестите и проблемите около цените на енергиятаотново са сред най-коментираните теми във вестниците.

„Хиляди граждани и днес излязоха по улиците на пореден протест срещу дейността на енергоразпределителните дружества и високите сметки за ток.
Във Варна на протестното шествие се включиха над1000 души. Това е седмият пореден протест, който се провежда във Варна. Шествието премина по булевард "Мария Луиза", през Катедралния храм "Св. Успение Богородично" и завърши пред община Варна. Според организаторите шествието това е генерална репетиция за предстоящият национален протест, който е предвиден за неделя и в който се очаква да се включат много повече хора...
Над 300 души протестираха и в Пловдив. Те организираха шествие, което премина през центъра на града. Събралите се граждани почетоха и с минута мълчание паметта на големия български актьор Тодор Колев, който почина вчера. Протестиращите скандираха "Пловдив събуди се", "Мафия" и "Оставка". Шествието завърши пред сградата на ЕВН в града. Те викат "Мафия" и "Оставка".
В петък вечерта е бил направен опит за палеж на автомобили на електроразпределително дружество... 
Товарният автомобил на ЕВН е бил залят със запалителна течност и подпален. От огъня е  Не на монопола", "Електрификация чрез национализация" и "Искаме свободна от мафията България"..." - в. „Дневник".

„ЕРП-тата трябва да дават обяснения за това, което правят, защото хората трябва да знаят какво плащат. Това заяви пред "Дарик радио" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Той допълни, че докато е бил кмет на Враца, отново е имало недоволство на хората срещу електроразпределителните предприятия. Според Младенов тогава недоволството "уплашило" само за кратко дружествата, след което "продължили да действат по същия начин". - пише „Дневник" в друга своя публикация.

„Електроразпределителните дружества могат да си позволят смяната на обикновените електромери с „умни", заяви пред Дарик енергийният министър Делян Добрев.
Един обикновен електромер струва 30 лева, а т.нар. „умен" - т.е. с дистанционно отчитане, е на цена от 30 евро. С по-модерните електромери бихме направили крачка към либерализацията на пазара, смята министър Добрев. По думите му това ще позволи на потребителите да избират доставчика си на електроенергия. 
Той бе категоричен, че трябва да бъдат приети редица мерки по-най-бързия начин от Народното събрание във връзка с високите сметки за ток на потребителите...
Според него трябва да се въведе годишен контрол от страна на всички контролни органи - Сметна палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, ДКВР и Комисията за защита на потребителите, върху всички предприятия по веригата.
„От друга страна, трябва да бъде премахната една възможност, която дава Законът за обществените поръчки, да се сключват договори със свързани лица, когато в предходните три години 80 процента от дейността на свързаното лице е било за компанията майка. Това е текст от закона, който стана ясно, че са използвали от компанията ЧЕЗ, за да възлагат над 83 процента от външните услуги и 92 процента от доставките на тяхно свързано дружество", заяви енергийният министър..."  - в. „24 часа".

„Чудо - няма парно, топломерът цъка" - пише в. „Труд".  
"Топлофикация - София" е надвзела незаконно 22  577 лв. на блок 348 в столичния квартал "Младост 3". Това показва независима експертиза, изготвена по желание на съкооператорите в сградата от инж. Макари Новев Радев, специалист на Федерацията на потребителите и вещо лице към Софийския градски съд, с която "Труд" разполага.  
Освен това замерването на абонатната станция установило, че дори и при спиране на топлоподаването, тя продължава да отчита потребление.  
Независимата експертиза на инж. Радев категорично показва, че "Топлофикация" е начислила мощност, която е по-висока от физическите възможности на радиаторите и системата в блока. 
14-етажният блок стана печално известен с шокиращите си декемврийски сметки за отопление. Гарсониера от 47 кв. м в същата сграда бе сурвакана с 473,76 лева.
"Става дума за наистина жестоки отклонения. "Топлофикация" и топлинният счетоводител трябва да коригират работата на абонатната станция и да започнат да начисляват реално потребление", заяви Радев.
От пресцентъра на "Топлофикация-София" казаха, че не могат да коментират резултатите от независимата експертиза, тъй като техен представител не е присъствал на проверката..." - в. „Труд".

Съботните вестници съобщават също, че и на българския пазар е намерена лазаня с конско месо.

„От търговската мрежа в България са изтеглени 86 килограма лазаня със съмнение, че в нея има конско месо, заяви пред "Фокус" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. 
Проби от продукта ще бъдат изпратени за ДНК-тестове в германска лаборатория, за да се установи какво е месото, обясни министърът. До конфискацията се е стигнало, след сигнал от Европейската комисия сигнал за съмнение в състава на някои храни, каза още Найденов. Той заяви, че веднага е разпоредил Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да се заемат със случая. 
Найденов заяви, че цялото количество на конфискуваната лазаня се е намирало в магазините "Карфур" и е дошло от Франция. Открито е в магазини в София, Варна и Бургас. От Агенцията по храните заявиха, цитирани от Би Ти Ви, че търговската верига няма вина за продажбата на продукта, на който пишело, че съдържа говеждо месо. Оттам подчертаха, че хранителният продукт не е опасен за здравето.  
В случая проблемът идва от подвеждането на потребителите. Когато на етикета се изписва говеждо месо, а съставът е конско месо, това заблуждава потребителите, подчерта министърът.  
Той обясни, че продуктите не се проверяват, тъй като идват от съответните компетентни власти, в случая - френските. Според Найденов в България има "свръхконтрол в това отношение", като по думите му понякога дори самите производители го обвинявали за това. "Но откакто функционира Агенцията по храните вече две години - ние нямаме пробив. Само да припомня - диоксиновите кризи, ешерихия коли и сега - безпрецедентният скандал", посочи Мирослав Найденов.  
Миналата седмица във Великобритания бяха арестувани трима души заради набиращия сила скандал в Европа с продажбата на конско месо, представяно като говеждо. Те са били задържани за предполагаеми измами в два обекта, проверени по-рано тази седмица от санитарните власти.
С конското месо проблемът е не, че не е годно, а че се заблуждават потребителите..." - в. „Дневник".

„Конска лазаня е открита в търговска верига в България, съобщиха от министерството на земеделието и храните. Засега единствено в "Карфур" са открити продукти, за които се предполага, че съдържат конско месо, съобши министър Мирослав Найденов.
Разкритието е станало късно в петък след сигнал на Еврокомисията. Продуктът, произведен във Франция, веднага е бил изпратен за анализ в лаборатория в Германия. Всички количества - общо 86 килограма, са иззети от магазинната мрежа. По разпореждане на земеделския министър Мирослав Найденов, цяла нощ екипите на агенцията по безопасност на храните са работили по случая.
Иззета е цялата наличност от продукта в магазините „Карфур", където единствено е установен, съобщи министър Найденов. Ако се окаже, че няма състав на конско месо, продуктите ще бъдат разрешени, ако не - ще бъдат унищожени, каза той..." - в. „Стандарт".

„Месото било от Франция, а продуктът е произведен в Люксембург и внесен у нас. Веднага е бил изпратен за анализ в лаборатория в Германия...
"Надявам се, че търговските мрежи ще могат да потърсят обезщетение, ако се наложи да се унищожава продукция", посочи Мирослав Найденов.
Преди два дни министърът на земеделието и горите съобщи, че у нас няма конско месо, внос от Румъния.
Според някои съобщения основните количества конско месо, етикетирано и вложено като говеждо в европейски замразени полуфабрикати, са излезли от румънски кланици.
„В случая тревожното е, че скандалът се разраства. При първите случаи, които бяха констатирани, такива продукти в България нямаше, след разширената проверка, която разпореди ЕК, явно вече тези продукти се намират", каза министър Найденов днес.
Той е разпоредил на БАБХ и те са иззели от търговските мрежи и колбаси и др. продукти, за които би могло да има съмнение, че може да има конско месо.
По думите на министъра от всички изследвани продукти до момента в България, всички проби са отрицателни.
Основание за тревога няма, но случилото се показва много сериозен пробив в системата за вътрешна търговия в Европейския съюз, категоричен е Найденов.
Конското месо е разрешено за употреба в ЕС. В случая проблемът идва от заблудата на потребителите, че на етикета се изписва говеждо месо, а съставът е конско месо, коментира министърът..." - в. „Сега".

Темата за очаквания във Великобритания наплив на  българи също е сред акцентите в съботния печат.

В. „Сега" цитира „Дейли експрес"Вероятно сте запознати с определението на Алберт Айнщайн за лудост - да се прави едно и също нещо отново и отново и да се очакват различни резултати. И все пак има много примери за това в британската политика през годините, коментира „Дейли експрес".
Многократно избирайки лейбъристки правителства, които харчат твърде много и парите им привършват, е един пример за лудост, за която самият британски народ трябва да понесе колективната отговорност. Но когато става дума за политическата класа, желателният отказ да ограничи вълните от имигранти е поредна лудост.
Въпреки предупрежденията, дошли от този и други вестници, лейбъристите улесняват най-голямата от 2004 година насам, когато трудовият пазар се отвори към осем нови членки на ЕС, вълна на имиграция, която ще залее страната.
Тогава правителството публикува прогноза, че ще пристигнат максимум 13 000 души. Предполага се, че новодошлите са над милион, а влиянието им на нашето общество е широкообхватно, дълбоко и постоянно.
Ник Боулс, министърът на планирането, призна това миналата седмица, когато каза, че те са поставили страната в „много, много трудно положение, което ще засегне буквално цялото поколение". Какъв ли очаква да бъде резултатът, когато падне контролът за Румъния и България в края на тази година?
От една страна общото население на двете държави възлиза на 29 милиона души, което е по-малко 78-милионното население на осемте страни, присъединили се към ЕС през 2004 година. От друга обаче Румъния и България са много по-бедни..."  - се казва в публикацията.

„Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг предупреди Великобритания, че не може да дискриминира граждани на други страни от ЕС.
По време на интервю за Радио 4 на Би Би Си Рединг, която е и зам.-председател на Еврокомисията, посочи, че гражданите на България и Румъния трябва да бъдат третирани по същия начин както всички останали европейци, които имат правото да работят и живеят в Англия.
"От директивата за свободно движение на хора Великобритания не може да се откаже. Свободното движение е една от основите на единния пазар, а към единния пазар Великобритания е много привързана. Тя е и сред  най-ценените права в ЕС", заяви еврокомисарят. Рединг напомни, че Великобритания е била една от страните, които са настоявали за разширение на ЕС и е необходимо гражданите в цяла Европа да имат едни и същи права.
"Един милион британски граждани живеят в други страни от ЕС. Нима мислите, че те могат да ги дискриминират, защото са британци? Към тях трябва да се отнасяш както към собствените граждани", обясни Рединг.
Ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на други страни членки ще изтекат необратимо на 31 декември 2013 г. и нито една държава не може едностранно да ги продължи. Това се казва пък в писмо на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу до Ивайло Калфин и Каталин Иван - лидери на българската и румънската делегации на социалистите в Европарламента, както и до Ханес Свобода - председател на социалистите евродепутати.
Те писаха на Барозу, за да поискат гаранции, че Европейската комисия ще направи всичко възможно, за да не бъдат дискриминирани българите и румънците.
Барозу уверява, че всички ограничения за работа в ЕС ще отпаднат в края на годината и нито една държава няма да може едностранно да ги продължи. Барозу информира евродепутатите, че е поискал от комисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор да се свърже с тях и да им даде подробна информация по въпроса." - в. „24 часа".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати