20 Април 2024 г. Събота

ВСС не промени правилата за избор на главен прокурор

2012-12-18 16:45:19

Висшият съдебен съвет ще избере новия главен прокурор електронно, стана ясно на днешното извънредно заседание на ВСС два дни преди гласуването за обвинител №1.

Десет от членовете поискаха да се гласува с интегрална бюлетина, 12 - изборът да става електронно, двама се въздържаха.

Така реално се запази процедурата, която беше приета от ВСС на 8 ноември и предизвика разделение на членовете и обществено недоверие.

 

Кандидатурите ще се гласуват електронно, една по една, по реда им на внасяне в деловодството на съвета. Точно тази поредност предизвика остра реакция, защото веднага, след като беше прието това правило, беше внесена кандидатурата на Сотир Цацаров – фаворит на управляващите за поста.

В последствие премиерът Бойко Борисов и самият Цацаров призоваха реда на гласуване да се определя чрез жребий, но до подобна промяна не се стигна.

Гласуването по електронен път пък разбуни духовете сред членовете на правителството на съдебната власт. Един от най-яростните критици на електронното гласуване е председателят на ВКС Лазар Груев.

Той обясни, че то не позволява едновременно гласуване за трима кандидати. Според него при последователното гласуване кандидатите се поставят в неравностойно положение. По негови думи може да възникне проблем и при оспорване на резултатите пред съда.

Калин Калпакчиев, Галя Карагьозова, Румен Георгиев и Камен Ситнилски също се противопоставиха днес на електронното гласуване.

При гласуването с интегрална бюлетина, се спазва принципът на равноправност, равнопоставеност и едновременност на вота, обясни Ситнилски днес.

Румен Георгиев от своя страна пък заяви, че електронното гласуване поражда съмнения, които могат да се прехвърлят върху избрания за обвинител №1.

За да убедят в доводите си, че вотът трябва да е електронен, представляващият съвета Соня Найденова посочи, че е получила писмо от фирмата, изградила системата за гласуване, в което се посочва, че гласуването няма как да бъде проследено. По нейни думи всяка система за гласуване може да бъде атакувана.

Всеки може да извади аргументи против начина на гласуване, обясни тя.

ВСС ще избере новия главен прокурор на 20 декември. Трима са кандидатите за поста – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

В момента функциите на главен прокурор се изпълняват от шефа на НСлС Бойко Найденов, който вчера даде специална пресконференция, на която отчете работата си през месеца, в който беше на поста. Той не спести критики по работата на прокурорите. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати