26 Април 2024 г. Петък

Симеон Дянков: Правителството е с голяма подкрепа въпреки железните икономии!

2012-10-28 06:38:08

Въпреки железните мерки за икономии правителството се ползва с голямо одобрение сред избирателите. Това заявява вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за австрийския вестник Kurier.

Той коментира още дълговата криза, ситуацията в Гърция, както и позицията на България по отношение на приемането на единната валута.

На въпрос "Искате ли да наследите поста на вашия министър-председател на изборите през юли 2013 г.?Симеон Дянков е категоричен:

"Не, г-н Борсисов е много добър премиер. Въпреки железните мерки за икономии правителството се ползва с голямо одобрение сред избирателите".

Финансовият министър заявява, че страната ни не приема по-нататъшна финансова помощ за Гърция.

"Правителството не прави достатъчно реформи за подобряване на ситуацията. Трябва да се прави повече, това звучи трудно. От 2008 г. Гърция е в рецесия, доходите на населението са спаднали с около една трета. Не става така - Европа и МВФ само да дават и да дават, а да няма резултат", заявява Дянков пред австрийското издание.

Той подкрепя орязване на дълга в края на 2012 г. или 2013 г.

"Едно второ такова орязване определено е необходимо, тъй като Гърция никога няма да може да плати дълговете си. Ако правителството не предприеме структурни реформи, то не бива повече да бъде финансирано. Това означава излизане от еврозоната. Така гръцката икономика ще успее да се възстанови по-бързо и по-добре", смята българският вицепремиер.

Според него са били допуснати много грешки от ЕС и МВФ при овладяването на дълговата криза.

Решаваща била 2010 година, когато МВФ и ЕС не поставили никакви ограничителни условия при първия помощен пакет за Гърция. Това задълбочило и удължило кризата.

Според Дянков управлението на кризата било "направо ужасно".

"През юли 2009 г. присъствах за първи път  на среща на финансовите министри, където беше заявено, че ще се видим през октомври. Аз работех в Световната банка и отговарях за управлението на кризата. Министрите от ЕС трябваше да се срещат всяка седмица. По време на криза не може да се излиза в отпуска. ЕС се нуждае от много по-бързи решения. Дълговата спирачка също дойде твърде късно", казва финансовият министър.

Дянков коментира и позицията на България по отношение на приемането на единната валута. Той уточнява, че засега оставаме извън еврозоната, независимо че изпълняваме критериите от Маастрихт.

"Ще изчакаме да видим как ще се развие фискалният съюз. Ние сме против плановете на Франция за хармонизиране на данъците. Нашият плосък данък от 10 % стимулира инвестициите. Ще имаме нужда от тази данъчна ставка още поне 10-15 години. Ние държим на нашата данъчна система като условие за фискалния съюз", аргументира се финансовият министър.

България е за единния банков надзор, но страната ни има определени условия. Държавата ни иска да е равноправно представена в контролния орган, който е включен към Европейската централна банка, както всички останали страни членки.

"Искаме да имаме своето място и глас в него. Всичко друго би било дискриминиращо. Ако това не се случи, у нас няма да има банков надзор от ЕС", казва Дянков. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати