Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Май 29
Начало arrow България arrow Пенсиите може да се вдигнат от април

Пенсиите може да се вдигнат от април

  Print E-mail
2012-09-17 09:27:37
източник: dnes.bg

Има вероятност планираното увеличение на пенсиите през следващата година да не влезе в сила от януари, а от април 2013 г. Това обяви пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Първоначалното предложение на финансовия министър Симеон Дянков беше увеличението да стане от януари 2013 г. с минимум 7,3 на сто. По думите на Стоянова обаче реално корекциите би могло да бъдат приложени не по-рано от април догодина.

Изчисленията на бюджетната комисия показват, че за увеличението на пенсиите са необходими 800 млн. лв., с които е възможно да бъде покрита натрупаната за последните три години инфлация, която е малко под 10%.  От гледна точка на макрорамката на бюджета тези средства могат да се осигурят от април 2013 г., посочи Стоянова.

В тази връзка депутатът от ГЕРБ припомни, че частният бизнес е източникът на приходи за държавата и от тези приходи зависи бъдещо увеличение на заплатите и пенсиите. „Това е пътят, по който трябва да се развиваме, а не с натиск и повишаване на минималната работна заплата в държавния сектор, като се надяваме, че това ще окаже натиск и върху частния сектор”, допълни експертът.

Също в интервю за БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че повишението на доходите на пенсионерите трябва да бъде не по-малко от 11-12%, за да се компенсира и ръстът на цените на енергоносителите през юли. Стоянова обаче отхвърли такава възможност поради липса на средства.

Председателят на бюджетната комисия потвърди, че черновата на Бюджет 2013 е готова и разпределението на държавните пари трябва да стане ясно до седмица.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни ...
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?