20 Април 2024 г. Събота

Депутатите решиха да гласуваме с интегрална бюлетина

2013-02-15 11:12:01

Бюлетини и пликове по образец, утвърден от Централната избирателна комисия (ЦИК), се заменят с "обща бюлетина", което означава, че ще гласуваме с интегрална бюлетина, без преференции. Това решиха днес депутатите, като гласуваха текста при второто четене на Изборния кодекс, съобщава БГНЕС.

Реклама по време на изборите

Депутатите отхвърлиха предложение на депутата от СК Михаил Михайлов всеки предизборен материал да бъде обозначен в медиите с надпис или съобщение "платено съдържание". Мнозинството отхвърли и друго негово предложение – да отпаднат предизборните хроники от предаванията на националното радио и телевизия.

Нарушена е препоръка на ПАСЕ в предизборната кампания да има безплатни материали по медиите, поне клиповете, за да не могат в надпреварата да участват само тези партии, които имат пари, заяви от парламентарната трибуна Мая Манолова от КБ.

Забранителни списъци

През вчерашния и днешния ден депутатите приеха условия за публикуване и обжалване на списъците на заличените лица, които нямат право да бъдат дописвани в избирателния списък в изборния ден, т.нар. "забранителни списъци". Те ще се публикуват на интернет страницата на съответната община не по-късно от 10 дни преди изборния ден и ще съдържа имената на лицето, номера и адреса на избирателната секция.

Всеки може да прави справка в списъка, а всяко лице, което е вписано в списъка, но има право да гласува, може да поиска да бъде заличено от списъка с писмено заявление до кмета на общината, района или кметството. Заявлението се подава в срок до 3 дни от публикуването на списъка и съдържа доказателства и документи за заличаването на лицето от списъка. Кметът разглежда заявлението незабавно и се произнася с мотивирано решение. Отказът за заличаване от списъка се съобщава на заявителя незабавно и може да се обжалва пред районния съд в срок до 24 часа от съобщението. Съдът разглежда жалбата в открито заседание в срок до 24 часа от постъпването й с призоваване на жалбоподателя и на кмета. Решението на съда се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

Избирател, който в изборния ден установи, че е вписан в забранителен списък, има право да гласува, ако представи удостоверение от общината, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването му в списъка. Удостоверението се издава от общината в изборния ден по образец, утвърден от Централната избирателна комисия, въз основа на доказателства и документи, които удостоверяват, че лицето има право да гласува. Отказът на секционната избирателна комисия да извърши дописване може да се обжалва пред районната избирателна комисия, съответно общинската избирателна комисия, която се произнася по жалбата незабавно. Решението не подлежи на обжалване.

В дебатите по тези текстове от Изборния кодекс Мая Манолова от КБ припомни, че без всякакво основание граждани бяха лишени да гласуват на президентските избори. Три дни е кратък срок за обжалване от страна на лице, което е установило, че е попаднало в забранителния списък, смята Четин Казак от ДПС. От опозицията поискаха срокът за публикуване на забранителния списък от 10 да стане 20 дни, а срокът за обжалване да стане от 3 дни на 5 дни, но предложенията им не бяха приети.

Гласуване на българите в чужбина

Български гражданин, живеещ в чужбина, който желае да гласува, заявява това не по-късно от 30 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. Заявлението може да се подаде и чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Постъпилите електронни заявления се публикуват незабавно на интернет страницата на ЦИК при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.

ЦИК ще изпраща информацията, постъпила през интернет страницата на комисията, до Министерството на външните работи, което ще обобщава данните по отделни държави и ще ги изпраща до ръководителите на съответните дипломатически и консулски представителства на Република България за вписване на лицата в списъците. Лицата, които не са вписвани в списък, могат да обжалват невписването им в срок до три дни от публикуването на списъка пред ЦИК, която се произнася в срок до три дни с решение, което се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

Застъпници

ОИК регистрира застъпниците на кандидатските листи за общински съветници и кметове на партии, коалициите от партии и инициативните комитети до изборния ден и им издава удостоверения, в които се посочва номера на избирателната секция, в която ще упражняват правата си.

В дебатите по този текст от кодекса депутатът от КБ Михаил Миков заяви, че не приема застъпниците да са закрепостени само в една секция. Това ще засегне малките партии, които трябва да регистрират застъпници в над 11 000 секции, посочи депутатът. Искра Фидосова му отговори, че с текста се ограничава възможността да се купуват гласове чрез застъпниците. "Вие създавате фигурата на контролирания застъпник", заяви Христо Бисеров от ДПС. "Предварителното обявяване на застъпниците и закрепостяването им към една секция създава възможност за още по-крупни измами – за манипулация на цели секции", заяви Мая Манолова от КБ.

ОИК ще води регистър на застъпниците, който ще публикува на интернет страницата си. ОИК ще обявява края на изборния ден след приключване на гласуването в избирателните секции на територията на общината не по-късно от 21.00 часа, в стария Изборен кодекс краят на изборния ден беше в 20.00 часа.

Районни избирателни комисии

Районните избирателни комисии (РИК) ще предоставят срещу подпис на членовете на комисията, участниците в изборите или на техните представители и застъпници и на наблюдателите ксерокопие от подписания протокол с резултатите от гласуването в изборния район. Ксерокопието ще бъде подпечатано с печата на комисията и подписано от председателя, зам.-председателя и секретаря на РИК. Печат ще има върху всяка страница на ксерокопието. Всяка РИК ще излъчва в реално време на интернет страницата си всички заседания. Районните комисии ще трябва да качват на електронната си страница всички решения и протоколи от заседанията. РИК ще трябва да водят регистър на застъпниците по кандидатски листи при изборите за народни представители, президент и за членове на Европейския парламент. Регистърът ще трябва да е качен на интернет страницата на съответната РИК.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати