Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 31
Начало arrow България arrow Дянков вън от кабинета, призова "Подкрепа"

Дянков вън от кабинета, призова "Подкрепа"

  Print E-mail
2012-10-16 06:55:08
източник: dnes.bg

От КТ "Подкрепа" са готови да сезират Върховния административен съд да отмени актовете на Министерския съвет, с които бе приет данъкът върху лихвите по депозитите и бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Синдикатът за пореден път изрази възмущението си от финансовия министър Симеон Дянков, който пренебрегнал социалния диалог, и поиска неговата оставка.

От „Подкрепа“ са категорични, че по време на тристранката миналата седмица за бюджета не са обсъждани намеренията на правителството да въведе 10% данък върху лихвите по депозитите. С тези си действия Дянков отново е взривил социалния диалог заради незачитането на социалните партньори. 

„Грубо погазвайки този дух на сътрудничество и колегиалност, в дневния ред за заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 9 октомври т.г. не бяха включени и не се обсъждаха въпросите за въвеждането на 10 процентен данък върху лихвите по депозитите на гражданите в банките и проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г., които буквално на следващия ден бяха внесени от господин Дянков и приети от правителството.

По този начин важни въпроси, свързани със здравното осигуряване, жизненото равнище на гражданите и с бюджетната политика на правителството, умишлено не бяха подложени на обсъждане в НСТС, което според нас е грубо нарушение на чл. 3 ал. 2 от Кодекса на труда, който изисква тези въпроси да се обсъждат задължително при приемането на съответните нормативни актове. Като доказателство за липсата на такъв диалог, ние искаме незабавно да бъде публикувана стенограмата от заседанието на НСТС от 9 октомври 2012 г.“, посочват в позицията си до медиите от синдиката. 

В "Подкрепа" настоява за пореден път да бъде освободен от състава на правителството министър Симеон Дянков, „който носи основната вина за изключително тежкото състояние на икономиката на страната и за мизерията на българските граждани през последните няколко години“.

„Заявяваме и нашата решимост, след консултации с останалите социални партньори, да сезираме Върховния административен съд да отмени актовете на Министерския съвет от 10 октомври, с които са приети посочените въпроси, поради това, че не са изпълнени задължителните изисквания на Кодекса на труда за предварителен социален диалог“, завършват от „Подкрепа“. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?