28 Март 2024 г. Четвъртък

Цветанов с нова порция критики към съда

2012-12-27 15:14:39

"Ако всички институции са обединени и водени от обществения интерес, държавата ни ще бъде прекрасен пример за силно място с добро и ефективно правораздаване”, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който присъства на церемонията за връчване на наградите "Полицай на годината". 

Цветанов изтъкна, че разходите на Министерството на вътрешните работи се увеличават, когато се променят мерки на задържани, „защото се планират допълнителни мероприятия за осигуряването на сигурността и спокойствието на всички свидетели, а и на всички български граждани, които могат да бъдат обект на посегателство”.

 

Министърът увери, че ведомството предприема действия, за да не бъде оказван натиск върху свидетели и да се повтори „това, което беше причинил Алексей Петров на част от свидетелите“.

Цветанов даде пример и с мярката за неотклонение на задържания за незаконен цех на цигари в Костинброд Тодор Хаджижеков, известен като Тотко Поршето. Поршето беше пуснат на свобода преди дни срещу гаранция от 10 000 лв. 

„Потъпкване на труда на полицаите и на правоохранителната система - случаите за това са много“, каза вътрешният министър.

Думите на Цветанов са поредната порция критики към работата на съдебната система и магистратите. Острите изказвания за министъра започнаха отново, след като и.д. главен прокурор Бойко Найденов упрекна МВР, че има много прекратени досъдебни производства за кражби.

В петък Софийският апелативен съд наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лева на Алексей Петров. Около седмица преди това той беше пуснат под домашен арест, след като на 3 май беше задържан под стража.

Министърът заяви, че най-важно е да се гарантира оперативната самостоятелност на служителите. Според него 2012 година е най-успешната от последните 20 години.

Тази година големият индивидуален приз бе спечелен от Калин Литов и Никола Павлов от сектора на ГДБОП за борба с трафика на наркотици. Голямата колективна награда също отиде в ГДБОП, в отдел "Митнически режим, данъчно осигурителна система". 

Освен на служители на реда, тази година бяха връчени две награди за граждански принос. Едната получи 15-годишният Марио, който спаси дете, а другата бе връчена на Мария Димитрова, загубила дъщеря си Валя при пътен инцидент на пешеходна пътека в Бургас. Говорейки за родителите, които са загубили деца при пътни инциденти, но с различни инициативи допринасят това да не се случи на други, министърът се просълзи.

Когато направиш добро, държавата ще го оцени, когато направиш зло, държавата ще бъде безкомпромисна, коментира Цветанов постъпката на Марио. 

Той посочи, че жертвите на пътя тази година са 583. Отчита се намаление в сравнение с предишни години, когато те са били и 1000 – 1050.  Сега обществото е по-зряло, смята Цветанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати