28 Март 2024 г. Четвъртък

Меглена Кунева: Използват надбавките като поощрение и наказание!

2012-12-11 16:41:56

Правителството използва коледните надбавки като инструмент за поощрение или наказание, заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

По нейни думи пари за коледни надбавки за пенсионерите има, но кабинетът не иска да ги даде. Според Кунева начинът, по който е било взето решението на кабинета за коледните добавки, е показателен за отношението на властта към хората.

„Не може пенсионерите или която и да е група да бъде наказвана или награждавана с повишаване на заплати и пенсии. Дълбоко деморализиращо е  някой, избран с гласовете на българските граждани, да ги наказва само защото предполага, че няма да гласуват за него“, каза още Кунева.

В неделя премиерът Бойко Борисов заяви пред bTV, че коледни надбавки за “миличките“ пенсионери няма да има. Той обясни за пореденпът, че сме най-бедните в Европа заради БСП, а пък възрастните хора поддържали левицата.

В изказването си все пак той изрично упомена, че решението за надбавките не е наказание, а просто няма средства. Дни преди това министърът на финансите Симеон Дянков и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов бяха намекнали, че средства най-вероятно ще се намерят.

Днес Кунева обяви, че „Движение България на гражданите“ ще настоява добавките да бъдат изплатени.

„Най-напред защото пари има, и защото е обещано, а от това зависят плановете на много хора. И второ, защото в настоящата картина на безработица, липсата на добавките означава да бъдат засегнати много повече от пенсионерите – и децата, и внуците, десетки семейства“, обясни тя.

За 2.1 милиона пенсионери надбавките не са допълнителен доход, а въпрос на оцеляване, заяви от своя страна ръководителят  на секторната група „Социална политика“ към движението Георги Киряков.

Той обясни, че средствата за тях могат да се вземат от фискалния резерв или да се освободят от други пера. Средства могат да се прехвърлят от привилегиите на властта и от партийните субсидии. Трябва да се пренасочат средства и от 100-те милиона лева неефективни средства за подслушване, каза още той.

Кунева коментира и продължаващата криза с Конституционния съд. Вчера стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепят кандидатурата на Галя Гугушева, излъчена от СДС, но внесена в парламента от независими депутати.

Кунева предложи председателят на Народното събрание Цецка Цачева да инициира създаването на Обществен съвет, в който да влязат представители от неправителственния сектор, университетски преподаватели от Юридическите факултети и авторитетни конституционалисти.

Според Кунева Общественият съвет може да излъчи три кандидатури за конституционен съдия, които да бъдат предложени за обсъждане на парламента. По нейни думи това е единственият изход от настоящата конституционна криза в страната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати