Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Май 14
Начало arrow Политика arrow 10-годишна давност за борчовете предлага депутат от ГЕРБ

10-годишна давност за борчовете предлага депутат от ГЕРБ

  Print E-mail
2012-09-18 07:43:31
източник: dnes.bg

За да няма вечни длъжници, обречени да теглят през целия си съзнателен живот последствията от решението да вземат кредит, който не могат да изплащат, депутатът от ГЕРБ Емил Радев предлага да се въведе десетгодишна абсолютна давност на задълженията на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги. 

По думите му това означава, че ако дългът е станал изискуем през 2008 г., през 2018-а, независимо, че частният съдебен изпълнител продължава делото, то ще се прекрати и длъжникът ще може наново да гради своята семейна икономика, без да се притеснява за главница и лихви.

„10 години е дълъг срок и ако кредиторът не е успял да си събере задълженията, няма смисъл да продължава,” каза Радев пред bTV. 

Народният представител обясни, че ако поправките в закона влязат в сила през 2013 г., делата за неплатените сметки и кредити до 2003-а ще бъдат прекратени.

Що се касае до дългосрочните ипотечни кредити, срокът започва да тече от момента на просрочена вноска, а не от момента, в който е изтеглен кредитът, уточни депутатът от парламентарната група на управляващите.

„Ако за 10 години например „Топлофикация” не е успяла да си събере задълженията за парно от 2001 и 2002 година, вероятността да го направи тепърва е много малка,” отбеляза Емил Радев. „В същото време текат и разноски по дела,” допълни той.

„Към момента само към частните съдебни изпълнители има заведени над 400 хил. дела за такива задължения, толкова са и към държавното изпълнение,” каза още Радев. 

„Говорим за човешки съдби, по някакъв начин тези хора трябва да излязат от тази ситуация,” заяви народният представител от ГЕРБ, който се надява до Нова година предлаганите от него поправки да бъдат приети.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?