Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 13
Начало arrow България arrow 62 000 българчета нарамват ученически раници за пръв път

62 000 българчета нарамват ученически раници за пръв път

  Print E-mail
2012-09-17 05:50:22
източник: dnes.bg

650 000 деца днес ще прекрачат прага на българските училища, от тях - първокласници са 62 000 - с 1000 по-малко от миналата година, цитира статистика на СБУ "Труд". 

В интервю за "Стандарт"Грипните ваканции отиват в историята, защото децата ще могат по електронен път да контактуват с учителите. Започвам учебната година с много радост, защото това е втората наша Цветница. Много хубав празник е, тъй като е начало на нещо ново, на нови надежди. Искаме тази година да се въведе портфолио на всеки ученик. 2693 деца не влизат в клас - сега установяваме къде са половината от тях. Висшето ни образование е с 10 пункта напред в световните класации", обобщава министърът.

"24 часа"С 10 лева в джоба семейство Палови праща 8 деца на училище", и голяма цветна снимка на фамилията с 13 деца.

Георги постъпва в първи клас. Батко му Мариан ще бъде 11-класник в Аграрно-техническата гимназия в Златица, кака Елена продължава в гурковската гимназия. 12-годишният Христо ще бъде в 6-и клас, Димчо е в пети, Петьо - в 3-и клас. Близнаците Надежда и Димитър, които на 27 септември навършват 6 години, ще посещават детска градина, което е задължително за бъдещите първолаци.

"Ако не беше задължително, нямаше да ги пусна, а щях да си ги гледам сама", споделя майката Цанка Палова. "Само за тях пълната месечна такса е общо 75 лева, едва смогваме". Тя чака с нетърпение да получи през тази седмица детските надбавки, които са общо 455 лева, за да купи с тях най-необходимите дрешки, обувки и тетрадки за учениците.

Пред "24 часа"Съжалявам не за вица за СПИН-а, а че защитавах хора от БСП без морал. Оценки за партията раздават тези, които трябваше да видим в калта. Ще си тръгна от партията, ако преча, но не и заради интриги", категоричен е Кутев.

"Амнистия за борчове", е водещето заглавие на "Стандарт". Дълговете до гроб, които се предават и на наследниците, отиват в историята. От Нова година ще се въведе 10-годишна абсолютна давност за борчовете на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги.Това ще стане с поправки в Закона за задълженията и договорите, корекциите ще внесе до дни в парламента депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

"Със задна дата свалиха цената на зеления ток", съобщава "24 часа". Комисията, оглавявана от Ангел Семерджиев, свали цената с 1 до 39%. Това става с временни тарифи за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса.

Близо 150 роми от гетото на ул. "Шумен" в пловдивския квартал "Столипиново" блокираха булевард и обявиха, че търпението им е изчерпано и започват бунтове, съобщава "Труд". "Повече от 20 години живеем тук и не знаем какво е ток, вода, канализация. Не знам дали ще съм жив да се почувствам поне един ден като нормален човек - да се изкъпя и да вечерям на лампа", изрежда проблемите 83-годишният Антон Андреев. "Как да изпратим
децата за първи ден на училище - като са некъпани и мръсни"От 20 години без ток сме - каква Европа, какъв Шенген?!" и "Ромска интеграция - пълни лъжи!". От общината обясниха, че 120 колиби на ул. "Шумен" не са върху общинска собственост.

България е заплашена от нови атентати, докато не идентифицира извършителите на атаката от 18 юли в Бургас, отразява позицията на експерта от САЩ по въпросите на тероризма Брайън Дженкинс "Труд". Той участва в София в конференция на тема ", организирана от Международния институт за сигурност и сътрудничество, оглавяван от бившия вътрешен министър Румен Петков и от Атлантическия клуб в България на бившия външен министър Соломон Паси.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?