23 Април 2024 г. Вторник

В деня на сърцето: Хората обръщат внимание на сърдечно-съдовите болести твърде късно

2012-09-29 07:15:28
Днес светът отбелязва международния ден на сърцето. Инициативата има за цел да информира хората по целия свят за опасностите и начините на превенция на сърдечните заболявания.

Всяка година сърдечно –съдовите заболявания причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).

Прогнозите са, че ако ръстът в стойностите продължи – към 2030 година над 23 млн. души годишно ще умират от сърдечни заболявания. Това е повече от цялото население на Австралия.

Според последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) от 2006-та година България е на второ място по смъртност в света, вследствие на сърдечносъдови заболявания, както при мъжете, така и при жените, следвайки само Русия.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) за 2010-та показват, че 75 хил. души са починали от болести на органите на кръвообращението.

Сърдечносъдовите заболявания засягат сърцето и околните кръвоносни съдове и са различни по вид - исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, сърдечна болест, инфаркт, инсулт.

Няма сигурна възраст

Ново международно изследване, проведено от Световната кардиологична организация, разкрива сериозно разминаване между представата на хората и съветите на специалистите за възрастта, на която трябва да се предприемат мерки за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Информацията е събрана сред 4 хиляди възрастни в 4 държави (Бразилия, Англия, Сащ, Индия).

Близо половината ( 49%) от попитаните кога според тях трябва да започнат да се грижат за сърцето си, за да се предпазят от сърдечни болести и сърдечен удар, са посочили възраст от 30 и повече години.

Фактите обаче са други – болестите на сърцето и кръвоносните съдове могат да засегнат хора на всякаква възраст, като рисковете започват от първите години живот. Най-неблагоприятните фактори, които предразполагат за това,  са нездравословното хранене, липсата на физическа активност и въздействието на тютюнопушенето (активно или пасивно).

"На Световния ден на сърцето, 29 септември, Световната кардиологична федерация, в партньорство с Дружество на кардиолозите в България, призовава хората, особено майките като стожери на всяко домакинство,  да предприемат действия за превенция на своето сърце и това на своите деца и любими", пише в официално писмо до медиите.

И още изводи

Новото международно изследване на Световната кардиологична федерация разкрива още тенденции.

- Около 32,5 години е средната възраст, на която хората смятат, че е редно да предприемат мерки за намаляване риска от болести на сърцето

- На тази възраст сърцето на всеки от анкетираните ще е туптяло средно около 1.3 милиарда пъти, което е около половината от стойността му за целия живот

- Едва 1/4 (26%) от майките смятат, че младите хора под 20 години трябва да полагат грижи за здраво сърце

- Мъжете на възраст от 40 години и нагоре най-често мислят, че могат да отложат още известно време грижите за здраво сърце

От организацията предупреждават, че рисковете за хората са липса на физическа активност, нездравословно хранене, наднормено тегло и тютюнопушене. Те  могат да имат сериозни последици за здравето на мъжете, жените и децата.

Дори периодът на бременността и зародишното развитие влияе върху бъдещата предразположеност, особено с рисковете, които крие майчиното недохранване или прекомерно хранене. При деца, родени с тегло под 2,5 кг., съществува около два пъти по-голям риск от преждевременна смърт от сърдечно заболяване.

Майките, очакващи дете, пък носят двойна отговорност – да пазят здравето на своето неродено дете, но и да предпазват самите себе си, защото сърдечните болести са убиец номер едно сред жените – една на всеки три в света умира от болест на сърцето или кръвоносните съдове.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати