Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow Тотю Младенов: Няма пари за майките

Тотю Младенов: Няма пари за майките

  Print E-mail
2012-10-24 20:52:26
източник: news.bg

Огромна част от детските надбавки биват буквално изпивани от родителите и не достигат до децата им. Това стана ясно от думите на социалния министър Тотю Младенов в ефира на БНТ. „Близо 85% от деца получават детски надбавки", изтъкна той, но обясни, че много често с тези пари се злоупотребява.

„За съжаление обаче някои злоупотребяват с тези пари и ги изпиват. Това са фактите. Визирам основно ромските общности", поясни Младенов.

За да се пресекат злоупотребите с детските, социалният министър съобщи още, че е настоял от областните управители, заедно с Агенцията за социално осигуряване да правят внезапни проверки в училищата и при констатирани серийни отсъствия на децата, да се спират държавните помощи за отглеждането им.

Коментирайки вчерашните протести на майките, той отново обяви, че в държавата няма средства за увеличаването на майчинските. Социалният министър обаче подчерта, че по-важното е не да се дават пари кеш, а да се създават и развиват различни социални услуги. В тази връзка Младенов изброи, че ежегодно държавата отделя 900 милиона за майчинство. Отделно са създадени 133 социални услуги за деца на стойност на 130 милиона лева.

По думите му когато има достатъчно детски заведения и услуги, няма да има нужда от допълнителната добавка, защото родителите ще има къде да оставят децата си. „Трябва да можем действително да подсигурим на майките тези условия, за да могат те да си гледат спокойно работата", отсече социалният министър.

По темата за пенсиите, Младенов заяви, че в края на ноември ще стане ясно дали ще има коледни надбавки и изрази увереност, че това ще се случи, но само за най-ниските пенсии. Като аргумент той посочи, че има повече приходи в Държавното обществено осигуряване.

На въпрос как ще коментира данните на КНСБ, според които огромна част от българите живеят под прага на бедността, Кризата беше много тежка, но ние показахме финансова дисциплина".

Той изтъкна, че именно заради тази дисциплина и благодарение на редица европрограми като „Конкурентоспособност" и ОП „Развитие на човешки ресурси" на хиляди хора е осигурена заетост. „Основният акцент на нашето правителство е заетостта",  увери социалният министър.

Относно исканията на учителите за по-високи заплати, Тотю Младенов обясни, че в момента се провежда активен диалог с участието на образователния министър и синдикалните структури и догодина ще се намери механизъм, ако не изцяло, то поне частично да се покрият настояванията на преподавателите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?