25 Април 2024 г. Четвъртък

Дянков: Искът на руснаците за "Белене" е смешен, ще падне!

2012-09-17 10:51:30

Искът на руската компания "Атомстройекспорт" от 1 милиард евро компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ "Белене" ще падне в Арбитражния съд, убеден е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.  

Искът е смешен, ще падне, каза Дянков в Русе.  В крайдунавския град той присъства на откриването на учебната година в училището по европейски езици и на тържеството за новата академична година на Русенския университет.  

"Предполагам, че този иск се прави по някакви политически причини. Подобни искове "Атомстройекспорт" е предявявал в минали години към други две държави. Тогава и двата иска са паднали. Убеден съм, четова ще се случи и при нас", категоричен беше вицепремиерът.  

"За разлика от повечето държави в Европа нашата икономика върви, макар и малко, нагоре. На фона на този бюджет никъде няма да имаме рестрикции. За образованието бюджетът ще се увеличи - за повишение на учителските заплати, ще има допълнителни пари и за университетите", каза Дянков и допълни, че ще има увеличение и в областите здравеопазване, екология и култура.

Министърът посочи, че не се е отказал от преместването на Агенция "Митници" в Русе. Близо 60 души от централата вече са пренасочени по териториалните дирекции на агенцията, а в следващия месец-месец и половина ще има втора вълна.  

"Много е важно да има хора, които наистина са нужни в едно централно управление, а всички останали да минат по териториалните дирекции да работят като инспектори. След като свърши този процес, а това е въпрос на месец-месец и половина, след това започваме процеса и на преместване в Русе", заяви Дянков. 

Министерството на финансите продължава да търси сграда, в която да бъде настанена Агенция „Митници", като засега има четири различни предложения. 

Дянков посочи, че ИАРА ще се премести в Бургас след около месец, „Морска администрация“ пък отива във Варна. 

Дянков опроверга председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени от април следващата година. Той бе категоричен, че това ще се случи още от януари.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати