Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 31
Начало arrow Политика arrow Конгресът на БСП обявява днес ляв завой за изборите под мотото "Мисли първо за ...

Конгресът на БСП обявява днес ляв завой за изборите под мотото "Мисли първо за малкия"

  Print E-mail
2013-02-16 10:27:22
източник: dnevnik.bg

Предизборно стягане на редиците, ангажимент за "радикална промяна" при спечелване на парламентарния вот под мотото "Мисли първо за малкия" и "Давай предимство на българското" и промени в устава, даващи последната дума на лидера Сергей Станишев при реденето на листите. Това са основните цели на днешното заседание на 48-ия конгрес на БСП.

Близо 850 делегати се събират в зала 1 на НДК, за да приемат политическата рамка на БСП, която ще бъде основата за предизборната програма на партията за вота през юли.

Мотото на форума е "За нова социална България". Председателят на БСП Сергей Станишев ще представи доклад за обстановката в страната и за дейността на партията за участие в изборите през 2013г. В последната седмица след пленума миналата неделя Станишев на няколко пъти коментира, че България се нуждае от радикална промяна, за да се върне доверието на хората.

В политическата рамка БСП вече обяви ляв завой в 16 стъпки. Сред тях е данъчна реформа за отмяна на плоския данък, който въведе тъкмо БСП, и връщане на прогресивното облагане, като се определи праг за най-ниските доходи, без да се посочват конкретни параметри.

Социалистите предлагат още данъчен модел за финансиране на  здравеопазването - тоест държавно финансиране за държавни заведения, гарантиращи безплатна медицинска помощ за всички, паралелно с осигурителния модел за останалите заведения и обекти на системата. В проекта са заложени и "спешни мерки в здравеопазването - цените на лекарствата трябва да се върнат в поносимите им граници" и да се възстанови държавният контрол и система за ценообразуване от мандата на Тройната коалиция.

БСП поема ангажимент за 250 000 нови работни места, връщане на предишните норми за възраст при пенсиониране и възстановяване на ежегодното индексиране на пенсиите, както и увеличение на майчинските за втората година от отглеждането на детето до нивото на минималната работна заплата, която в края на следващия мандат да е 450 лв.

Социалистите обещават "решителни законови и управленски действия" за ограничаване и регулиране на монополите и ликвидация на картелите, както и за насърчаване и ресурсно подпомагане на дребния и средния бизнес.

Програмата на социалистите предвижда "незабавна реформа на държавната администрация и същественото ѝ съкращаване чрез цифровизация на управлението и публичните услуги, преструктуриране на бюджета за нуждите на приоритетни инвестиции в човешките ресурси".

На конгреса предстои да бъде приет политически документ за участието на партията в парламентарните избори. Социалистите вече очертаха, че техни партньори са патриотични и леви организации.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?