23 Април 2024 г. Вторник

Преглед на печата днес

2012-10-22 06:08:22

"За лекарска помощ хванете следващия полет", съветва "Капитал Daily". 520 лекари са напуснали страната през миналата година. Около 350-380 са напуснали от началото на тази година досега. Очакванията са до края на 2012 г. техният брой да стане около 500, прогнозира министърът на здравеопазването Десислава  Атанасова. Сред причините за емиграцията на българските лекари са ниското заплащане, лошите условия на труд и тежката процедурана специализация. Притеснителното е не само че много медици напускат страната, но и че на голяма част от тях предстои да се пенсионират.

"Сега"Министър разреши на всеки да си остъклява балкон". Регионалният министър Лиляна Павлова публично разреши на всички граждани да си остъкляват балконите и им обеща да не носят отговорност. А собствениците на всички остъклени балкони - независимо дали преди датата за амнистията (31 март 2001 г.) 
или след нея, не дължат никакви такси и глоби и не трябва да правят нищо, за да ги легализират, уточни тя. Павлова говори изрично само за балконите, но не и за другите незаконни постройки. Неясно защо за тях няма да има такава амнистия. Павлова заяви още, че ще се предложи всеки да може да си остъклява, без да иска разрешение за строеж от общината. Това ще стане с нови поправки на Закона за устройство на територията, въпреки че последното преправянето на закона бе обсъждано половин година и предстои да влезе в сила в следващите дни.

Пред "Дума"В това правителство първо действат, после мислят. Евентуален данък върху капиталовата печалба ще засегне всички българи с допълнително пенсионно осигуряване. В ГЕРБ няма идеи и платформа, това е една партия на лумпените със силно изразен култ към личността на вожда - той е над закона, над парламента, над всичко. Финансовата стабилност на държавата ни я създаде предишното правителство, то остави 8 млрд. лева резерв, които сегашните похарчиха и ще оставят само руини след себе си", е позицията за икономическата и финансова реалност в страната ни на г-н Папазов.

Президентът Росен Плевнелиев ще засади днес свое дръвче в Гората на нацията в Йерусалим - Израел, пише "Телеграф". Той е на официално посещение там, като е предвидена и официална визита в Палестинската автономия. В програмата му има срещи с президента Шимон Перес, с премиера Бенямин Нетаняху, с предеседателя на вече разпусналия се Кнесет (парламент) Реувен Ривлин, както и с българската общност в Йерусалим и Тел Авив.

Около 9600 души няма да могат да се пенсионират през 2013 г. заради повишаването на изискваните възраст и стаж с по 4 месеца от 1 януари. Това ще намали разходите на бюджета на общественото осигуряване с около 28,8 млн. лв., показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ) за "Труд". Заради затегнатите критерии експертите на НОИ обаче смятат, че ще има леко увеличаване на броя на хората, които се пенсионират заради инвалидност. Затова очакванията им са, че като цяло догодина пенсионерите ще бъдат поне с около 7000 по-малко спрямо т.г. Прогнозата е, че през 2013 г. те ще са общо 2,212 млн. души срещу 2,219 млн. през т.г. 
"Топлофикация" е готова да пусне парното в София", съобщава "Новинар". Това може да стане при три последователни студени дни. Дълговете на на дружеството към "Булгаргаз" са вече на стойност от 178 млн. лева. Защото около 8 % от потребителите плащат сметките си веднъж годишно, а 7,4 на сто пък не са плащали парното си от 5 до 20 години.

"За лекарска помощ хванете следващия полет", съветва "Капитал Daily". 520 лекари са напуснали страната през миналата година. Около 350-380 са напуснали от началото на тази година досега. Очакванията са до края на 2012 г. техният брой да стане около 500, прогнозира министърът на здравеопазването Десислава  Атанасова. Сред причините за емиграцията на българските лекари са ниското заплащане, лошите условия на труд и тежката процедурана специализация. Притеснителното е не само че много медици напускат страната, но и че на голяма част от тях предстои да се пенсионират.

Набъбна броят на наредбите, с които се разпорежда децата да се хранят здравословно, припомня "Труд". Край на пържените храни в яслите и домовете за деца до 3 годинки. Лелките ще им готвят само чрез здравословните технологии печене,варене и задушаване. Край и на сиропираните или маслените сладкиши, както и на ястия от предишния ден, които понякога се сервират на мъничетата. Това предвижда проектът на наредбата за храненето на българчетата от 0 до 3 г. на Министерството на здравеопазването, с която "Труд" разполага. Тя е последната от подзаконовите нормативни актове, с които държавата посочва как децата ни да растат здрави. Боб може, но до 2 пъти седмично, а в училище менюто ще е без мас и хайвер.

Проф. Николай Петров, на когото бе присъден призът за "Лекар на годината - 2012", казва пред "Стандарт"Длъжник съм на България, тя ми даде шанса да стигна дотук. В чужбина докторите не търсят пари, а признание. Аз съм слуга на Бог, богат съм - щом пациентите са ми приятели!" Всекидневникът продължава здравната тема със съобщението за българска ваксина, дело на трипоколения от фамилия Хаджиеви, получила европейски патент. Тя удължава живота на болните от рак в ремисия до 20-25 г. "Клиники от три държави се интерсуват от лекарството ни", споделя доц. Нася Хаджиева. Инжекцията струва колкото преглед при доцент. Продуктът стимулира имунната система сама да се справя с раковите клетки.

"Джипита преглеждат по телефона", съобщава "Телеграф". Това е най-новата практика на семейните лекари, когато иде реч за профилактичен преглед. Масово джипитата - след телефонния преглед - преписват данни в картона на пациентите от предходни години.

"Монитор" констатира, че цените на ваксините за грип са вече доста по-ниски. Става дума за т. нар. конвенционални ваксини, в които контейнерчетата с течността и иглата са опаковани индивидуално. Касата заплаща по 4 лв. на джипи за всяко именизирано дете. Има сигнали, че в ромските квартали имунизациите са фиктивни. Лекарите издават бележки за направена инжекция, за да могат хората да си вземат социалните помощи и да запишат децата си в градина, каза националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

"Бежанската вълна към България се засилва", алармира "Сега". Опасенията, че ескалацията на напрежението в Сирия ще доведе до бежанска вълна и към страната ни, се оправдават. Само за едно денонощие Гранична полиция е задържала 41 чужди граждани, опитали да прекосят незаконно българо-турската граница. В момента в транзитния център за нелегално преминали границата ни в село Пъстрогор има около 200 души, като 80 от тях са сирийци.

"Страшен ли е страшният пети клас", задава въпрос анализът на "Сега". Преминаването от начален в прогимназиален етап носи много сътресения на децата. Пети клас се оказва критичен за много ученици. При прехода от началното в прогимназиалното образование ученици и родители се сблъскват с тромав учебен материал, сложни научни термини, километрични домашни и учене до късно вечер. Според педагозите именно в този период значително се увеличава броят на децата, които изпитват затруднения при обучението и адаптацията си към новите условия на организация научебния процес.

"Труд"Хиляди напускат училище". Над 3500 деца от първи до 12 клас не са в училище, защото им е скучно там. Данните са за учебната 2010/2011 г. А броят на хората на възраст от 7 до 64 години, които никога не са ходили на училище, вече е 58 000 души. 11,8% от ромите до 65 г. са неграмотни.

В интервю за "24 часа" Ако кръчмите "пазят" реда, то тогава - да отворим и пушални за трева. Затварянето на заведенията в Студентски град засяга частен интерес, на нощно заведение там се пада по един препълнен автобус 280, който пътува с млада клиентска кръв към всяка кръчма. Това не е нормално. Не искам да ходя при лекар, който е сервирал до 4 сутринта по време на следването си", заключава депутатът.

Според "Телеграф" - "Седми клас е най-тежък за учениците". Тогава се кандидатства за гиманзия, децата имат 15 предмета в програмата си, от които за първи път - като самостоятелно обособени се преподават - биология, химия и физика. За да се подготвят по всичко на децата им се налага да прекарват по цял ден над учебниците.

"Таксито в София скача с 30% от ноември", информира от първата си страница "Труд". В момента най-големите компании в София возят на цени от 54 до 59 ст. на километър денем и между 64 и 69 ст. през нощта. Шефът на една от водещите фирми в тази сфера Людмил Лазаров потвърди, че се обмисля увеличение, но заяви, че още не е взето окончателно решение. Затова пък вестникът пише, че стикерите с новите цени вече са напечатани и в следващите седмици ще започнат да се лепят по колите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати