19 Април 2024 г. Петък

Щом така ме атакуват, много интереси съм нарушил!

2013-02-05 12:04:13

Вадят се различни документи, защото идват избори. Така премиерът Бойко Борисов коментира скандала „Буда“ преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност  при президента. 

След като МВР отвори папка „Буда“, с която показа, че премиерът Бойко Борисов не се е съгласил да бъде вербуван за информатор на ЦСБОП през 1996 г., сайтът „Биволъ“ пусна нов документ от дата 24 февруари 1997 г. и е за откриване на дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. за разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители“.

Борисов днес заяви, че ако е бил агент и е можел да помогне на службите, би му било приятно да го сподели. Премиерът обясни, че вероятно службите са го наблюдавали заради това, че е охранявал Царя и Тодор Живков, поради което е бил и оперативно интересен.
 
"Костов и Атанасов ги тресеше такава треска дали Царя ще се яви на избори или само така ще си идва и ще си ходи, просто имаше зверски натиск да разберат за това. Понеже с Киро Радев  се познавахме, с покойния Рангел Геровски в БОП-а тогава, работеше оперативен офицер,  аз му бях ръководител на дипломната работа в пожарната, ги познавах тези момчета и обикновено търсеха да намерят някакъв контакт, да разберат, защото само аз ги возех, в колата бяхме аз и Тодор Живков, аз и Царя, пътувахме с часове, с дни, дали нещо не съм разбрал, дали ще се явява или не", разказа Борисов и обясни подробно как опонентите на Сакскобургготски на изборите търсили връзка с него през различни негови колеги и го канили „най-приятелски“ в ресторант „Олимп“.

„Целта е да ни изкарат всички маскари. Когато дойдохме ние на власт, излязоха девет доклада срещу Сергей Станишев и един гражданин ни донесе най-секретния доклад (бел. ред. Алексей Петров), който го намерил на улицата. И аз винаги в случая съм заставал на страната на Станишев. Тези доклади са дошли при него, той ги е дал на службите да работят, после ги е забравил, те са се скатали умишлено, за да може като дойде нова власт – ето ти един компромат“, каза Борисов и допълни, че в друга държава експремиерът би влязъл в затвора за 10 години.

„Логичен е въпросът защо офицерът Младен Георгиев се връща в МВР на работа. Връща се, когато премиер става Сергей Станишев, а министър на вътрешните работи Румен Петков. Когато службата ДАНС се организира, съответно Младен Георгиев отива в ДАНС. Това става по времето на управлението на Станишев. Никаква моя намеса. Някои казват – „заема висш пост“. Той го е заел по времето на Станишев и Румен Петков”, посочи още министър-председателят.  

Според публикувания днес документ ДОН "Буда" е подписано Младен Георгиев, който е предложил Борисов за информатор, а в момента е главен секретар на ДАНС. Одобрението е от подп. Спас Спасов, бивш офицер от Шесто управление на ДС. И двамата са освободени от ЦСБОП от тогавашния директор Кирил Радев за нерегламентирани връзки с хора от подземния свят. 

Борисов обясни и откъде идва името на досието „Буда“. „Тогава ми се случи едно нещастие мисля, че 1997 година, когато на Цветелина взривиха джипа, това дело се казва „Буда“. Има три изречения, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов, шеф на фирма „Ипон“. Някой решава така да кръсти делото „Буда“Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички журналисти“.

„Ако има 0.00001% вярно в това, което говори опозицията, президентът Обама няма да ме посреща с военни почести", заяви Борисов.  Според него тези документи излизат сега, защото станал „мотор“ на проекта за газопровод „Набуко“, като същевременно спрял проекта за втора атомна централа „Белене“ и така е засегнал икономически интереси.

Според премиера, докато не бъде осъден тежко някой, ваденето на секретни документи няма да спре.

„Щом така ме атакуват, много интереси съм нарушил и то интереси в полза на хората“, смята премиерът.

„Как по това време, когато охранявам Тодор Живков и се явявам на митинги с него, и в същото време със Симеон Сакскобургготски обикалям страната и той стана премиер, ще имам връзки с криминални структури“,  попита риторично министър-председателят.

Вече няколко дни това се върти през медиите на госпожа Йосифова, каза още той, визирайки Моника Йосифова, приятелката на лидера на БСП Сергей Станишев. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати