18 Април 2024 г. Четвъртък

Меглена Кунева: "Да са мислили, когато са крали гласове, просто с нас няма да стане"

2013-01-24 10:52:13

Най-разочаровани на референдума ще бъдат хората, които ще гласуват с „Не", защото в главите на тези, които забъркаха кашата, това е „Не" за „Белене", но „Да" за „Козлодуй".

Това каза в ефира на bTV председателят на партия „България на гражданите" Меглена Кунева и допълни, че след близо месец „уж кампания за референдума", се оказва, че едва 3% от хората са повишили знанието си за това за какво ще гласуват.
„Най-излъгани ще бъдат Зелените", посочи Кунева.

„Една толкова красива институция - референдума, сега е така опорочена", изтъкна тя и отново заяви, че предстоящото на 27 януари всенародно допитване е лъжа и фарс.
„ГЕРБ няма да се съобразят с резултатите - за какво се прави този цирк?", попита още лидерът на „България на гражданите" и обясни, че решението на нейната партия да призове към бойкот на референдума е било взето тежко, защото референдумът е една красива институция.

Референдумът е с неясен въпрос, резултатът ще бъде анулиран. Много е лошо да се участва във фарс. Това обижда самата институция референдум, подчерта Кунева.

Не знам как ще се оправя което и да е правителство, след като за пореден път се опорочи институцията референдум, изтъкна бившият ни еврокомисар и посочи, че една лъжа може да звучи много хубаво, но тя си остава лъжа.

По повод нападките към нея от страна на енергийния министър от правителството на Тройната коалиция Румен Овчаров, че е затворила първите блокове на АЕЦ „Козлодуй", Кунева посочи, че в такъв случай Овчаров е можел да гласува против присъединяването на България към ЕС.
Тя обясни, че подписаният през 1999 г. меморандум е определен от тогавашния президент Първанов като най-хубавия договор, който някога е сключван. По думите й той включва всичко и „не можем да си изберем само тези череши, които са хубави".

Още тогава, когато е подписан (1999 г.) се казва, че правителството поема ангажимент да се затворят реакторите преди датите 2008 и 2009 г. и г-н Ферхойген разбира, че най-късното затваряне ще бъде през 2006 г.
Това са го подписали 15 страни и са дали мандат на ЕК да настоява за това. Ядрената енергетика е изключена от прерогативите на Комисията, отбеляза първият ни еврокомисар.

Аз направих всичко възможно. Никаква възможност нямах да променя това, макар че опитвах и опитвах, докато не получих 15 пъти „не", посочи Кунева и обясни, че отказите са заради проверка, направена през 1992 година, в заключенията, на която е казано, че конструкцията на реакторите не може да издържи.

Кунева бе помолена да коментира и резултатите от последното социологическо проучване на „Алфа Рисърч", според което „България на гражданите" е трета политическа сила и изводът, че в следващия парламент са възможни две конфигурации - ГЕРБ да се коалира с някой от по-малките (ДПС и „България на гражданите") или БСП да се коалира с някой.
На въпрос дали ще се коалира с ГЕРБ или БСПпредседателят на „България на гражданите" беше категорична, че партията й няма да бъде патерица на никого.

Няма доверие, не може до вчера да са ти крали изборите, да са ти фалшифицирали идеята за референдума и да има доверие. Това, че ние не искаме да бъдем патерица, е категорично, че не изпитвам доверие - също", посочи Кунева.

 

Запитана дали БСП все пак не са по-близо до идеите на партията й, Кунева изтъкна: „Напротив - ние идеологически като център дясно сме по-близо до ГЕРБ, ако те бяха дясна партия".
На коментар на водещия, че вече очаква всичко от политиците и нищо не би го изненадало, Кунева рязко настоя: „Не можете да очаквате всичко, можете да очаквате хората да изпълнят обещанията си".

„Министър-председателят успя да направи липсата на коалиция, задкулисието на коалиция като част от нашето общество. Да са мислили, когато са крали гласове, просто с нас няма да стане", изтъкна лидерът на „България на гражданите".

Искам да пожелая последните месеци правителството да ги употреби с повече мисъл - да не мислят само за себе си, да не се вманиачват в победа на всяка цена, да загърбят нарцисизма, каза още Меглена Кунева и в заключение посочи:„Аз страдам точно от това, - че хората не вярват, че чрез политика може да се промени нещо към по-добро в страната".

 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати