19 Април 2024 г. Петък

Орешарски: Ако бях инвеститор, щях да замразя активността си в България

2012-10-16 06:21:53

Философията на "Бюджет 2013" и доходите на българите са основна тема в интервюто на "Преса" с бившия финансов министър Пламен Орешарски. По думите му облагането на лихвите с данък се прави просто за да се събере някой друг лев. "Бланковият аргумент "така е в цяла Европа" е безсмислен, а и не е верен. Без да познавам практиките във всичките 27 страни, ви уверявам, че практиката е различна. Освен това в преобладаващата част от страните, които облагат лихвите по депозитите, паралелно се освобождават от облагане лихвите по кредитите, които обслужват домакинствата. Не чух подобен подход да се предлага у нас", изтъква Орешарски. Друг аргумент, който експертът изтъква, е начинът, по който правителството лансира идеята. "Не знам дали управляващите си дават сметка за хаотичното си поведение, което пряко рефлектира в инвестиционния и бизнес климат и в доверието на домакинствата. Не искам да характеризирам подобни резки обръщения в позициите, но ако бях инвеститор, щях да замразя каквато и да е активност в тази среда", коментира още Орешарски.

Липсата на истински лидери е една от основните причини за кризата в Европейския съюз, смята Катрин Лалюмиер, бивш генерален секретар на Съвета на Европа. В интервю за "Труд"Липсата на истински лидери поражда отчуждаване на гражданите от ЕС. Кара ги да го разлюбят. Имаме нужда от харизматични личности, които да носят идеи. Имаме нужда от лица, и то по възможност симпатични. Малко е несправедливо, но ще дам пример с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпьой. Той е много читав човек. Ценя доброто му познаване на икономическите механизми. Много е добър в това. Доста чувствителен е и към основните ценности на европейския проект. Но му липсва... физика. Не го виждаме достатъчно. Много е дискретен. ЕС има нужда от някого от плът и кръв, който да е навсякъде - да говори по телевизията, да се показва, да го виждат на митинги. Трябва ни лице." В отговор на друг въпрос Лалюмиер отбелязва, че България има очевиден икономически напредък. "Демокрацията също се развива както трябва. Но все пак виждам, че процесът далеч не е завършен. Когато човек позадълбае малко, вижда, че остава един проблем. Той произтича от това, което наричам политическа философия, т.е.морален проблем - корупция и аферизъм", споделя още Лалюмиер.

Поне 1,9 млрд. лв. е загубила България от членството си в ЕС, пресмята "168 часа". Управляващите обаче твърдят, че от една година вече сме на плюс. Това е така, само ако се гледа какво сме дали на съюза като членски внос и какво сме получили по линия на различните програми и фондове. Освен тази сметка обаче има и друга, твърди седмичникът и излага своите данни в подробна таблица.

Темата на "Труд" прогнозира, че виното тази зима ще поскъпне с 20 процента. Цената му отива нагоре заради по-слабата гроздова реколта, а също и заради италианските фирми, които се оказаха не просто един от многото, а доминиращ купувач на нашия пазар на грозде."Монитор" цитира статистика, според която българите все повече пият бира у дома, вместо на заведение. През последната година около 72 процента от продажбите у нас са в магазините и едва 28 на сто в заведенията.

"Насред кризата армията купува ненужни самолети за 400 млн. долара", алармира на първа страница "Сега". Докато правителството обмисля въвеждането на новия данък, за да осигури 120 млн. лв. за увеличението на пенсиите, военното министерство смята да изхарчи без конкурс и без никаква необходимост крупната сума.

Бъдещата сделка, за която в бюджета за 2013 г. няма предвидени пари, вероятно ще натовари следващото 
правителство. Военният министър Аню Ангелов потвърди, че ако бъдат купени употребявани самолети, състезателна процедура няма да има, а ще се тръгне към директно договаряне с продавачите. Става дума за осем бойни самолета втора употреба, които трябва да заменят руските МиГ-29. Решението ще бъде взето от правителството до края на месеца, след което ще се произнесе и парламентът.

"Всички са изумени от спорните идеи на Дянков за нови данъци", констатира в друга статия "Сега". Новите предложения - за облагане на доходите от сделки на фондовата борса, печалбите от хазарт и доходите от земеделска рента, не са обсъждани в парламентарната група на ГЕРБ. Още по-голямо изумление в опозицията поражда заявената от Дянков подкрепа за замяна в бъдеще на плоския данък с прогресивно подоходно облагане. Нагнетяването на напрежението около данъчната политика на кабинета продължава вече втора седмица и измества дебата по общата рамка на проектобюджет 2013, изтъква още всекидневникът. "24 часа" се включва по темата с информацията, че гласят данък за всички евросубсидии за ниви. Министерството на финансите е поискало справка от колегите си в аграрното ведомство за броя на стопаните, които вземат субсидии от ЕС за ниви, но не са регистрирани като земеделски производители. Причината е, че те не са задължени да описват в данъчните си декларации европарите и така те остават необложени. Данък върху субсидиите от ЕС за ниви обаче плащат регистрираните като земеделски производители.

Пътните такси от Дунав мост 2 ще отиват при румънците. Това казва в интервю за "24 часа" министърът на транспорта Ивайло Московски. Българската страна ще прибира приходите от преминаването през моста на влакове. Така е разписано в меморандума между двете страни. "Явно отстъпването на пътните такси е било един от аргументите, за да убедим румънците, че имат нужда от този мост", уточнява Московски. По думите на министъра ако всичко върви в срок, в близките дни ще можем да минем пеша по него, а след Нова година и с кола.

На първа страница "24 часа"Спешна помощ" няма задължение да изкара тежко болни хора от жилищата им и да ги кара до болница.Екипите на "Бърза помощ" имат задължение само да "организират" пренасянето на болните. Този правен и житейски абсурд е причина за десетките случаи, в които близките на болни и съседи са принуждавани да изнасят в одеало тежко пострадали хора и да поставят живота им в опасност. Задължение на "Спешна помощ" е превозът от вратата на жилищната сграда до болницата. В линейките няма нормални походни носилки, а само реанимобилно легло. Затова процъфтява бизнесът с частни линейки, които хората са принудени да викат, въпреки че плащат данъци и осигуровки за "Спешна помощ".

Пушачите луднаха по електрошокова терапия, която отказва цигарите от раз, пише под глава "Монитор". Новият метод за лекуване на тютюневата зависимост струва 500 лева. В столичните кабинети, в които той се прилага, вече има опашки за записвания. По темата за тютюнопушенето "168 часа""">"Ректорите на нашите университети трябва да се насочат към сътрудничество с чужди вузове, с които да разработват съвместни магистърски програми и студентите да излизат с две дипломи Ц хембългарска, хем германска например. Безспорно това ще повиши доверието към образованието ни", препоръчва в интервю за "Монитор" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. В момента тази практика се прилага от Техническия университет Ц те издават "софийска" и "мюнхенска" диплома едновременно. Подобна е практиката в ХТМУ. Софийският университет има съвместни програми с Германия, НБУ - с Франция. Студентите у нас не успяват да се реализират по специалността си по много причини, изтъква още Игнатов. ", съветва министърът.

Пред "Дума"В момента протичат определени процеси, като основните са намаление на доверието към ГЕРБ и съживяване и покачване на доверието към БСП. В момента двете основни сили се намират в състояние на паритет, а какво ще се случи на изборите до голяма степен зависи както от двете основни партии, така и от това доколко избирателите ще търсят своята политическа алтернатива и в кого ще я припознаят."

В сравнение с тройната коалиция и енергийната мафия, ГЕРБ са момченца, синеоки бебета с къси панталонки. Това сравнение прави пред "Труд" лидерът на РЗС Яне Янев. С кражбите на тройната коалиция трябваше да се стигне до край, подчертава още Янев.

Остъклените балкони, които са били преустройвани без нужните разрешителни от страна на Дирекцията за национален строителен контрол, ще могат да бъдат узаконени, ако са били изградени преди 2003 г., извежда под глава "Телеграф". Датата на ремонт обаче ще трябва да се докаже пред строителния надзор с документи като например фискален бон или фактура, скици или дори само с декларация, с която се поема пълна отговорност за истинността на декларираната дата на ремонта.

"Важно е да разплетем схемата на Черния", е заглавието над интервю в "Стандарт"Ясно е, че някой е стоял зад Красьо. Той не може да е центърът на вселената, да лобира, ако го е правил, в една такава среда, каквато представлява ВСС. Според мен като че ли е по-важно, ако въобще някога стане възможно, да се разкрие каква е била тази въпросна схема. Би било по-полезно, отколкото да се взираме в конкретната личност, защото е несериозно да се твърди, че той е предизвикал този скандал. Със сигурност бих имала непоносимост към явления от този тип. Честно казано, като гледам колегите, не мисля, че може да се появи такова явление в този ВСС. Дай, боже, да съм права.Дано не съм наивна."

Пред "Преса"

"Хакер проби 5000 ВG пароли", алармира на първа страница "Труд". Адресите на електронните пощи и имената на потребителите бяха откраднати и публикувани в интернет на сайта, използван от анонимните. За пробива алармира компанията за киберсигурност "Сентио", която обяви и новината на засегнатите 8 сайта. Базите данни са били пробити от хакер, наричащ се DoktorBass. Според неофициална информация атаката е осъществена от Испания.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати