25 Април 2024 г. Четвъртък

Меглена Кунева: „Аз не мога да участвам в шизофрения, заразно е"

2013-01-15 18:22:21

„Аз не мога да участвам в шизофрения, заразно е", заяви лидерът на „България на гражданите" Меглена Кунева по време на пресконференция в централата на партията.
Тя за пореден път коментира, че предстоящият референдум е един фалш, а единственият начин да се носиш срещу фалша и лъжата е като не участваш в него.

Кунева обясни, че при провеждането на идентичен референдум в Литва е имало една година разяснителна кампания, а при нас не се знае дали ще има и 20 дни.
„Ние втора ръка хора ли сме, за да имаме втора ръка референдум, а не като този в Литва?", запита още Кунева.
Тя подчерта, че БСП, които инициираха референдума, няма да получат това, което искат, защото министър-председателят вече е казал, че няма да строим централата.

От „България на гражданите" извадиха на показ и две неистини на управляващите в областта на науката и образованието. Разкритията им идват седмица, след като Министерски съвет одобри създаването на нова оперативна програма „Наука и образование".

Първата неистина, която са засекли от „България на гражданите", е казаното от министър Игнатов, че само България не е имала такава оперативна програма. След направена проверка хората на Кунева са установили, чеединствено Чехия и Словакия имат оперативна програма, която е само за образование.

Втората неистина е казаното от управляващите, че досега не е имало европейски средства за наука и образование. Меглена Кунева поясни, че в настоящия програмен период в тази насока са предвидени минимум 800 млн. евро по други 3 оперативни програми - „Конкурентоспособност", „Човешки ресурси" и „Регионално развитие". 
„Не мога да повярвам, че на четвъртата година от управлението министърът на образованието няма да знае, че на негово разположение са тези минимум 800 млн. евро", коментира още лидерът на България на гражданите.

От „България на гражданите" определиха новата програма като опит за измиване на ръцете и хвърляне на прах в очите на научната общност.

От партията са намерили и решение на проблемите и скандалите случващи се във Фонд „Научни изследвания". Според тях хората, които работят във фонда трябва да са хора с репутация и които не искат да бъдат подкупвани.

Проф. Камен Велев, който е и бивш председател на съвета на ректорите и в момента е председател на контролния съвет на „България на гражданите", обясни, че към ФНИ трябва да се създаде и чуждестранен борд, който да изпълнява ролята нанадзорен съвет за съпоставяне с добрите европейски практики.

По думите му оценката на проектите трябва да се прави от чуждестранни експерти и да се прилагат практики на оценяване, използвани от ЕК. „За всяко от приоритетните научни направления трябва да има индикативен бюджет за проекта", обясни още проф. Велев.

Той добави, че в правилника на фонда трябва да се отдели и съществено място за етичните правила с цел намаляване на корупционните практики и конфликта на интереси.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати