Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 12
Начало arrow България arrow От 2008 г. в България има структура, чиято цел е налагане на шериата!

От 2008 г. в България има структура, чиято цел е налагане на шериата!

  Print E-mail
2012-09-28 06:09:29
източник: dnes.bg

Част от подсъдимите по делото срещу 13-те имами в Пазарджик са призовавали към джихад в България. Това твърди в показанията си, дадени следобед,  защитен свидетел с  идентификационен номер 003. Той е служител на ДАНС и по тази причина съдът не разкри неговата самоличност. Неговите показания бяха снети пред съдия, след което протоколът беше прочетен в залата.

В показанията си свидетелят казва, че от месец март 2008 г. на територията на България съществува нелегална структура на организацията „Ал-Уакф ал-ислями“, като членовете в нея поддържат конспиративни контакти, прикривайки ги чрез неформални срещи на лидери и проповедници.

Учредителното събрание на организацията е станало с участието на Саид Мутлу, Али Ходжа, Али Хайредин, Муафак Аласад, а присъствал и шейх Халид Мухтайри от Саудитска Арабия. За ръководител бил определен Саид Мутлу, който заменя Аласад, тъй като целта е водачът да е български гражданин.


В Истанбул през 2008 г. организацията получава програма, в която целите са налагане на исляма и на шериатска държава в България, като те се прикриват зад благотворителни и други дейности. 

Според защитения свидетел организацията е имала финансиране в размер на 400 000 евро за периода 2008-2010 г. Парите са разделени между участниците в нея, а човекът, който ги е разпределял, е Саид Мутлу. Използвани са районните мюфтии Абдуллах Салих и Неджми Дъбов за легализиране дейността на организацията. Останалите са получили карти на проповедници, за да имат право на свободен достъп до населените места. 

В районите, в които са работили, се създава религиозно напрежение. Според свидетеля се стигнало дори до религиозна омраза към друговерците и до конфликт между радикалните и умерените мюсюлмани. 

Преди това днес съдът разпита още осем свидетели. Трима от разпитаните по делото са се отрекли от показанията, дадени в хода на разследването. В тях те твърдят, че подсъдимите са призовавали мюсюлманите да не зачитат държавата и да не гласуват, защото властта е от Аллах, а не от човека. В съдебната зала обаче и тримата заявиха, че не са разбрали какви показания подписват. Според подсъдимите прокуратурата призовава неграмотни свидетели по процеса и манипулира техните показания.

Две от свидетелките се явиха в съдебната зала, облечени в бурки.

Пред сградата на Пазарджишкия окръжен съд продължават да стоят около сто души, които чакат края на днешното съдебно заседание. Има засилено полицейско присъствие. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?