Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 31
Начало arrow България arrow Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН

Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН

  Print E-mail
2012-11-20 15:54:31
източник: dnes.bg

371 000 лева са източили главната счетоводителка и касиерката в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН от средата на 2010 г. до края на август тази година. По-голямата част от парите са от националния бюджет. Това съобщи днес на пресконференция проф. Стефан Хаджитодоров - главен научен секретар на БАН. 
Заместник-председателят на БАН проф. Евгений Николов, който изпълнява и функциите на председател на академията, уточни, че нарушенията са установени от дирекцията "Вътрешен одит" към БАН при направена проверка в института през август и септември тази година. 
Установени са нарушения при формирането на работните заплати, като някои от служителите в администрацията са получавали по-високи заплати от тези на доцентите и професорите, съобщи проф. Николов. 
Той добави, че са били подправени първични счетоводни документи, открита е и фалшива диплома от УНСС на главната счетоводителка на института.
С решение на директора на института към БАН е била уволнена касиерката, а главната счетоводителка засега се разминава с уволнението си "заради поредица от болнични листове". 
Докладът от проверката е депозиран в БАН на 3 октомври и е подписан от покойния председател на академията акад. Стефан Додунеков.  
На 11 октомври два пакета с документи с нарушенията в института са били предадени в прокуратурата и в Главната дирекция "Национална полиция". 
Годишният бюджет на Института по експериментална морфология и патология при БАН е около един милион лева, каза проф. Хаджитодоров.
Проф. Николов пък коментира, че в академията има прозрачност навсякъде и във всичко, включително и в неприятностите.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?