24 Април 2024 г. Сряда

ГЕРБ отряза опозицията за зам.-шефските места в изборните комисии

2012-12-13 11:18:22

Управляващите от ГЕРБ не приеха предложението на ДПС Изборният кодекс задължително да гарантира правото на опозицията да получи заместник-председателско място в избирателните комисии.

Според сега действащите разпоредби председателят и секретарят на комисиите задължително са от различни партии. От партията на Ахмед Доган предложиха председателят, зам.-председателят и секретарят на изборните комисии са от различни партии, като поне един е от опозиционна партия. Предложението обаче беше отхвърлено на второ четене от депутатите.

„Текстът, който отхвърляте, е един от важните. Той би дал законови гаранции, че партии извън управляващото мнозинство ще могат да участват в ръководството на секционните комисии и районните. Става въпрос законът да гарантира равноправно положение на всички партии”, обясни Христо Бисеров от ДПС. Той даде нагледен пример на думите си. „ГЕРБ може да има председателското, зам.-председателското място, а секретарското място да е на РСЗ. Тогава ние питаме къде е мястото на „Коалиция за България”, ДПС, „Синята коалиция”, попита Бисеров.

И депутатите от левицата припомниха, че това е била една от препоръките на ОССЕ, свързана с гарантирането на демократичен изборен процес.  Спас Панчев от „Коалиция за България” обясни, че очакванията са следващата година парламентарните избори ще бъдат фалшифицирани.

„Това ни кара да бъдем настойчиви и да искаме някаква промяна, която да ни гарантира участие на опозиционните партии в изборните секции. Само в държавите, в които тоталитарният режим управлява, не допуска такова нещо”, коментира Панчев.

„Няма да подкрепим и предложението от заседанията на секционните комисии да не се получават изборните протоколи. Точно демокрацията е поставена на изпитание”, упрекна управляващите Панчев. С допълнителни аргументи го подкрепиха и колегите му Ангел Найденов и Румен Овчаров. „Последните президентски избори бяха признати за най-нечестните и манипулираните избори”, обясни Ангел Найденов.

„Трябва да разберете едно нещо – депутатите от мнозинството имате един огромен проблем. Той е доверието. Нямате доверието и на неправителствените организации, и на международните наблюдатели, на опозиционните партии и на тези извън парламента. Тези текстове, които сме предложили, тестват вашата готовност за честността на изборите. Не можете да докажете вашите намерение на думи и да гарантирате честността на изборите. Има поне още 10 текста, които са със същата стойност. Ако не приемете първия или втория, не разчитайте, че ние ще останем в залата”, предупреди Найденов. 

„От сутринта опитваме да вразумим хора, които нямат такова намерение. Уважаеми господин Велчев, защо го правите? Направете си фалшификациите, знаете как се прави. Защо сега искате да го направите публично през закон? Вземете някаква почивка, намерете други ходове. Настоявам да не излагате България”, поиска Овчаров. 

До момента единственото предложение на опозицията, което беше прието от мнозинството, е гласуването на Изборния кодекс да се предава на живо по БНТ и БНР. 

Следващият текст, по който опозицията спори, е свързан с предложението на Яне Янев от РЗС. Янев предлага членовете на районните и секционните избирателни комисии да имат право на неплатен служебен отпуск след изборния ден. „Кои хора в условията на безработица ще си позволят хората да ползват неплатен служебен отпуск”, попита Михаил Миков.

Той допълни, че в условията на безработица работещите в частни фирми няма да искат да излизат в неплатен отпуск. „Остава това да са хората от държавната администрация. Тогава комисиите ще бъдат попълнени изцяло от хора, които работят за държавата”, допълни Миков.

Яне Янев обясни, че предложението на опозицията за платен отпуск няма как да се приеме, защото това ще отвори друг проблем за увеличение на разходите за общинската администрация, които не са предвидени в републиканския бюджет. „Може би става дума за 60 хил. -70 хил. души. Няма как това да се случи без поправка в бюджета и Кодекса на труда”, обясни Яне Янев. В крайна сметка именно неговото предложение за неплатен служебен отпуск беше прието от залата. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати