29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ и БСП в спор колко ниска ще е цената на газа

2012-11-16 17:44:55

По проекта "Южен поток" и цената на руския газ няма тайни ангажименти и българските интереси няма да бъдат заложник на която и да е било държава или компания, декларира от името на ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев. 

Той беше категоричен и, че сметките за парно за потребителите ще намалеят в резултат на договорената по-голяма отстъпка за руския природен газ. С колко и как - ще каже независимият регулатор (ДКЕВР) след съответните изчисления.

Червенкондев отбеляза, че подобно намаление на цената на газа, каквото вчера е договорено, не е правено от 1989 г. насам.

Проектът "Южен поток" не е българо-руски, а европейски, ние диверсифицираме нашите доставки, защитаваме енергийната независимост на страната, отбеляза депутатът. Той подчерта, че ГЕРБ са доказали, че могат да преговарят в интерес на държавата без значение с кого.

Явно, този договор, който носи икономии на държавата и икономиката за над 300 млн. долара годишно, при 22 на сто намаление на цената на газа, не е важен за БСП, отговори Червенкондев на обвиненията на левицата за тайни преговори и ползи под съмнение. 

Той напомни, че за проекта е подписано акционерно споразумение, което гарантира 50 на сто собственост 
на българската страна, финансирането е със 100 процента привлечен капитал и риск за неговото погасяване носи новата проекта компания. „Така няма да се повтори "Белене" - българската енергетика да бъде заложник на подписани споразумения“, увери той. 

От БСП обаче изразиха безпокойството си от конкретните договорености по новите споразумения за доставка на газ. 

„Правителството шумно разтръби как е постигнало над 20 процента намаление на цената на газа, истината е, че отново ни излъгаха“, коментира Петър Димитров. 

"Ниската" цена на газа, която България договори, е по-висока от тази за Германия, отбеляза още депутатът."Тази цена е наказателна и е заради безотговорната политика на българското правителство. Тя е руският отговор за плесницата на Дянков за Русия", коментира той. 

Димитров отбеляза, че шумно се рекламира и отпадането на посредниците, като се отминава фактът, че остава един монополен посредник, докато по-рано имало поне някаква алтернатива.

БСП, която принципно подкрепя реализацията на „Южен поток“,  зададе 11 въпроса към управляващите по подписаното споразумение. 

Левицата пита защо се спира доставката на газ по досегашната мрежа през Украйна, какъв е размерът на загубите за България от транзитни такси и как страната ни ще бъде компенсирана. Освен това България няма да получава транзитни такси по "Южен поток" 15 години, посочи Петър Димитров. Какво ще получи България от 
изграждането и експлоатацията на газопровода, питат още социалистите. Те искат да знаят и как е формирана цената от 3,3 млрд. за българската отсечка, при положение че дори няма утвърдено окончателно трасе.

Какви са условията на руското кредитиране за "Южен поток" и защо за АЕЦ "Белене" такова кредитиране се смята за неприемливо, питат още от левицата. Сред другите въпроси са какъв ще е размерът на дивидента по проекта, за да може страната ни да обслужва кредита към Русия, и може ли "Газпром" да стане мажоритарен собственик по схемата дълг срещу собственост.

Социалистите питат и кой ще строи трасето у нас – български фирми или чужди изпълнители. Вече се правят политически изказвания, че през януари е планирана първа копка, посочи Петър Димитров и попита как ще стане това след като още няма ОВОС по проекта.

БСП изразява безпокойството си и от това, че на 27 август 2012г. изпълнителният директор на БЕХ тайно от българското общество поема официален ангажимент до 15 ноември тази година да подпишем окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“. 

В противен случай се поема ангажимент България да върне реализираната икономия от намалената цена на газа в размер на 70 млн. долара. Това предопределя неизбежното подписване на това споразумение, дори българската страна да има резерви по неговото съдържание, отбеляза Петър Димитров. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати